Bliv klar til at skifte til varmepumpe – punkt for punkt

Værd at vide inden installering

  • Overhold lokale krav
    Der kan være retningslinjer i servitutter og lokalplaner, der skal overholdes, når du får varmepumpe. Jordvarme skal f.eks. godkendes af kommunen, før du går i gang. Spørg din kommune, hvis du er i tvivl.
  • Det kan du gøre selv
    Du må ikke selv installere en varmepumpe, så overlad det til en professionel. Du kan dog godt selv f.eks. bygge afskærmning rundt om udedelen og gøre klar til gravearbejde på grunden. Aftal med installatøren, hvem der gør hvad.
  • Undgå støj med den rigtige placering
    Få installatøren til at hjælpe med at finde et godt sted til din varmepumpe. Udedelen må højst støje med 35 dB ind mod naboen, men husk også at støjen ikke skal genere dig selv. Du kan bruge støjberegneren nedenfor til at få en ide om støjen.
Illustration af gult hus med varmepumpe

Støjberegner for luft til vand-varmepumper

Frygter du, at støj fra en varmepumpe vil genere din nabo? Eller din egen familie, når I skal sove eller sidde på terrassen? Med vores støjberegner kan du tjekke, hvordan støjen fra en luft til vand-varmepumpe udbreder sig.

En varmepumpe er billig i drift, og den producerer 3 til 6 kWh varme med blot 1 kWh el. I kombination med den høje andel el fra vind og sol i Danmark vil det typisk være den mest klimavenlige varme, du kan få.

En jordvarmepumpe støjer ikke udendørs, som en luft til vand- eller luft til luft-varmepumpe gør. Men et jordvarmeanlæg koster mere, og derfor vælger mange 1 af de 2 andre løsninger.

Klagemuligheder ved mangelfuld installation

Hvis installationen af en eller anden grund ikke lever op til aftalen eller gældende lovkrav, kan du klage over det.

Mere inspiration

Vi har udvalgt 3 sider, som du med fordel kan kigge på, for at spare endnu mere på strøm og varme.

Bliv klar til at skifte til varmepumpe – punkt for punkt