Installering og placering af varmepumpe
Hvordan bliver du klar til at få din nye varmepumpe installeret, og hvordan foregår det?
Bliv klar til at skifte til varmepumpe – punkt for punkt
Værd at vide inden installering
- Overhold lokale krav
Der kan være retningslinjer i servitutter og lokalplaner, der skal overholdes, når du får varmepumpe. Jordvarme skal f.eks. godkendes af kommunen, før du går i gang. Spørg din kommune, hvis du er i tvivl. - Det kan du gøre selv
Du må ikke selv installere en varmepumpe, så overlad det til en professionel. Du kan dog godt selv f.eks. bygge afskærmning rundt om udedelen og gøre klar til gravearbejde på grunden. Aftal med installatøren, hvem der gør hvad. - Undgå støj med den rigtige placering
Få installatøren til at hjælpe med at finde et godt sted til din varmepumpe. Udedelen må højst støje med 35 dB ind mod naboen, men husk også at støjen ikke skal genere dig selv. Du kan bruge støjberegneren nedenfor til at få en ide om støjen.
Lovkrav
Der installeres en elmåler på varmepumpen eller en timetæller på elpatronen. Varmepumper med et årligt elforbrug på mere end 3.000 kWh, skal have målt forbruget. Det kan installatøren gøre for dig.
Der kan være effektivitetskrav og støjkrav til den enkelte type og model af varmepumpe, der skal overholdes. Tal med installatøren om det.
Husstande med elvarme får desuden nedsat elafgift på den del af forbruget, der ligger over 4.000 kWh årlig.
Klagemuligheder ved mangelfuld installation
Hvis installationen af en eller anden grund ikke lever op til aftalen eller gældende lovkrav, kan du klage over det.
Ankenævnet for Tekniske Installationer
Et privat ankenævn med faglig indsigt, der behandler klager over el-, vvs- og smedearbejder fra 2.000-150.000 kr. Det koster 400 kr. at få behandlet en klage.
Forbrugerklagenævnet
Det offentlige klagesystem, der kan indlede en mægling i sager om 1.110-100.000 kr. og træffe en afgørelse, hvis der ikke findes en løsning. Det koster samlet 500 kr.
Mere inspiration
Vi har udvalgt 3 sider, som du med fordel kan kigge på, for at spare endnu mere på strøm og varme.
Overvejer du at renovere din bolig?
Renover dit hus og hold bedre på varmen. Det giver dig en mindre varmeregning og dit hus et bedre indeklima. Vores eksperter hjælper dig godt i gang - og videre.
Spar energi i hverdagen
Med små ændringer i hverdagen kan du spare penge på strøm og varme og samtidig hjælpe klimaet. Vores eksperter har samlet de bedste og mest aktuelle spareråd her på siden.
Bliv udfordret med en energiaftale
Udvælg de bedste spareråd og lav en energiaftale, som du kan hænge op på køleskabet - for at hænge sig selv op på at spare på strømmen.