Bliv klar til at skifte til varmepumpe – punkt for punkt

Værd at vide om vedligeholdelse

 • Brug varmepumpen rigtigt
  Få installatøren til at gennemgå varmepumpen med dig, så du er sikker på, at du kan styre den rigtigt. Se i manualen, hvis du bliver i tvivl – den kan findes på producentens hjemmeside.
 • Få årligt serviceeftersyn
  Det er en god idé at aftale et årligt serviceeftersyn med installatøren for at sikre, at din varmepumpe er godt kørende. Årligt eftersyn er lovpligtigt, hvis der er mere end 1 kg kølemiddel i varmepumpen – og det er der næsten altid. Mærkepladen på varmepumpen skal informere om mængden af kølemiddel.
 • Sådan skrotter du varmepumpen
  Når din varmepumpe engang er udtjent, skal du have en autoriseret installatør til at afmontere den, da den indeholder miljøskadelige stoffer. Få en VE-godkendt installatør til at hjælpe dig. Bagefter skal du aflevere den til storskrald eller på genbrugsstationen og opdatere dine oplysninger på BBR.

Drift og vedligeholdelse af din varmepumpe

En varmepumpe kræver ikke meget vedligeholdelse. Men du kan gøre enkelte ting for passe godt på din varmepumpe, så den holder så længe som muligt.

Følg manualen

I manualen står der, hvis du selv skal gøre noget for at vedligeholde din varmepumpe – f.eks. rense filtre, hvis det er en luft til luft-varmepumpe. 

Hold øje med elforbruget

På elmåleren kan du se, om elforbruget er realistisk. Hvis det virker for højt, bør du kontakte installatøren for at få kigget på varmepumpen.

Hold 55 °C i varmtvandsbeholderen

Så er vandet varmt nok til husbehov, og til at der ikke opstår skadelige legionellabakterier. Bliver det varmere, bruger du unødvendigt meget energi, og varmtvandsbeholderen kalker hurtigere til.

Reager på fejl

Hvis varmepumpen ikke varmer ordentligt, skal den tjekkes af installatøren. Hold også øje med andre ting, der ikke er som de plejer, f.eks. mere støj, flere start og stop, og læk eller kondens.

Brug el, når det er billigst

Hvis varmepumpen kører mest muligt i de billige timer og mindst i de dyre, sparer du penge på elregningen. Næsten alle varmepumper har indbygget tænd/sluk-ur. Det kan du f.eks. indstille til at slukke fra kl. 17-21.

Flere råd til drift

Find endnu flere råd til drift herunder.

Tjek din cirkulationspumpe

Cirkulationspumpen er hjemmets skjulte strømsluger, der kan være ansvarlig for 10 % af dit samlede elforbrug. Spar ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig.

Billede

Hvad er en cirkulationspumpe?

Cirkulationspumpen sender det varme vand rundt i dine radiatorer eller i slangerne til din gulvvarme eller til de varme vandhaner. Den sidder ved dit varmeanlæg eller i forbindelse med din gulvvarme. Et almindeligt parcelhus har 1-2 cirkulationspumper, men der kan være helt op til 4 styk.

Billede
Cirkulationspumpe Illustration

Pumperne kan sidde, så de cirkulerer:

 • Varme fra varmeanlægget til radiatorerne og/eller gulvvarme
 • Varme fra varmeanlægget til varmtvandsbeholderenVarme fra solvarmeanlæg til varmesystemet
 • Varmt vand fra varmtvandsbeholderen til cirkulation i varmtvandssystemet

De fleste pumper er fra en af disse 3 producenter:

Grundfos

Hvis der står et N eller et B på pumpens typeskilt, er det en pumpe til brugsvand. F.eks. UP 25-40 N eller Comfort UP 15-14 B. Hvis der hverken står N eller B, er det en pumpe til cirkulation af varmt vand til radiatorer.

Smedegaard

Kig på farven: Gule eller messingfarvede pumper er til brugsvand, og blå eller grønne til varme.

Wilo

Hvis pumpen er til brugsvand, vil der efter pumpens navn stå et Z, f.eks. Wilo-Stratos ECO Z.

Hvordan finder jeg pumpen?

Cirkulationspumperne sidder normalt ved dit varmeanlæg. Det finder du som regel i din kælder, i dit bryggers eller i et teknikskab.

Husk, at du kan have mere end 1 cirkulationspumpe. Er du i tvivl om, hvor mange du har, eller hvor de sidder, så bed om hjælp fra en vvs’er, der kan udpege dem for dig og fortælle, om de bør udskiftes eller ej.  

Hvad kan jeg spare ved at skifte?

Der er mange penge at spare, hvis du skifter din forældede cirkulationspumpe ud.

Nye cirkulationspumper tilpasser sig boligens svingende behov, mens en gammel pumpe kører for fuld kraft hele tiden og kan bruge 4-5 gange mere strøm end en ny.

Det betyder, at den gamle pumpe kan bruge strøm for mere end 1.000 kr. om året. I en almindelig husstand svarer det til mere end 10 % af det samlede elforbrug.

Fordelen ved at skifte cirkulationspumpe er endnu større, hvis:

 • Du har fået gulvvarme
 • Har du erstattet radiatorerne med vandbaseret gulvvarme, skal der cirkuleres mere varme. Det gør fordelen ved en effektiv cirkulationspumpe endnu større.Boligen er efterisoleret
 • Måske kan du skifte til en mindre cirkulationspumpe, da varmeforbruget og dermed pumpebehovet vil være mindre.

Hvornår bør jeg skifte den ud?

Er din cirkulationspumpe fra før 2014, bør du overveje at udskifte den med en ny model, der bruger mindre strøm.

Udover alderen på pumpen er der også nogle andre ting, du kan tjekke, og som kan afsløre, om du bør udskifte den.

 • Tjek strømforbruget

  Hvis det mindste watt-tal er 50 watt eller derover, er pumpen en strømsluger. Så kan det betale sig at skifte den ud – uanset hvor gammel den er.

 • Tjek om din pumpe har 3 indstillinger

  Ældre pumper kan indstilles fra 1 til 3. Hvis din pumpe kan det, så skift den ud.

 • Spørg din vvs'er

  Hvis du er i tvivl om elforbruget eller alderen på din pumpe, så ring til din lokale vvs'er. Hav oplysninger om pumpen parat, når du ringer.

 • Vælg en A-mærket ny pumpe

  Du bør altid gå efter en A-mærket cirkulationspumpe, når du udskifter den gamle model. 

Er pumpen overflødig i din bolig?

Din cirkulationspumpe til det varme brugsvand kan være overflødig, hvis der er kort fra varmtvandsbeholderen til vandhanen. Tjek det ved at slukke for pumpen og tænde for vandhanen:

Hvis vandet bliver varmt (næsten) lige så hurtigt som før, kan du lade pumpen være slukket, så der ikke konstant cirkulerer varmt vand fra varmtvandsbeholderen til hanen og tilbage igen. Få en vvs’er til at afkoble røret fra vandhanen tilbage til varmtvandsbeholderen, da der ellers kan vokse bakterier i det.

Du kan også nøjes med at få en vvs’er til at installere et tidsur på cirkulationspumpen, så den slukker om natten og evt. i dagtimerne.

Bør jeg slukke pumpen om sommeren?

Ja.

Du kan spare ca. 5 % af det årlige varmeforbrug – typisk omkring 1.000 kr. – ved at slukke cirkulationspumpen, når du ikke skal bruge varme. Det kaldes sommerlukning eller sommerdrift. Se hvordan du gør:

Guide til sommerlukning

Søg tilskud til varmepumpe

Vidste du, at du kan søge Energistyrelsens tilskudspulje, og få et økonomisk tilskud til at skifte til varmepumpe?

Billede

Mere inspiration

Vi har udvalgt 3 sider, som du med fordel kan kigge på, for at spare endnu mere på strøm og varme.

Bliv klar til at skifte til varmepumpe – punkt for punkt