Spar energi med energiledelse
Med energiledelse kan offentlige myndigheder spare væsentligt på energiforbruget. Her får du hjælp til at komme i gang med energiledelse – eller komme videre.
Sådan kommer du i gang med energiledelse
Energiledelse er en systematisk tilgang til at spare energi og dermed driftsudgifter og CO2.
Det handler om at skabe overblik over energiforbruget, vælge mål og sætte ind de rigtige steder.
Kortlæg energiforbruget
Du får de bedste vilkår for succes med energiledelse ved at kende jeres nuværende situation. Her er 3 gode råd til at få kortlagt energiforbruget i jeres bygninger:
Brug fjernaflæsning
Med fjernaflæsning kan du følge målerdata på timebasis. Det gør det nemt at få overblik og spotte unødvendigt energiforbrug.
Brug CTS-anlæg
Et CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring) gør det muligt at styre og overvåge f.eks. varme og ventilation efter behov.
Få et energisyn
Et energisyn betyder, at en energiekspert gennemgår jeres bygninger og energiforbrug og kommer med forslag til oplagte forbedringer.
Sammenlign jer med andre
Det er et godt argument for at spare energi med forskellige tiltag, hvis jeres bygning bruger det samme eller mere energi end gennemsnittet for lignende bygninger. F.eks. kan regioner sammenligne hospitaler i regionen eller på tværs af regioner.
Statslige institutioner kan bruge værktøjet Offentlig Energiforbrug til at sammenligne på tværs.
Nå jeres mål med energiledelse
De fleste offentlige myndigheder har mål om at nedsætte energiforbruget og klimabelastningen. Nogle er forpligtiget ved lov.
Energiledelse er et oplagt middel til at opfylde de mål og forpligtelser. Målene kan f.eks. stamme fra:
- Kommunale og regionale klimaplaner
- Nationale mål
- EU-direktiver
Hent guide til energiledelse
Brug vores værktøjer til at få succes med energiledelse på din arbejdsplads:
Image
|
Energiledelse: Stat og kommunerDenne folder om energiledelse er tiltænkt statslige og kommunale myndigheder. Formålet er at definere de vigtigste aktiviteter i energiledelse og give praktisk inspiration til indsatsen. |
Image
|
Skabelon til energihandlingsplanDenne skabelon indeholder en række skemaer, som er nyttige, når man skal udarbejde en energihandlingsplan. |
Image
|
Energiledelse: KontorDenne folder definerer de vigtigste aktiviteter i energiledelse og giver praktisk inspiration til at planlægge indsatsen i kontorvirksomheder med over 50 medarbejdere. |
Energiledelse i kommune, stat eller region?
Hjælp til databaseret energiledelse
Data om f.eks. el- og varmeforbrug er afgørende for at få succes med energiledelse. Se vores anbefalinger til databaseret energiledelse:
Image
|
AnbefalingskatalogKataloget indeholder konkrete anbefalinger til de vigtigste aspekter af databaseret energiledelse som at sikre politisk opbakning, sætte mål og indsamle og udnytte data. |
Læs mere i rapporten ”Kommunernes arbejde med databaseret energiledelse” (2023)
Læs eksempel på handlingsplan fra Frederikshavn Kommune (2022)
Incitamentmodel motiverer decentralt
En del kommuner giver de enkelte institutioner i kommunen del i de penge, der bliver sparet. Den økonomisk gulerod styrker ejerskabet og motivationen til at spare på energien decentralt.
Incitamentmodellen deler ofte pengene mellem institutionen og en central energipulje. Institutionerne kan søge midler fra puljen til nye projekter.
Energiledelse på hospitaler
De fleste hospitaler kan spare store mængder energi med energiledelse. Energistyrelsen har derfor udarbejdet en selvstændig vejledning til energiledelse på hospitaler.
Vejledningen hjælper jer til at definere de vigtigste aktiviteter og giver praktisk inspiration.
Image
|
Energiledelse: HospitalerErfaringer viser, at de fleste virksomheder kan reducere deres energiforbrug ved at indføre energiledelse. Heraf kan I opnå en stor del med mindre investeringer og via adfærdsændringer. Denne folder om energiledelse er skrevet til hospitaler. Formålet med folderen er at definere de vigtigste aktiviteter i energiledelse og give inspiration til indsatsen i praksis. |
Energiledelse kan opfylde statens forpligtelser
Alle ministerier og statslige institutioner er forpligtet til at reducere energiforbruget i deres bygninger frem mod 2030. Du kan bruge energiledelse til indsatsen.
Der skal bl.a. udarbejdes energieffektivitetsplaner med oplysninger om:
- Organisering af indsatsen
- Aktuelle tiltag
- Energiforbrug
- Energimærker i bygningerne
- Varmekilder i bygningerne
- Udfasning af olie- og gasfyr til opvarmning
Der er også krav om fjernaflæselige målere for varme og vand.
Læs mere i Cirkulæret om energieffektivisering i statens institutioner