Prøv JuleQuizzen

Har du styr på julens elforbrug?

Test dig selv, og få inspiration til at spare strøm i julen.

Billede

Spar strøm på julelys

Julelyset stråler fra træer, buske, altaner, tage og flagstænger – og indenfor i huse og lejligheder. Det koster på elregningen, men julen behøver ikke gå i sort. Mange kan spare over 70 % af strømforbruget til julelys uden at spare på hyggen.

El
El

Tænd lyset når du har glæde af det

Brænder julelyset 24/7? Der er meget at spare, hvis du nøjes med at tænde i de timer, du har glæde af lyset. Spar f.eks. 70 % ved at tænde fra kl. 16-23 i stedet for hele døgnet. Med en timer eller et tænd-sluk-ur kan du styre julelyset automatisk.

El
El

Vælg lyskæder med lavt elforbrug

Der er stor forskel på elforbruget fra lyskæder, også selvom du har LED. LED-lyskæder kan bruge fra under 1 watt (W) til over 30 watt strøm. Jo højere watt-tal, jo mere koster de på elregningen. Se watt-tallet på pakken.

Få hjælp til at købe nyt lys ->

El
El

Skift til LED

Har du gamle lyskæder med glødepærer eller halogener, så skift dem ud med LED. LED-lyskæder bruger ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer.

El
El

Gør det nemt at slukke lyskæden

De fleste lyskæder har ikke nogen kontakt og skal derfor slukkes på stikkontakten. Du kan gøre det nemmere at slukke lyskæden ved at sætte en timer på eller selv sætte en kontakt på ledningen til din lyskæde.

El
El

Sluk på dyre dage

Du kan holde øje med elprisen og slukke for lyskæderne, hvis du synes, elprisen er for høj enkelte dage.

Se elprisen de næste timer ->

Det koster lyskæden i strøm

Så meget koster 1 lyskæde i strøm, hvis du har den tændt døgnet rundt i 3 måneder:

  • Gløde-/halogenpærer, 80 watt: 390 kr.
  • Gløde-/halogenpærer, 35 watt: 170 kr.
  • LED-pærer, 5 watt: 24 kr.

Anvendt elpris: 2,2 kr./kWh 

Energivenlige gaveidéer

Vidste du, at vi juleaften 2022 brugte 16 % mindre størm end året før? Her kan du blive inspireret til gaver, der sparer strøm, varme og CO2. Måske ryger nogle af dem også på din egen ønskeliste.

Gaver til at holde styr på energien
En lille elmåler

Så du kan tjekke dine apparaters energiforbrug.

Intelligente termostater

Så du fra din telefon kan styre varmen i dit hjem – også når du ikke er hjemme.

Intelligente LED-pærer

Så du kan styre lyset efter behov og spare strøm.

Termometer

Så du kan ramme den rigtige temperatur derhjemme.

Gaver til køkkenet
Vandbegrænser og perlator

Hjælper dig til at spare vand, når du bruger din vandhane – både i køkkenet og på badeværelset.

En brødrister

Til at varme brødet frem for ovnen. På den måde sparer du omkring 70 % af strømforbruget.

En termokande

Så kaffen holder sig varm.

En elkedel

Så du kan koge vand i den i stedet for på komfuret. Det går hurtigere og sparer samtidig strøm.

Et æggeur/timer

Så du husker at slukke ovn og komfur. Så brænder maden heller ikke på. 

Gaver til badeværelset og vaskerummet
En sparebruser

Sparer vand i brusebadet – og det løber op. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke forskel sammenlignet med almindelige brusere.

Vandbegrænser og perlator

Hjælper dig til at spare vand, når du bruger din vandhane – både i køkkenet og på badeværelset.

Et tørrestativ

Så tørretumbleren får en pause.

Gaver til hjemmehygge
Et par dejlige hjemmesko

Så du kan holde varmen. Lune fødder gør en stor forskel.

Et varmt tæppe

Som du kan putte dig med i sofaen i stedet for at skrue højt op for varmen.

En god bog

Så der er underholdning i timevis, mens fjernsynet er slukket.

Et sjovt brætspil

Så der er gode aktiviteter med mere socialt samvær og mindre elforbrug.

Giv store gaver med en lille elregning

Skal julegaven være f.eks. et nyt tv, køleskab eller en vaskemaskine? Vælg produkter med et godt energimærke. Så er de klimavenlige at bruge og sparer penge på elregningen.

Guide til energimærker

Christmas presents

Energivenlig julemad

Komfuret og ovnen holder sjældent fri i julen. Her er gode råd til at tage toppen af elregningen fra julemaden.

Brug høkasse-tricket

Lav maden færdig i en høkasse. Når maden koger, tager du den fra varmen og pakker den godt ind, f.eks. i et håndklæde under dynen. Du kan særligt spare energi på retter med lang tilberedningstid. Du undgår samtidig, at risengrøden brænder på, eller kartoflerne koger ud.

Kog med låg

Kog med låg på gryden, så sparer du op til 50 % på energiforbruget. Du kan slukke komfuret 3-5 min. før, medmindre du har induktion eller gas. Så udnytter du eftervarmen og sparer endnu mere energi.

Kog med mindre vand

Kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for at dække kartoflerne helt.

Vælg blus efter gryden

Det rigtige blus til din gryde er ikke større end grydebunden. Hvis gryden er for lille til blusset, spilder du energi. Med gas koger du også mest effektivt, hvis gasflammen holdes inden for grydebunden.

Spar larm og strøm på emhætten

Rens filteret i din emhætte – gerne 1 gang om måneden, hvis du bruger den tit. Hvis filteret er snavset, virker emhætten først på et højere niveau, så du bruger mere strøm og får ekstra larm i køkkenet.

Brug elkedel til at koge vand

Kog kun det vand, du skal bruge, og kog det i en elkedel i stedet for på komfuret. Det går langt hurtigere, og du sparer du både penge og CO2.

 

Brug varmluftovn

Brug ovnens varmluftfunktion til de fleste retter. Så sparer du omkring 30 % af elforbruget sammenlignet med almindelig ovnfunktion. Ovnen bliver også hurtigere varm.

Vent med at tænde

Tænd først ovnen, når maden sættes ind. Og sluk 5-10 min. før maden er færdig. Det sparer 10-25 % af energiforbruget.

Rist på en rister

Rist brødet på en brødrister i stedet for i ovnen. Så bruger du omkring 70 % mindre strøm.

Brug mikroovn eller airfryer

Brug mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal opvarme julerester og tilberede mindre portioner mad. Så kan du spare op imod 70 % af elforbruget. Du kan også bruge en airfryer til at lave stege retter hurtigere og billigere end med ovnen.

Tø op i køleskabet

Optø mad fra fryseren i dit køleskab. Det sparer strøm til køleskabet, fordi den frosne mad hjælper med at holde køleskabet koldt.

Sæt 5 °C og -18 °C

Indstil temperatur til 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren. Så holder dine madvarer sig godt, uden at du spilder strøm på at gøre det koldere end nødvendigt. 

Fyld op'eren op

Fyld opvaskemaskinen helt op, så den ikke behøver at køre så tit. Hold lågen lukket, så madrester ikke tørrer ind. Så kan du tit slippe for at skylle af. Det sparer både energi, vand og opvaskemiddel – og penge selvfølgelig.

Brug eco-programmet

Vælg opvaskemaskinens eco-program til almindelig opvask for at spare vand og strøm. Se el- og vandforbrug for hvert program i manualen.

Brug strømmen, når den er billigst

Vores strømforbrug topper den 24. december, når alle laver julemiddag. Her er elprisen som regel også høj. Du kan spare penge ved at flytte noget af strømforbruget, f.eks. ved at lave mest mulig julemad i god tid og vaske og støvsuge en anden dag.

Se elpriser de kommende timer 

Grøn jul ude eller hjemme

Se de bedste råd til at spare strøm og varme, når I samles mange mennesker i dit hjem. Eller hvis du selv skal på julebesøg.

Hvis du får besøg hjemme

Skru ned for varmen

Skru ned for varmen, hvis I er mange. Både madlavning, gæster og levende lys bidrager med varme til rummet.

Brug det fri som køleskab

Det kan være svært at få plads til al julemaden. Brug haven eller altanen som ekstra køleskab til drikkevarer og overskydende mad.

Husk at lufte ud

Mange mennesker, madlavning og levende lys giver dårlig luft. Luft ud i 5 minutter med gennemtræk, og skru ned for varmen imens. Så får I frisk luft, uden at det behøver koste ekstra på varmeregningen. 

Hvis du fejrer jul ude

Skru ned til 18 °C

Hvis du tager på julerejse, er der ingen grund til at holde høj temperatur derhjemme. Bare hold mindst 18 °C, for at beskytte bygningen mod fugt og skimmel.

Sluk alt, hvad du kan

Du kan slukke mere end lyset. Hvis du er på juleferie i flere dage, så sluk også for de ting, du ikke orker til hverdag. Det kunne f.eks. være kontakter til opladere, WiFi, tv, mikroovn mv. Hvis køleskabet er tomt, kan du også slukke det.

Se juleskærm sammen

Ingen jul uden julefilm og tv. Skru ned for strømforbruget og op for hyggen ved at se film og serier sammen. I kan f.eks. skære 75 % af elforbruget, hvis I ser på 1 skærm i stedet for 4 skærme af samme størrelse.

Billede
Christmas TV