Gode energivaner til tv og spillekonsoller

Se vores bedste spareråd om tv og spillekonsoller nedenfor. Vil du også have tips til streaming og wifi? Dem finder du her:

Streaming og wifi

El
El

Skru ned for lysstyrken

Tv’ets elforbrug afhænger af skærmens lysstyrke. Vælg den laveste lysstyrke, du er tilfreds med. Det kan være, at du vil have forskellig lysstyrke om dagen og om aftenen.

El
El

Se mindre fjernsyn

Du kan f.eks. vælge, at du vil se 1 times mindre tv om dagen og bruge tiden på noget andet.

El
El

Sluk tv'ets standbyforbrug

Er dit tv mere end 15 år gammelt? Så kan det have et standbyforbrug på op mod 200 kr. om året. Du kan spare pengene ved at slukke på stikkontakten. Nyere smart tv kan også have et højt standbyforbrug, hvis de er på nettet.

Læs om standbyforbrug

El
El

Brug kun spillekonsollen til spil

Spillekonsoller bruger meget strøm, så sluk den efter brug. Mange bruger også spillekonsollen til streaming, og det giver op mod 40 % højere elforbrug til streaming til tv, end hvis du streamer vha. Chromecast, Apple TV eller tv-apps.

El
El

Undgå quick start

Nogle tv’er, spillekonsoller, dvd’er og blu-ray-optagere kan indstilles til at starte op hurtigere – kendt som quick start. Hvis du vælger det, stiger standbyforbruget, og det koster ekstra på elregningen.

El
El

Brug kortlæser frem for digital modtager

Er dit tv fra 2011 eller nyere, kan du sandsynligvis sætte en digital kortlæser (kortlæsermodul) direkte i tv’et for at modtage betalingskanaler. Kortlæseren har et meget lavt elforbrug sammenlignet med digitale modtagere.

El
El

Vælg en enkel digital modtager

Vælg digital modtager med det laveste elforbrug, der passer til dit behov. De mest simple bruger ned til 15 kWh (ca. 30 kr.) om året, de komplekse bruger op til 250 kWh (ca. 500 kr.) om året. Brug elsparefunktionen for at begrænse standbyforbruget.

El
El

Brug 1 skærm ad gangen

Har du flere skærme kørende samtidig, f.eks. tv, tablet, mobil og bærbar? Sluk skærme, du ikke bruger, så sparer du penge og CO2.

El
El

Brug radio til baggrundslyd

En radio bruger mindre strøm end f.eks. et tv eller en bærbar computer. Sluk for skærme, du ikke aktivt kigger på.

Gode råd til køb 

Regn på hele prisen

Et tv, der er lidt dyrere i indkøb, kan være det billigste i længden, hvis det har et lavere elforbrug. Du kan sammenligne hele prisen for indkøb og brug af tv med værktøjet 'Hele prisen'.

Prøv 'Hele prisen'

Gå efter energimærke E eller bedre

Hvis du vil sammenligne forbrug på enkelte fjernsyn, kan du se efter elforbruget per år ved 1.000 timer tændt på energimærket.  

 

Ny skala for energimærkning

Energimærket viser dig, hvor energieffektivt dit tv er på en skala, der i dag går fra A til G, hvor A er bedst. Tidligere var A++ det bedste energimærke for tv men siden 1. marts 2021 er skalaen forenklet af EU. 

Det er ikke muligt helt at sammenligne det gamle energimærke med det nye. F.eks. kan man ikke sige, at et A++-energimærke svarer til A- eller B-mærke i den nye skala, og for tv er der ikke nogen, der er gode nok til at få et A-mærke på den nye skala endnu. 

Vælg størrelse efter behov

Jo større fjernsynet er, jo højere elforbrug har det. F.eks. bruger et 65” tv dobbelt så meget strøm som et på 42”. Har du et af de helt store 85" fjernsyn koster 4 timers fjernsyn om dagen ca. 650 kr. om året.

Så meget strøm bruger din spillekonsol

Spillekonsoller bruger langt mere strøm end almindelige kontor- og hjemmecomputere, selvom de ofte bruges til det samme, nemlig til at spille og at streame film.

Elforbrug af de 3 mest udbredte mærker ved 1,7 timers spil og 1 times streaming dagligt - inkl. standbyforbrug: 

Gode råd hvis dit tv er i stykker  

Kan det betale sig at reparere?  

Det kan som regel godt betale sig for både klimaet og pengepungen at reparere tv’et i stedet for at købe nyt – medmindre du har et gammelt tv. Reservedele er tilgængelige minimum 7 år efter, at tv’et er markedsført. 

Reservedele du selv kan skifte

  • Ekstern strømforsyning
  • Fjernbetjening 
  • Softwareopdateringer

Reservedele, der kan laves af en reparatør

  • Intern strømforsyning
  • Konnektorer til eksternt udstyr eller kabler
  • Kondensatorer
  • Batterier og akkumulatorer
  • Moduler til DVD/Blueray eller HD/SSD
  • Firmware inkl. sikkerhedsopdateringer 

Myte: Tv tager skade af at blive slukket på kontakten

Nej.

Tv’et kan sagtens holde til det. Det gælder også din spillekonsol, din router, din mikrobølgeovn, din kaffemaskine mv. OLED-tv skal dog køle ned i 20 min., før du må slukke på kontakten

Du kan slippe for et højt elforbrug til apparater i standby ved at tilslutte mange apparater til ét stik, som du nemt kan slukke for – evt. med en timer. 

Se flere myter