2 måder at udnytte de varierende priser

Du betaler en afgift for transport af strøm, som skifter over døgnet. Alle kan derfor spare penge ved at flytte elforbruget. Men der er mest at spare, hvis du også har variabel timepris, hvor elprisen skifter fra time til time.

Brug strømmen, når afgiften er lav

Afgiften for transport af strøm svinger i 3 niveauer over døgnet og er højest fra kl. 17-21:

 • Billigst: Kl. 00.00-06.00 (lavlast)
 • Mellem: Kl. 06.00-17.00 og 21.00-00.00 (højlast)
 • Dyrest: Kl. 17.00-21.00 (spidslast)

Afgiften skifter også mellem sommer og vinter, hvor vinterhalvåret fra oktober til og med marts er dyrest. 

Du kan se dine konkrete afgifter på dit netselskabs hjemmeside.

Find dit netselskab via Green Power Denmark

Skift til variabel timepris

Med variabel timepris kan du udnytte, at den rå elpris (elprisen uden afgifter) svinger fra time til time, ved at bruge strømmen, når den er billigst. Det er tit på de samme tidspunkter, som når afgiften for transport af strøm er lav.

Den rå elpris kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest.  

Du har som regel variabel timepris, hvis der står flexpris, spotpris eller lignende på din elregning. Men det er ikke altid tydeligt. Er du i tvivl, så spørg dit elselskab.

Elpriser de kommende timer

Hvis du har en aftale med variabel timepris, vil din pris for strøm skifte fra time til time. Strømmen er typisk billigst og grønnest, når der produceres vind- og solenergi, og dyrest når vi alle sammen bruger strøm.

Gennemsnitspris for region Sjælland og Hovedstaden
Indtast din adresse og få et mere præcist overslag over din elpris.

Sådan flytter du strømforbruget 

Der er flere måder at flytte elforbrug til de billige timer. F.eks. kan mange hårde hvidevarer indstilles til ’udskudt start’ og dermed køre, når alprisen er markant billigere.

Du kan også lave mad til flere dage eller tidligere på dagen, så du undgår de dyre timer fra kl. 17-21. Her kan du også spare penge ved at slukke for varmen, hvis du har elvarme eller varmepumpe.

Overvej f.eks. hvornår du:

 • Kører opvaskemaskinen
 • Laver mad
 • Vasker og tørrer tøj
 • Starter (robot)støvsugeren
 • Lader elbil og elcykel op
 • Har varmepumpen kørende
 • Ser TV 

Myte: Udsat start af vask og opvask kan ikke betale sig 

Jo, det kan.

Din vaske- eller opvaskemaskine har godt nok et lille elforbrug i tiden, fra du sætter den til udsat start, og indtil vasken begynder. Men du kan roligt vælge udsat start alligevel.  

Elforbruget ved udsat start er nemlig så lille (højst 4 watt), at du samlet vil spare penge ved at vaske, når strømmen er billig.

Se flere myter 

Hvad betyder prisen på transport for din elregning?

Transporten udgør kun en del af din samlede elpris, men den del er steget, og forskellen på billige og dyre tidspunkter er vokset markant. For mange er prisen for transport af strøm næsten 10 gange så høj fra kl. 17-21 som fra kl. 00-06 i vinterhalvåret, hvor forskellen er størst.

Konkret svarer det til, at du kan spare ca. 1,80 kr. alene i transport af strøm pr. kWh, hvis du bruger strømmen om natten i stedet for mellem kl. 17-21. En opvaskemaskine bruger typisk omkring 1 kWh pr. på en vask.

Dine konkrete priser for transport af strøm afhænger dit netselskab – det er dem, der ejer elnettet i dit lokalområde.

Hvorfor koster det ekstra på nogle tidspunkter? 

De 3 prisniveauer for transport af strøm skal få os til at fordele strømforbruget mere jævnt over døgnet, så vi i fællesskab udnytter elnettet bedre, og hjælper klima og miljø.

Fra kl. 17-21 er danskernes samlede elforbrug så højt, at der let bliver mangel på den klimavenlige strøm fra sol og vind. Det betyder, at vi må producere strøm med f.eks. gas for at få nok til alle.

Bliv klogere på din elpris

Sådan er din elpris sat sammen

Den pris, du betaler for 1 kWh strøm, er summen af den rå elpris og forskellige afgifter.

Figuren her viser, hvad en samlet elpris på 2,9 kr./kWh gennemsnitligt er sammensat af. Her kan du bl.a. se, hvor meget afgiften for transport af strøm fylder i det samlede regnskab. 

Figur: Gennemsnitlig sammensætning ved et årligt forbrug på 4.000 kWh. Den rå elpris svinger time for time, og afgifter justeres med mellemrum. Din elpris vil derfor ikke være præcis som i figuren.

Birgitte og Esben bruger strømmen, når den er billigst

Birgitte og Esben har særligt fokuseret på at flytte deres energiforbrug. Ved at flytte strømforbruget har parret reduceret deres elregning med hele 40 % i huset i Ejby på Fyn.

Tidligere satte vi typisk opvaskemaskinen i gang klokken 19, når vi var færdige med at spise. Nu tidsindstiller vi den typisk til om natten, når det er billigst.
Birgitte

Forstå din elregning

Din elregning viser, hvad dit strømforbrug koster. Her får du hjælp til at læse regningen.

Poster på din elregning

Det er lidt forskelligt, hvad selskaberne kalder posterne på en elregning. Her er en forklaring, der dækker de fleste:

Navn Beskrivelse Pris pr. 1/1-2024
Elafgift Fast statslig afgift, justeres årligt. 76,1 øre/kWh
Reduceret elafgift
på el til opvarmning

Hvis din bolig varmes op med el, kan du få nedsat elafgiften på den del af dit årlige forbrug, der overstiger 4.000 kWh/år. For at få det, skal din bolig være registreret i BBR som elopvarmet. Hvis du f.eks. har fået varmepumpe, er det derfor vigtigt, at du opdaterer BBR med din nye varmeform.

Ret BBR-oplysninger

Du skal søge om reduceret elafgift hos din elleverandør. Spørg leverandøren, hvordan du gør. Det er enkelt – og skal kun gøres 1 gang.

0,8 øre/kWh
Nettarif + Systemtarif Dækker den statslige virksomhed Energinets omkostninger til transmissionsnettet og til at sikre forsyningssikkerhed. Har ofte ikke sin egen post på elregningen, men er i stedet indeholdt i posten Transport af el (nedenfor). 11,2 øre/kWh
Transport af el

Prisen for at bruge netselskabets elnet. Kaldes også nettarif og distribution. Prisen er højest i den såkaldte kogespids om aftenen fra kl. 17-21.

Læs mere om transport af strøm

Fastsættes af netselskabet.
Netabonnement Fast pris for at bruge netselskabets elnet. Kaldes også transmission. Uafhængig af forbrug. Fastsættes af netselskabet.
Forbrug Den "rå" elpris. Du betaler elleverandøren for dit elforbrug. Prisen pr. kWh fastsættes af elleverandøren. Timeprisen pr. kWh kan være fast eller variabel afhængig af din elaftale.
Elabonnement Fast pris for at være kunde hos en elleverandør. Fremgår nogle gange som en del af forbrugsprisen på din regning. Uafhængig af forbrug. Fastsættes af elleverandøren.

Der skal betales moms af alle posterne.

Andre oplysninger på elregningen

 • Aftagenummer

  Din elmåler har et nummer på 18 cifre, som hedder et aftagenummer. Du skal bruge det, hvis du skal skifte leverandør.

 • Forbrug for andre år

  Der kan være oplysninger om dit forbrug de seneste år og en sammenligning af dit forbrug med lignende husstande.

Hvad er kWh?

Hvor meget strøm et elektrisk apparat bruger måles i watt. 1.000 watt kaldes en kilowatt. Dit elforbrug måles i kilowatt-timer, som er, når du har brugt 1.000 watt i en time. Det forkortes kWh.

2 slags elselskaber - 1 regning

Du er kunde hos 2 selskaber for at få strøm: 

 • Netselskab - ejer kablerne hele vejen ud til din bolig
 • Elleverandør - sælger dig strømmen

Som forbruger kan du frit vælge din elleverandør. Dit netselskab ligger til gengæld fast, da der kun er 1 selskab, som ejer kablerne ud til din bolig. 

Din elregning opkræves af elleverandøren, og du modtager altid 1 samlet elregning for både elforbrug og transport af strømmen. Hvis du har spørgsmål til dit elforbrug, eller skal melde flytning, skal du altid kontakte din elleverandør.
 

Skift elselskab og spar penge og CO2

Udnyt dit frie valg. Ved at skifte elleverandør kan du f.eks. spare penge, og få mere klimavenlig strøm.

Se dine muligheder på elpris.dk
 

60 % har flyttet deres strømforbrug til tidspunkter, hvor prisen var lavest

Har du også overvejet, om du kan spare penge - og hvor meget - ved at flytte elforbrug til andre tidspunkter af døgnet? Så er du ikke alene.

Billede