Muremester-villaens ydervægge
Ydervæggene består som regel af røde mursten. Der er hulmur, og det er som regel en god investering at isolere hulmuren. Det kan endda være en god ide, selvom hulmuren er isoleret tidligere. Få gode råd her.
Sådan vedligeholder du væggene
Se, hvordan du vedligeholder ydervæggene i din murermestervilla. Velholdte vægge holder bedre på varmen og modvirker problemer med fugt og skimmel. Du kan også undgå eller udsætte større renoveringer i fremtiden.
Tjek f.eks. 1 gang om året pudsede vægge og sokkel for revner. Revner hugges ud og pudses op igen.
Overvej at få et større tagudhæng for at holde ydervæggene mere tørre.
Brug kalk eller diffusionsåben maling
Murermestervillaens pudsede mure er oprindeligt overfladebehandlet med kalk, men kalken kan være blevet erstattet med mere tæt maling. Det kan give afskalninger, fordi fugt ikke kan trænge ud.
Det kan derfor være en god ide at rense malingen af og fortsætte med kalkning eller en diffusionsåben maling.
Tjek for revner og huller
Tjek f.eks. 1 gang om året murværk, fuger og vinduesoverliggere for revner og huller.
Reparer ved at udkradse og genudfylde fugerne med fugemørtel. Ved større revner kan du evt. indlægge strækarmering.
Hvis murstenene også er beskadigede, skal de skiftes ud – f.eks. med genbrugsmursten af samme type som de oprindelige.
Tjek puds ved sokkel
Soklen under murværket er typisk pudset. Hvis der er revner, kan du udbedre ved at hugge den løse puds væk og pudse op igen.
Hvornår skal du isolere ydervæggen?
Hulmuren er det mest oplagte sted at isolere murermestervillaen. Men der er også andre muligheder.
Ved at isolere bedre, kan du spare penge på varmeregningen og få et mere behageligt indeklima. Se her, hvornår det er en god ide – eller endda et krav – at efterisolere ydervæggene.
Guide til hulmursisolering
Hvis hulmuren ikke er isoleret, er det en god idé at isolere den.
Selvom hulmuren sikkert tidligere er isoleret, kan det ofte betale sig at isolere den igen.
F.eks. hvis isoleringen er faldet sammen med årene, eller hvis den er isoleret med Leca. Leca holder kun halvt så godt på varmen som standardisolering.
Hvis du skal efterisolere hulmuren
Tal med håndværkeren om isoleringsmaterialet. Det er en fordel at bruge kapillarbrydende isolering, hvis fugtspærren mellem ydervæg af murværk og betonen i kældervæggen er nedbrudt – og det er den ofte.
Guide til isolering af tung ydervæg
Hvis dine murstensydervægge har mindre end 100 mm isolering, er det ofte en god idé at isolere dem.
Se guide til isolering af tung ydervæg
Om isolering af tunge ydervægge i murermestervillaen
Det er svært at isolere tunge ydervægge i murermestervillaen: Indvendig isolering giver høj risiko for problemer med fugt og skimmel, og udvendig isolering går ud over æstetikken.
Udvendig efterisolering kan dog fungere, hvis du alligevel skal have skiftet din tagbelægning og forhøjet/ført det længere ud for at få plads til isolering. Det er en god ide at have en arkitekt på en så gennemgribende ændring af en murermestervilla.
Isolering udefra er byggeteknisk en god løsning, fordi huset populært sagt får en overfrakke på. Du kan slippe for kuldebroerne ved etagedækkene og de indvendige vægge, som opstår ved indvendig efterisolering.
Hvis der er uisolerede brystninger under husets vinduer, er det en god ide at få dem isoleret. Det samme gælder frontkvisten.
Som regel er husets radiatorer placeret lige under vinduerne, hvor der ingen isolering er overhovedet. Hvis du får taget et termografibillede, er du ikke i tvivl om, at varmen strømmer ud.
Radiatorer skal flyttes
Radiatorerne skal sandsynligvis flyttes indad for at få plads til isoleringen.
Brug lige så meget isolering, som der er plads til i hulmuren. Så får du den samme isoleringstykkelse hele muren rundt – og den bedste komfort.
Få hjælp til arbejdet af en erfaren håndværker.
Se, hvordan vægge isoleres
Se i filmene, hvordan det foregår, når hulmur eller let ydervæg eller tung ydervæg isoleres.
Om murermestervillaens ydervægge
Murermestervillaen har dobbeltmurede vægge med en formur og en bagmur af mursten. Da der er et hulrum imellem formur og bagmur, kaldes ydervægstypen hulmur.
Murværket er massivt omkring vinduer og døre og i toppen af væggene på facaderne – ved gesimsen.
Synlige mursten
De fleste murermestervillaer står med synlige, røde, blødstrøgne mursten. De kan også være gule.
Brystning under vinduer
Under vinduerne kan ydervæggen bestå af halvstensmurværk. Det betyder, at der ikke er nogen bagmur og hulmur – måske er brystningen indvendigt isoleret med et korklag.
Pudsede og malede ydervægge
Murermestervillaer findes også i en pudset udgave. Ofte er de malet hvide eller gule efterfølgende. På den indvendige side er bagmuren altid pudset.
Kvist, karnap og havestue
På 1. sal er der på nogle villaer frontkviste, der som regel er uden hulmur. I stueetagen kan der være en karnap eller en havestue.