Statslånshus fra 1952
Energioptimeret Statslånshus med ny planløsning, bedre indeklima og stor herlighedsværdi
Statslånshus, Rønde
Hustype
Statslånshus fra 1952
Renoveringsår
2021-2023
Boligareal før
90 m2
Boligareal efter
90 m2
Rådgivning fra murerfirma gav tryghed til at renovere
Da familien købte det lille Statslånshus fra 50’erne, bestående af 90 m2 i stueplan og 39 m2 kælder, var det i dårlig stand. Efter rådgivning fra et murerfirma, var familien trygge ved at kaste sig ud i en renovering. Huset havde en række sætningsskader, var ramt af skimmelsvamp, borebiller og fugt, og vinduerne trængte til udskiftning. Så med renoveringen ville de især gøre huset sundere at bo i med mindre fugt og mere lys.
Renoveringstiltag
Ny rumdisponering
Bedre indeklima
Udskiftning af vinduer
Hulmursisolering
Nyt terrændæk
Efterisolering af kældergulv og ny gulvvarme
Decentral ventilation i kælder
Penge sparet ved selv at stå for nedrivning
I første omgang var planen at udføre renoveringen på ét år, men de erkendte hurtigt, at projekterne måtte ske i deres eget tempo. Det gav ro til at mærke efter, hvornår de passede ind i familiens hverdag. Kælderen skulle graves ud, for at sænke terrændækket og lægge gulvvarme, og dette tog ét år.
I mellemtiden blev familien mere opmærksomme på deres behov og hvordan huset kunne optimeres. Derfor blev den forlængede renoveringsproces vendt til noget positivt.
Ca. 70% af renoveringen er udført af håndværkere, mens særligt nedrivning er foretaget af familien selv. At rive ned og køre væk var en opgave, familien synes var til at gå til, men hvor der samtidig kunne spares mange penge ved at gøre det selv.
Jeg har fået en kærlighed til huset, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg havde bygget et nyt.
Den arkitektoniske ændring af bygningen
Efter renoveringen står boligens arkitektoniske udtryk næsten uforandret med undtagelse af de nyudskiftede vinduer.
Den største arkitektoniske ændring er foretaget indvendigt i huset. Her har de to værelser i kælderen fået højere loftshøjde ved at sænke og isolere kældergulvet. Den nye trappe, der fører op til boligens åbne og lyse køkkenalrum, bidrager til en bedre bevægelse i huset. Løsningerne sikrer, at kælderen er bedre integreret i den resterende bolig.
Materialevalg og klimapåvirkning
Familien har haft et stort ønske under hele renoveringen om at bevare så meget som muligt og forbedre det nødvendige. Alle materialer, der fungerede, er dermed bevaret, og alle nye materialer, der er tilført, har gjort huset sundere at bo i eller forlænget dets levetid. Hulmursisoleringen har desuden reduceret familiens årlige varmeforbrug.
Livscyklusvurderingen viser, at tiltagene har medvirket til et reduceret CO2e-aftryk på 42% sammenlignet med nedrivning og nybyg.
Renovering eller nybyg?
Idéen om at renovere opstår for mange, når de skal til at finde drømmehuset, der opfylder alle de behov, en moderne familie kan have.
Det kan være fristende at købe et hus for at rive det helt ned og starte med frie rammer til, hvordan hjemmet skal se ud. Men der er faktisk mange gode grunde til at bevare den gamle bolig og renovere i stedet.
Bliv inspireret af vores 9 cases om danskere, der har valgt renovering frem for nybyggeri.