Alt om vinduer

Alt om vinduer

Alt om vinduer

Få energirigtige vinduer

Få energirigtige vinduer

Hvis dine vinduer er utætte, kan du enten renovere eller udskifte.

Renover eller udskift

Det er rammens stand, der afgør, om du er nødt til at skifte hele vinduet, eller om du kan nøjes med at renovere dem, du har.

Renover vinduer

Renover

Hvis dine vinduesrammer er i ordentlig stand, kan du nøjes med at renovere vinduet.

Skift vinduer

Udskift

Hvis dine vinduesrammer ikke står til at redde, er du nødt til at udskifte hele vinduet.

Er du i tvivl?

Prøv vores vinduesguide, f.eks. hvis du ikke ved om du har termo- eller energiruder, eller du er i tvivl, om du skal renovere eller skifte.

Det skal du overveje

Er dine vinduer udtjente, utætte eller bare ikke særlig gode til at holde på varmen? Så er det tid til enten at forbedre dem eller skifte dem helt. Gør dig disse overvejelser, inden du går videre:

Overvej energi og økonomi

Overvej energi og økonomi

Det er dyrt at skifte vinduer, og tilbagebetalingstiden er ofte lang. Vælg derfor de kvalitets- og energimæssigt bedste vinduer på markedet. Selvom de ofte er dyrere, tjener du det ind i længden på en mindre varmeregning. Samtidig får du bedre komfort og indeklima. Vinduerne lever også længere end vinduer af dårlig kvalitet.

Arkitektur

Arkitektur

Det er ikke lige meget for din boligs arkitektur, hvilke vinduer du vælger til din hustype. Læs om din hustype i Bygningsguiden, og få gode råd til, hvordan du bedst renoverer eller skifter dine vinduer og samtidig bevarer husets arkitektur.

Hvis du har problemer med støj

Hvis du har problemer med støj

Hvis du bor et sted med meget støj, f.eks. ud til en stor vej, kan du overveje at skifte til særlige vinduer, der reducerer lyd. Du kan f.eks. skifte ruderne til lydruder, montere lydisolerende forsatsrammer eller skifte til helt nye lydsisolerende vinduer – de såkaldte lydvinduer.

Indbrudssikring

Indbrudssikring

Nye vinduer er mere sikre over for indbrud – især hvis du vælger nye vinduer lavet af plast eller aluminium.

 

Få energirigtige vinduer

Find den rigtige løsning
Vinduestyper

Læs om de forskellige vinduestyper

Læs om de forskellige vinduestyper

Få overblik over de forskellige vinduestyper her.

Læs om de forskellige vinduestyper

Læs om de forskellige vinduestyper

Læs om de forskellige vinduestyper

Vinduestyper

Bondehusvindue

Bondehusvinduet findes især i gamle bondehuse og er meget udbredt i Danmark. Det har typisk 2 fag og 1 eller flere vandrette sprosser.

Dannebrogsvindue

Et dannebrogsvindue ligner et dannebrogsflag og har været brugt i huse siden 1700-tallet.

Energivinduer

Energivinduer er vinduer med energiruder – typisk fra efter 1995 – af f.eks. træ, plast eller metal.

Forsatsvindue

Den mest almindelige type forsatsvindue er opbygget med en selvstændig karm med indadgående sidehængte rammer. Forsatsvinduer findes i ældre huse, der har oprindelige vinduer.

Kassevindue

Kassevinduet består af en enkeltglasramme, der åbner udad, og en ramme med termoglas/enkeltglas, der åbner indad. I modsætning til forsatsrammen er den indadgående rammes indvendige flade plan med karmens inderside.

Koblede vinduer

Koblede vinduer består af en udvendig ramme med 1 lag glas, som hænger sammen med en indvendig ramme med 1 lag glas eller termorude. Koblede vinduer findes især i ældre, fredede bygninger.

Palævindue

Et palævindue er et stort, småsprosset vindue med mindst 1 lodret og 1 vandret post, mindst 4 rammer og mindst 1 lodret og 1 vandret sprosse i hver ramme.

Småsprosset vindue

Et småsprosset vindue har mange sprosser og små ruder.

Termovinduer

Termovinduer er vinduer med almindelige termoruder – typisk fra før 1995 – af f.eks. træ, plast eller metal. Ruden i et termovindue isolerer dårligere end en energirude, og rammer og karme har ofte mange kuldebroer.

Vindue med energisprosser

Energisprosser er tynde sprosser, som er klæbet på moderne vinduer – udvendig og indvendig – for at vinduet skal se ud som om, det er delt op med sprosser, selvom det ikke er det. Derfor betyder energisprosser ikke meget for vinduets energimæssige egenskaber.

Sprosserne skygger dog for noget af det sollys, som ellers ville komme gennem vinduet. Så jo flere sprosser, jo mindre lys og varme får du fra solen.

Rudetyper

 

Energiruder

Energiruder ligner almindelige termoruder, men holder af flere grunde meget bedre på varmen:

  • Glasset har en lavemissionsbelægning, der reflekterer infrarød varmestråling, så varmen bliver indenfor.
  • Materialet i afstandsprofilet (rudens kant) er lavet af et kunststof, som har mindre varmeledningsevne end f.eks. aluminium, som tidligere var meget brugt. Den nye type afstandsprofil kaldes også ”varm kant”, fordi den minimerer kuldebroen langs rudens kant.
  • Den atmosfæriske luft mellem glassene er erstattet med argon eller krypton, som holder bedre på varmen.
 

Termoruder

En termorude består typisk af 2 lag glas med almindelig luft imellem. Der er normalt 1-2 cm mellem glassene, og kanten er forseglet. Der er almindelig luft mellem glassene, og afstandsprofilet er typisk af aluminium, som giver en ”kold kant”. Glassene har ikke energibelægning.

 

Læs om de forskellige vinduestyper

Læs mere

Alt om vinduer