De bedste spareråd netop nu

Vand
Vand

Tag kortere bade

Hvis I er en familie på 4 personer, og alle korter jeres varme bad ned med 2 min. om dagen, kan I spare omkring 4.500 kr./år.

Varme
Varme

Hold 18-20 °C

Hvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Spar endnu mere ved at sænke temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme. Du bør dog holde mindst 18 °C for at undgå skimmelsvamp.

El
El

Sluk lyset og spar

Der er ingen grund til at betale for tændt lys i tomme rum. Du kan få automatisk styring, der husker at slukke lyset for dig – f.eks. intelligente pærer, bevægelsessensorer eller timere.

Varme
Varme

Skru lige højt op på radiatorer

Sæt termostater ens på dine radiatorer. Så fordeler du varmen bedre og får et lavere varmeforbrug. Hvis du vil have en lavere temperatur i ét rum, så skru ned dér og hold døren lukket til rummet.

Vand
Vand

Skyl ikke af inden vask

Du behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt – så tørrer madresterne ikke ind.

Vand
Vand

Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Der ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Hvis du slukker, når du sæber dig ind og putter shampoo i håret, kan du spare mange liter.

Elpriser de kommende timer

Hvis du har en aftale med variabel timepris, vil din pris for strøm skifte fra time til time. Strømmen er typisk billigst og grønnest, når der produceres vind- og solenergi, og dyrest når vi alle sammen bruger strøm.

Region Sjælland og Hovedstaden

Brug strømmen, når den er billigst

Strøm er billigere på nogle tidspunkter af døgnet – uanset om du har fast eller variabel elpris. Bliv klogere på din elpris, og hvordan du kan bruge strømmen, når den er billigst.

Billede

Spar med strømpyramiden

Se, hvilke apparater der bruger mest strøm derhjemme. Så kan du sætte ind, hvor det virkelig batter.

Hvad viser strømpyramiden?

De største strømslugere er i bunden. Så her er der en del at spare ved at ændre vaner bare lidt.

Apparaterne i toppen bruger mindre strøm, så her skal der mere til, før du kan se det på elregningen. 

Du kan også spare ved at bruge et apparat i toppen i stedet for ét i bunden - f.eks. ved at spille på mobilen i stedet for en computer.

Passer strømpyramiden på dig?

Strømpyramiden viser et gennemsnit. Det kan sagtens være anderledes hos dig. Måske tørrer du tøj ude. Eller måske har du ikke opvaskemaskine. 

Alligevel kan du bruge strømpyramiden til at se, hvor der er mest strøm at spare.

Download strømpyramiden

Strømpyramide

Skal du spare i hus eller lejlighed?

Elforbruget er forskelligt fordelt i huse og lejligheder. Måske kan det give dig inspiration til, hvor du vil sætte ind? Her kan du se fordelingen:

Kilde: Elmodel Bolig 2020. Tallet for opvarmning indeholder ikke el til opvarmning (elvarme, elvandvarmer og varmepumper), men forbrug til cirkulationspumper og drift af oliefyr, gaskedler mv.

Combined_Man in kitchen_460x460px

Vores energiaftale

Tak for at du har lavet en plan for at nedbringe energiforbruget derhjemme! Du kan altid prøve den igen og sætte nye mål for din husstand.

Er dit spareråd en myte?

Kan du spare penge ved at nøjes med stearinlys? Bruger din fryser mindre strøm, når den er fuld? Find ud af, hvad der er myte, og hvad der er sandhed, når det kommer til gode råd om at spare på energien. 

Billede

72 % af danskerne er motiverede for at spare på deres el- og varmeforbrug

Danskerne er blevet mere opmærksomme på deres sparevaner. Så du er ikke alene, hvis du har gjort det til en sport at spare.

Hvor meget el bruger du i forhold til andre?

Indtast din adresse. Så henter vi hurtigt offentligt tilgængelige data om din bolig fra BBR-registret, som vi kan bruge til at beregne dit elforbrug.

Indtast selv data