Tag de gode vaner med i sommerhus

Du kan roligt tage de gode strøm- og varmevaner med hjemmefra, når du skal i sommerhus – uanset om du ejer eller lejer. Få nogle af de gode råd opfrisket her. 

Husk temperaturen på køl og frys

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren, hverken mere eller mindre. Så bruger du ikke unødvendigt meget strøm, og dine madvarer holder sig friske. 

Tips til at spare strøm på køl og frys 

Drop terrassevarmeren

En terrassevarmer spilder det meste af sin energi ud i den blå luft, så overvej et ekstra tæppe i stedet. Skal du bruge en terrassevarmer, så vælg en eldrevet model med infarød varme.

Tips til terrassevarmer 

Tør tøjet udenfor

Du kan spare meget strøm ved at tørre tøj på et tørrestativ i stedet for i tørretumbleren. Så nyd tiden i sommerhuset med flagrende vasketøj på stativet. 

Tips til vask og tørring 

Gode badevaner

Dæk pool og spa til for at holde på varmen. Og tag kortere og køligere bade. Det kan mærkes på elregningen i sidste ende. 

Tips til bad og varmt vand 

Skru ned for varmen

I ydersæsonerne kan du spare 5 % på varmeregningen, hvis du skruer 1 ºC ned for varmen i sommerhuset. Du kan også skrue ned og lukke døren ind til rum, du ikke bruger, eller som skal være køligere end resten af huset. 

Tips til at spare på varmen

Brug strømmen, når den er billig

Prisen på strøm varierer. Det kan du udnytte til f.eks. at vaske tøj og køre opvaskemaskinen, når strømmen er billigst. 

Se prisen på strøm det næste døgn 

Se sommerhuset efter i sømmene

Se her, hvordan du skaber god energi i sommerhuset. Uanset om du bruger sommerhuset hele året eller mest om sommeren, kan du gå sommerhuset efter i sømmene og finde ud af, hvad der kan forbedres. Du kan f.eks. spare penge ved at isolere bedre eller se på dine vaner.   

Hvis dit sommerhus har klassisk elvandvarmer, kan du spare strøm ved at varme vandet på en anden måde:

Solvarme er oplagt i sommerhuse

Solfangere på taget bruger solens varme til at give dig varmt vand og varme i huset. Hvis du bruger dit sommerhus hele året, vil solvarmen typisk kunne opvarme 50-70 % af dit varme brugsvand.

Læs mere om solvarme

Overvej en gennemstrømsvandvarmer

En gennemstrømsvandvarmer er eldrevet, men kan spare meget strøm sammenlignet med en almindelig elvandvarmer, fordi den først varmer vandet, når du åbner for den varme hane. På den måde kan du slippe for en varmtvandsbeholder. Jo mindre dit forbrug af varmt vand er, jo større vil fordelen ved en gennemstrømsvandvarmer være. Den kan typisk producere vand til 1-2 tappesteder ad gangen, f.eks. bad og køkkenvask. Der findes også modeller med højere kapacitet. 

Hvis du kun skal vælge 1 type vedvarende energi i sommerhuset, bør du få solvarme, før du overvejer solceller. Det skyldes, at sommerhuset som regel bruges mest om sommeren, hvor der bruges mest el på at opvarme vand - og det kan du bruge solvarme til. Herefter kan solceller dække resten af elforbruget.

Et solcelleanlæg på 1-4 kWp (kilo Watt peak) er som regel passende i et sommerhus, der bruger mellem 1.000 og 4.000 kWh om året. Det kræver et tagareal på ca. 7-35 m2.

Læs mere om solceller

Husk lokalplanen

Tjek altid lokalplanen, inden du får solceller. Dit sommerhus kan være fredet, eller der kan være andre regler, der gør, at du ikke må sætte solceller op, eller kun må sætte dem bestemte steder.

Med et sommerhus, der er godt isoleret, kan du spare på varmen om vinteren og få et køligere hus på varme sommerdage. Dit sommerhus vil få et bedre indeklima og give dig en mindre varmeregning. 

Her er 3 steder, du kan overveje at isolere, hvis du bruger dit sommerhus hele året: 

Loft

Hvis der er mindre end 100 mm isolering på loftet, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til mindst 250 mm.

Læs mere om isolering af loftsrum 

Tag

Hvis du har loft til kip eller skråvægge, og der er mindre end 100 mm isolering, kan det som regel betale sig at isolere op til mindst 250 mm.

Læs mere om isolering af loft til kip/skråvægge

Ydervæg

Hvis der er mindre end 100 mm isolering i ydervæggene, f.eks. af træ, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til mindst 150 mm.

Læs mere om isolering af lette ydervægge 

Hvis du bruger sommerhuset i fyringssæsonen, er det rart med gode vinduer, der holder på varmen og gør dig fri for træk og kulde. Bruger du kun sommerhuset om sommeren, kan det ofte bedre betale sig at vedligeholde vinduerne.

Hvis vinduerne er nedslidte

De skal måske alligevel skiftes inden længe, og så kan du også få andre fordele som mindre vedligeholdelse eller bedre indbrudssikring.

Læs om at udskifte vinduer 

Hvis vinduerne er i god stand

Du kan ofte forbedre dem væsentligt med nye ruder. Det kan gøres ret billigt.

Læs om at forbedre vinduer 

Et fugtigt hus giver dårligt indeklima og kan give problemer med skimmelsvamp. Men der er heldigvis flere ting, du kan gøre for at komme fugt til livs.  

Mål fugtigheden

Du kan måle fugtigheden i dit sommerhus med en fugtmåler, et såkaldt hygrometer, der koster fra 50 kr. og opefter. Fugtmåleren bør vise 35-45 % om vinteren og 60-65 % om sommeren, når rumtemperaturen er 21 °C. Mål i forskellige rum og både oppe og nede. 

Hvis dit sommerhus viser tegn på fugt, bør du installere en form for ventilation:

4 typer af ventilation
 • Friskluftventiler
  Den mest oplagte måde at sikre ventilationen er at få friskluftventiler i vinduerne. Du kan selv installere dem eller få hjælp af en tømrer. Lad altid friskluftventilerne stå åbne, når du forlader sommerhuset.
 • Solcelleventilator
  En solcelleventilator er en lille ventilator, som kører ved hjælp af solceller. Solcelleventilatoren trækker luften ud af huset, så der opstår et undertryk, der så trækker ny, tør luft ind. Derfor virker den bedst, hvis sommerhuset primært bruges om sommeren - ellers kan det godt blive koldt. 
 • Luftsolfanger
  En luftsolfanger blæser luft opvarmet af solen ind i sommerhuset med strøm fra indbyggede solceller. Den tilførte luft presser den fugtige luft ud af huset. Den kan også ventilere huset om vinteren, da luften netop varmes op. En luftsolfanger koster 5.000-12.000 kr. Når den først er købt, kører den uden driftsomkostninger. Luftsolfangeren kan sidde på en ydervæg eller på taget. Den skal vende mod syd og have mest muligt sollys. Den er typisk 0,5-3 m2 - størrelsen afhænger af, hvor stort et areal den skal ventilere.
 • Ventilationsanlæg
  Et ventilationsanlæg forbedrer indeklimaet, men visse typer øger også elforbruget. Ventilationsanlæg er mest oplagt i store sommerhuse, som bruges meget om vinteren – her kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding være en god investering. Det genvinder varmen i huset, og et godt anlæg vil samlet set spare væsentligt mere, end det bruger.

  Læs mere om ventilationsanlæg

Gode råd om pool og spa
 • Lad rumtemperaturen være højere end vandets temperatur. Det mindsker fordampning.
 • Dæk pool/spa af, når de ikke er i brug. Det holder på varmen og mindsker fordampning.
 • Vælg affugtere, der er fugtstyrede, så bruger de ikke mere strøm end nødvendigt.
 • Vælg en frekvensstyret poolpumpe, så kører den ikke unødvendigt.
Gode råd om pool
 • Hvis du alligevel renoverer, graver ud eller bygger ny swimmingpool, kan du isolere poolen udvendigt og i siderne, for at mindske varmetabet. 
 • Hvis du allerede har en pool, kan du spare en stor del af elforbruget til opvarmning ved at skifte til en luft til vand-varmepumpe. 
Gode råd om sauna

Sørg for, at saunaen er isoleret og tæt. Så undgår du unødigt varmetab.

Mange sommerhuse har elvarme. Det er dyrt og ineffektivt.

Varmepumper er 3-4 gange mere effektive end el og kan erstatte eller supplere elvarmen. Hvis varmepumpen har fjernstyring, kan du tænde den hjemmefra og opsætte en alarm, så du får besked, hvis temperaturen i sommerhuset f.eks. nærmer sig frysepunktet.

Få hjælp fra en VE-godkendt virksomhed til at finde den rigtige varmepumpe til dit sommerhus.

Se VE-godkendte virksomheder

3 huskeregler til valg af varmepumpe

 • Egnet til nordisk klima
  Vær sikker på, at varmepumpen er udviklet til at klare det nordiske klima – det kan du være sikker på, hvis du følger vores vejledning til valg af varmepumpe.

  Se guiden til varmepumper her

 • Kan indstilles til 5-8 °C
  Hvis du vil bruge varmepumpen til at holde huset frostfrit om vinteren, skal den kunne indstilles til 5-8 °C.
 • Vær opmærksom på støj
  Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte varmepumper larmer.

Varmepumpetyper

 • Luft til luft-varmepumpe
  Oplagt til: Små og mellemstore sommerhuse

  Billig i anskaffelse, men også den mindst effektive. Den spreder varm luft i sommerhuset fra det sted, den er monteret. Større sommerhuse eller huse med mange rum kan have behov for flere luft til luft-varmepumper eller supplerende elradiatorer.

  Sådan får du en luft til luft-varmepumpe i sommerhuset
 • Luft til vand-varmepumpe
  Oplagt til: Større sommerhuse eller huse med pool

  Dyr i anskaffelse, men effektiv. Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Til gengæld kan den opvarme både sommerhuset, din pool og dit brugsvand.

  Læs om luft til vand-varmepumpen

 • Jordvarme (væske- til vand-varmepumpe)
  Oplagt til: Luksussommerhuse med pool/spa

  Dyrest i anskaffelse af de 3 typer. Anlægget kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og du skal have plads til jordslanger, der skal graves ned udenfor. Varmepumpen opvarmer både sommerhuset og dit brugsvand.

  Læs om jordvarmepumpe 

  Du kan supplere jordvarme med solvarme, der især producerer varmt vand i sommerperioden, hvor du så kan slukke jordvarmepumpen. Jordvarme og solfangere supplerer hinanden godt, da jordvarmepumpen er mest effektiv om vinteren og solvarmen mest effektiv om sommeren.

  Suppler med solvarme 

Reduceret elafgift til dig med elvarme

Hvis du har elvarme eller varmepumpe og bruger mere end 4.000 kWh el om året, kan du få reduceret elafgift. Alle borgere i Danmark er dog undtaget elafgift i 1. halvår af 2023, og derfor gælder reglen om reduceret elafgift først igen fra 1. juli, 2023. 
 

For flere af os bliver sommerhuset endestationen for vores gamle apparater og maskiner. I nogle tilfælde kan det betale sig at udskifte meget gamle apparater til nye. Ofte er det dog ikke et problem med ældre apparater i sommerhuset, så længe du er bevidst om, at bruge dem på den mest energieffektive måde. 

Se gode råd til dine apparater 

Vær opmærksom på reglerne, når du bygger

Bygger du om i eller renoverer sommerhuset, er der krav om at gennemføre det, der kaldes "rentable energibesparelser". Hvis du bygger nyt sommerhus, skal det leve op til reglerne i Bygningsreglementet.

Bliv klogere på reglerne for at bygge om eller bygge nyt

 

Se, hvad andre har gjort

Uanset om du udlejer, lejer eller ejer et sommerhus, kan du finde inspiration og gode råd til at mindske el- og varmeforbruget her. 

Send sommerhuset i vinterhi

Du kan spare penge ved at skrue helt ned eller slukke for varmen i sommerhuset om vinteren, hvis du alligevel ikke bruger det. Hvis du vil holde huset frostfrit, koster det typisk mere, end du bruger på strøm og varme hele resten af året. Derfor kan du spare meget, ved at lade sommerhuset gå helt i vinterhi.

Når du forlader sommerhuset i kortere eller længere perioder, bør du altid gøre disse 5 ting: 

 1. Sluk, tøm og afrim køleskab og fryser, og lad lågerne stå på klem.
 2. Sluk for alle apparater på kontakten eller træk stikkene ud.
 3. Sluk for elvandvarmeren.
 4. Skru ned for varmen.
 5. Sørg for, at alle døre og vinduer er lukket tæt, men hold ventilation kørende eller friskluftventiler åbne.

Du sparer mest, hvis du lukker sommerhuset helt ned om vinteren, når du alligevel ikke bruger det. Så minimerer du også risikoen for frostskader. 

Så meget kan du spare ved at lukke helt ned sammenlignet med at have varme på i et typisk sommerhus med elvarme i vinterhalvåret:

 • 10-15 °C vs. fuld nedlukning: 5.500 kr./år.
 • 5 °C vs. fuld nedlukning: 3.500 kr./år 

Har du varmepumpe, vil besparelsen være cirka det halve.

Sådan lukker du sommerhuset helt ned
 1. Luk for vandet på hovedhanen i målerbrønden, hvis du har én.
 2. Åbn alle vandhaner og evt. udendørs taphane.
 3. Pust evt. luft igennem vandrørene. Det kan du gøre med en kompressor eller en cykelpumpe.
 4. Tøm cisternen, toiletkummen, varmtvandsbeholderen, vaske- og opvaskemaskine.
 5. Sluk for strømmen på hovedafbryderen, eller sluk for alle apparater.
 6. Sluk for cirkulationspumpen.
 7. Sluk og afrim køleskab og fryser – lad lågerne stå på klem.
 8. Sørg for, at alle døre og vinduer er lukket tæt, men hold ventilation kørende eller friskluftventiler åbne.

Se vores video om nedlukning af sommerhuset

Hvis du vil holde sommerhuset frostfrit

Hvis du bruger sommerhuset engang i mellem over vinteren, eller af andre årsager ønsker at holde sommerhuset frostfrit, kan du gøre dette:

 1. Skru temperaturen ned til 5-10 °C.
 2. Sluk for alle apparater, træk stikkene ud for at undgå standby-forbrug.
 1. Luk alle vandhaner, og åbn for vandet.
 2. Fyld vand i varmtvandsbeholderen – gør det, inden du tænder for strømmen, ellers risikerer du, at varmtvandsbeholderen brænder sammen og skal udskiftes.
 3. Tjek alle tekniske installationer, ledninger, apparater, maskiner for fugt eller skader - f.eks. fra skadedyr. Hvis ledninger er beskadiget, bør de repareres eller udskiftes, inden de sluttes til.
 4. Tænd for strømmen, hvis alt ser fint ud.
 5. Tjek vandrør, WC-cisterne og vandhaner for frostsprængninger. Hvis det er opstået utætheder over vinteren eller skader pga. frost, vil du kunne se, at det pibler frem med vand eller at vandmåleren tæller, selvom der er lukket for det. 

Få gratis rådgivning

Vores erfarne og uvildige energirådgivere sidder klar med inspiration og hjælp til hvordan du sparer strøm og varme. Ring eller skriv til os med dine spørgsmål om renoveringer, tilskud, skift af varmeform eller andet.

Billede

Få hjælp til at vælge varmepumpe

En varmepumpe skal passe til dit hus, din grund og dit varmebehov. Her får du et overblik over, hvad du skal gå efter for at få den helt rigtige løsning.

Billede

Skal du købe sommerhus?

Vores eksperter hjælper dig med, hvilke spørgmål du skal stille for at få et sommerhus, der bruger mindst muligt el og varme. Gennemgå listen herunder, og bliv klogere inden du køber. 

Billede
Værktøjskasse

Hvad er det årlige elforbrug?

Husets årlige elforbrug kan fortælle dig noget om, hvilken tilstand huset er i, og hvor godt det holder på varmen, hvis det er elopvarmet. Derfor er det en god idé at spørge til forbruget, når du er ude og kigge på nyt sommerhus. 

For at få en fornemmelse af sommerhusets tilstand, kan du sammenligne med tallene på listen her, der viser et gennemsnitligt elforbrug (inkl. elvarme) i forskellige typer sommerhuse:

 • Alm. sommerhus, uden vinterbrug: 1.200 kWh/år
 • Alm. sommerhus, med vinterbrug: 2.500 kWh/år
 • Luksussommerhus, med vinterbrug: 5.000 kWh/år
 • Luksussommerhus med pool, med vinterbrug: 31.000 kWh/år
   

Er huset isoleret til vinterbrug?

Hvis du vil bruge sommerhuset om vinteren, er det en fordel, hvis det er godt isoleret. Det er mindre vigtigt, hvis du kun vil bruge det om sommeren.

Spørg til tykkelsen af isoleringen. For både ydervægge og loft bør den være mindst 100 mm, hvis du skal bruge huset om vinteren. Ellers bør du isolere loftet til i alt ca. 250 mm og væggene op til i alt ca. 150 mm.

Vil du ikke bruge sommerhuset om vinteren, er isolering og varmetype mindre relevant.

Er vinduerne tætte – og energivenlige?

Sommerhuse der bruges hele året, bør have gode, tætte vinduer. Tjek, om vinduerne er tætte ved at åbne dem, stikke et stykke papir ud og lukke igen. Er der ikke stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet ikke tæt, og så kan du være nødt til at montere nye tætningslister eller skifte vinduerne.

Se også efter, om huset har energiruder. De holder ca. dobbelt så godt på varmen som almindelige termoruder. Der kan godt være installeret energiruder i gamle vinduer – det kan være næsten lige så energieffektivt som nye energivinduer.

Er der energieffektiv opvarmning i huset?

Hvis traditionel elvarme eller brændeovn er den eneste opvarmning i huset, bør du overveje at få varmepumpe eller udnytte solenergi, især hvis huset bruges hele året. 

Varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe er den mest oplagte måde at få billig, klimavenlig varme i de fleste sommerhuse. Den kan dække størstedelen af varmebehovet.

Der kan også være luft til vand-varmepumpe eller jordvarme. De 2 typer er mest relevante, hvis sommerhuset har pool eller spa. Det giver nemlig varme til pool og spa og kan reducere elforbruget her med op til 50 %.

Få hjælp til at vælge varmepumpe 

Solvarme

Solvarme er et godt alternativ til varmtvandsbeholdere, der bruger el. Solvarme kan levere varmt vand til køkken og bad, men er også en god idé i huse med pool og spa, hvor det kan reducere elforbruget til varme med op til 50 %.

Læs mere om solvarmeanlæg

Solceller

Solceller producerer el og er altid et godt supplement både til almindeligt elforbrug og elopvarmning.

Læs mere om solcelleanlæg

Læs mere om supplerende varme

Er der ventilation til vinterbrug?

Hvis du gerne vil bruge sommerhuset som vinteren, er det en god idé med ventilation. Er der ikke allerede friskluftventiler, luftsolfanger eller en solcelleventilator, så kan det være en idé at installere det, da de kan holde huset fri for fugt om vinteren. 

Både luftsolfanger og solcelleventilator kører på solceller og bruger derfor ingen strøm. Indkøbsprisen ligger typisk mellem 2.000-12.000 kr., afhængigt af type og kvalitet.

Overholdes kravene til isolering?

Du kan være forpligtet til at isolere bedre, hvis du bygger om i dit nye sommerhus. Der er krav om at udføre det, der hedder rentable energibesparelser, ved ombygning af eksisterende sommerhuse.

Se, hvornår noget er rentabelt