Risalamande med et tvist og nem juledekoration
Hjemme hos Louise (@louiseuotto) handler julen om hygge, kreativitet og smarte energibesparelser.
Få hendes opskrift på risalamande med et tvist. Lav risengrøden som i barndommen ved at koge den færdig under dynen, og udskift den klassiske kirsebærsauce med en lækker karamelsovs, der hurtigt trylles frem i mikrobølgeovnen.
Få også tips til den flotteste julekrans at ståltråd! En nem, billig og hyggelig aktivitet uden skærme, der skaber den helt rigtige julestemning.
Se Louises juleopskrifter
Risalamande med karamelsovs
Ingredienser
Til risengrød til 2-4 personer skal du bruge:
- 2 dl vand
- 2 dl grødris
- 1 liter sødmælk
- 0,25 tsk salt
Til risalamande til 4-6 personer skal du desuden bruge:
- 4 dl piskefløde
- 1 vaniljestang (vaniljestang og sukker kan erstattes af vaniljesukker)
- 70 gr sukker (vaniljestang og sukker kan erstattes af vaniljesukker)
- 100 g mandler
- En knivspids salt
Til karamelsovs skal du bruge:
- 1 spsk smør
- 0,5 dl sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,5 dl sirup
- 0,5 dl piskefløde
- Eventuelt lidt flagesalt
Tid i alt
Risengrød under dynen: Cirka 40-60 minutter
Risalamande: Cirka 1-3 timer (inkl. afkøling af risengrøden)
Karamelsovs i mikroovn: 5-6 minutter
Samlet arbejdstid: Cirka 25 minutter
Sådan gør du
Sådan laver du risengrød under dynen
- Kom ris og den mængde vand, der står på pakken, i en gryde
- Kog vand og ris i den tid, der står på pakken - det er typisk 2 minutter
- Når vandet koger, tilsættes den mængde mælk, der står på pakken
- Når grøden begynder at boble, skal du lade den småkoge i 2-3 minutter under omrøring
- Tag gryden af varmen, læg låg på og pak den ind i et håndklæde og derefter i en dyne. Brug gerne en pude under gryden, så den holder endnu bedre på varmen
- Lad grøden stå pakket ind i 30-45 minutter. Hvis du laver en stor portion, kan det tage 60 minutter, før grøden er færdig
- Pak gryden ud og rør grøden godt igennem. Justér eventuelt med en smule ekstra mælk, hvis grøden er blevet for fast
Sådan laver du risalamande
- Lad risengrøden køle helt af
- Rør den blød med en smule mælk, hvis den virker meget fast
- Tilsæt sukker og vanilje
- Pisk fløde til blødt skum og vend det forsigtigt i grøden
- Hak mandlerne og tilsæt det i grøden
Sådan laver du karamelsovs i mikroovnen
- Kom smør i en høj skål, der er egnet til mikroovn, og smelt det kort i mikroovnen
- Tilsæt sukker, vaniljesukker, sirup og fløde
- Rør det hele sammen. Karamellen vil boble op, så sørg for at skålen har en passende størrelse
- Giv blandingen i alt 3-4 minutter i mikroovnen ved 650-700 W. Kør mikroovnen i intervaller á 30 sekunder, rør i skålen undervejs og hold godt øje med, at massen ikke bruser over
- Tilsæt eventuelt flagesalt, hvis du vil have en saltkaramel
Energispareråd
Kog færdigt med ”høkasse”-metoden
Du kan fx koge grødris, ris eller kartofler under dynen eller i en ”høkasse”. Det sparer strøm, og du undgår at maden brænder på. Grydens indhold skal koge op, og derefter pakker du gryden ind.
Obs! Laver du risengrød under dynen, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du lader grøden stå under dynen i max én time.
Karamelsovs i mikroovn
I stedet for at koge karamellen i en gryde kan du lave den i mikroovnen. Det går hurtigt - den skal faktisk kun have 5-6 minutter.
Juletips med god energi
Julen er en helt særlig tid. Her kan du finde flere sjove, nemme og energivenlige opskrifter, der giver dig god energi til jul.