Risalamande med karamelsovs

 

Ingredienser

Til risengrød til 2-4 personer skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 2 dl grødris
  • 1 liter sødmælk
  • 0,25 tsk salt

Til risalamande til 4-6 personer skal du desuden bruge:

  • 4 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang (vaniljestang og sukker kan erstattes af vaniljesukker)
  • 70 gr sukker (vaniljestang og sukker kan erstattes af vaniljesukker)
  • 100 g mandler
  • En knivspids salt

Til karamelsovs skal du bruge:

  • 1 spsk smør
  • 0,5 dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 0,5 dl sirup
  • 0,5 dl piskefløde
  • Eventuelt lidt flagesalt

Tid i alt

Risengrød under dynen: Cirka 40-60 minutter

Risalamande: Cirka 1-3 timer (inkl. afkøling af risengrøden)

Karamelsovs i mikroovn: 5-6 minutter

Samlet arbejdstid: Cirka 25 minutter

Sådan gør du

Sådan laver du risengrød under dynen

  1. Kom ris og den mængde vand, der står på pakken, i en gryde
  2. Kog vand og ris i den tid, der står på pakken - det er typisk 2 minutter
  3. Når vandet koger, tilsættes den mængde mælk, der står på pakken
  4. Når grøden begynder at boble, skal du lade den småkoge i 2-3 minutter under omrøring
  5. Tag gryden af varmen, læg låg på og pak den ind i et håndklæde og derefter i en dyne. Brug gerne en pude under gryden, så den holder endnu bedre på varmen
  6. Lad grøden stå pakket ind i 30-45 minutter. Hvis du laver en stor portion, kan det tage 60 minutter, før grøden er færdig
  7. Pak gryden ud og rør grøden godt igennem. Justér eventuelt med en smule ekstra mælk, hvis grøden er blevet for fast

Sådan laver du risalamande

  1. Lad risengrøden køle helt af
  2. Rør den blød med en smule mælk, hvis den virker meget fast
  3. Tilsæt sukker og vanilje
  4. Pisk fløde til blødt skum og vend det forsigtigt i grøden
  5. Hak mandlerne og tilsæt det i grøden

Sådan laver du karamelsovs i mikroovnen

  1. Kom smør i en høj skål, der er egnet til mikroovn, og smelt det kort i mikroovnen
  2. Tilsæt sukker, vaniljesukker, sirup og fløde
  3. Rør det hele sammen. Karamellen vil boble op, så sørg for at skålen har en passende størrelse
  4. Giv blandingen i alt 3-4 minutter i mikroovnen ved 650-700 W. Kør mikroovnen i intervaller á 30 sekunder, rør i skålen undervejs og hold godt øje med, at massen ikke bruser over
  5. Tilsæt eventuelt flagesalt, hvis du vil have en saltkaramel

Energispareråd

Kog færdigt med ”høkasse”-metoden

Du kan fx koge grødris, ris eller kartofler under dynen eller i en ”høkasse”. Det sparer strøm, og du undgår at maden brænder på. Grydens indhold skal koge op, og derefter pakker du gryden ind.

Obs! Laver du risengrød under dynen, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du lader grøden stå under dynen i max én time. 

Se flere råd hos Fødevarestyrelsen
 

Image

Karamelsovs i mikroovn

I stedet for at koge karamellen i en gryde kan du lave den i mikroovnen. Det går hurtigt - den skal faktisk kun have 5-6 minutter. 

Hvornår er strømmen billigst?

Tjek de aktuelle elpriser og se, hvornår det bedst kan betale sig at bage pebernødder, sætte en vask over eller tænde for skærmen.

Image