Patriciervillaens tag
Patriciervillaens næsten lodrette mansardtage giver fuld udnyttelse af 1. sal. Loftet kan være udnyttet eller uudnyttet. Der er flere muligheder for at isolere tag og loft, så du slipper for kuldenedfald og sparer penge på varmeregningen.
Bliv klogere på patriciervillaen
Sådan vedligeholder du taget
Her er gode råd til at vedligeholde taget i patriciervillaer. Et godt og tæt tag holder bedre på varmen og beskytter mod fugt og skimmelsvamp. Du kan også undgå eller udsætte større renoveringer i fremtiden.
Fjern alger og mos på taget
Taget vil med tiden blive begroet med alger og mos. Det kan du holde nede ved at feje.
Rens tagrender og nedløb
Det er en god ide at tjekke tagrender og nedløb 2 gange om året (forår og efterår). Rens dem for blade og andet affald. Du kan tjekke tagrenderne for utætheder ved samme lejlighed.
Tjek overstrygning af taget
Ved tagkanter og indvendigt beklædte skråvægge kan teglsten være overstrøget, dvs. tætnet med mørtel udefra. Tjek for udfaldet mørtel og reparer efter behov.
Tjek skorstenen
Tjek skorstenspiben for forvitrede og udfaldne fuger. Det kan være svært at komme tæt på, men du kan inspicere med en kikkert.
Tjek undersiden af taget
Tjek undersiden af taget på loftet under sadeltaget og i skunkrum. Udskift skadede tagsten, og reparer udfalden mørtel.
Tjek for utætheder ved rygning, skotrender mv.
Kig efter tegn på utætheder, f.eks. ved rygning, skotrender, skorstensinddækninger, taggennemføringer mv. Få utætheder udbedret for at undgå problemer med fugt og svamp.
Tjek ventilationsåbninger
Kontroller ventilationsåbninger, riste osv. i tagrummet. Åbningerne skal kunne ventilere tagrummet, og de indbyggede riste sikre mod sne, skadedyr mv.
Hold øje med uønskede gæster
Hvis du finder spor fra f.eks. husmår, er det en god ide få lukket åbninger i tagfladen, så dyr ikke kan komme ind.
Hvornår skal du isolere loft og tag?
Patriciervillaen er bygget, inden der kom krav til isoleringstykkelser. Derfor kan der være alt fra ingen til meget isolering alt efter husets historie.
Typisk er tagkonstruktionen efterisoleret under energikriserne i 1970’erne. Så vil der være omkring 100 mm isolering.
Ved at isolere bedre, kan du spare penge på varmeregningen og få et mere behageligt indeklima. Se her, hvornår det er en god ide – eller endda et krav – at efterisolere.
Isoler loft
Isolering af loft
Hvis loftet er isoleret med mindre end 175 mm, er det en god idé at efterisolere det.
Patriciervillaens loftisolering
Hvis loftet over mansardetagen på 1. sal fortsat er uudnyttet, er det nemt at komme til at isolere det. Da det er ret stort, giver det en god komfort.
Det kan være en løsning af fylde hulrummet ved lerindskuddet i bjælkelaget op med isoleringsgranulat. Det er unødvendigt, hvis 2. salen er inddraget til beboelse.
Hvis loftet er udnyttet
Tit er tagetagen øverst blevet inddraget i det beboede areal. Så er det hanebåndsloftet over husets 2. sal, der bør isoleres.
Isoler skråvægge
Guide til isolering af skråvægge
Hvis dine skråvægge og loft til kip er isoleret med mindre end 100 mm, er det en god idé at efterisolere dem.
Se guide til isolering af skråvægge
Om isolering af patriciervillaens skråvægge
Isolering indefra
Hvis etagen under sadeltaget skal sættes i stand, bør spærene bygges på nedadtil, så der bliver plads til mere isolering.
Hvis ikke skråvæggen er godt isoleret i forvejen, vil det betale sig på sigt og derfor være lovpligtigt at gøre efter Bygningsreglementet.
Isolering udefra
Når tegltaget skal udskiftes, og villaens 2. sal er udnyttet, skal skråvæggen efterisoleres udefra for at leve op til Bygningsreglementet.
Spærene skal sandsynligvis forhøjes for at give plads til isolering nok. Et alternativ er at bruge en isolering, der isolerer bedre end standardisolering, så der ikke er brug for et lige så tykt lag.
Isoler skunk og mansardtag
Guide til isolering af mansardtag
Hvis dine mansardvægge og gulvene i skunkrummet bag dem er isoleret med mindre end 150 mm, er det en god idé at efterisolere til mindst 300 mm for at mindske varmetabet gennem taget.
Se guide til isolering af mansardtag
Guide til isolering af skunk
Hvis vægge og gulv i din skunk er isoleret med mindre end 175 mm, er det en god idé at efterisolere dem.
Se guide til isolering af skunk
Om patriciervillaens skunk og mansardtag
Det er som regel muligt at isolere mansardskunken enten indefra via skunklemme eller udefra, når du får skiftet tagbelægningen.
Ofte er den lodrette væg på indersiden af mansardskunken nødt til at blive flyttet indad for at få plads til isolering.
Hvis du bygger på de næsten lodrette spær i forbindelse med tagudskiftning, vil det ændre på villaens arkitektur. Det kan dog gøres med et fornuftigt resultat, hvis ydervæggene også får ekstra isolering udvendigt.
Om patriciervillaens tag
Her kan du læse mere om patriciervillaens tag.
Mansard-etage
Patriciervillaen har en fuld etage på 1. sal bag den næsten lodrette tagflade i mansardtaget. Tagfladen hælder 65-75 °, mens indervæggen er lodret.
Vinduerne er typisk i form af store kviste indbygget i tagfladen. I de fleste tilfælde er der stejle tagflader til 4 sider.
Eventuel etage under sadeltag
Over mansardetagen var der oprindeligt et uudnyttet loftsrum under et sadeltag med små ovenlysvinduer.
I mange tilfælde er rummet under sadeltaget senere blevet udnyttet til beboelse.
Tegl
Tegltaget består af glaserede sorte tegl, hvis facaderne er pudsede. Teglene er røde, hvis facaderne er i røde mursten.
Da teglenes levetid på 75-100 år er ved at være udløbet, skal mange patriciervillaer have skiftet tagbelægningerne i disse år.
Skorstene
Patriciervillaen har 1 eller flere skorstene placeret midt i taget. Jo større huset er, jo flere.
Skorstenene står i samme farve som facaderne.
Udeadgang
På 1. sal kan der være en frontspids eller en kvist med en havedør. Døren giver adgang til en altan oven på en karnap, havestue eller veranda i stueetagen.
Loft
Loft, skunkvæg og skråvæg er belagt med brædder. På brædderne er der sømmet strå, som er pudset og som regel malet hvidt.