Spar energi i statslånshuset
For at leve op til statslånsordningen skulle huset være meget billigt. Derfor er statslånshuse små og udnytter pladsen maksimalt. De har ofte loft til kip, så de virker større indvendig. Her kan du blive klogere på dit statslånshus – og hvordan du kan spare penge på varmeregningen.
Bliv klogere på statslånshuset
Statslånshusets energiforbrug
Hvis dit statslånshus er energimærket, kan du se forslag til de forbedringer, der bedst kan betale sig i energimærkningsrapporten for huset.
Typisk har statslånshuse energimærke D eller E, men de kan forbedres til energimærke C, hvis du gennemfører forbedringerne.
Byggeår 1938-1958 |
Typisk energimærke D-E |
Mulig forbedring Image
|
Udfør oplagte forbedringer
Hvis du ikke har en energimærkningsrapport, kan du bruge siderne her til at blive klogere på de mest oplagte forbedringer, der sparer strøm og varme i statslånshuset.
Boligens klimaskærm er alt det, der skiller ude fra inde – f.eks. tag, ydervægge og vinduer. Varmen kan slippe ud, hvis din klimaskærm er dårligt isoleret eller utæt. Derfor har klimaskærmen stor betydning for din varmeregning.
Her slipper varmen typisk ud af huset:
Anbefalede forbedringer
Her kan du se, hvilke forbedringer energikonsulenter som regel anbefaler i et statslånshus - sorteret efter, hvad der bliver anbefalet oftest.
Der kan være meget at spare ved at skifte varmeform og forbedre dit varmesystem. Du kan f.eks. skifte fra oliefyr eller naturgas til fjernvarme eller varmepumpe.
Få hjælp til at skifte varmekilde
Anbefalede forbedringer
Her kan du se, hvilke forbedringer energikonsulenter som regel anbefaler i statslånshuse - sorteret efter, hvad der bliver anbefalet oftest.
Husk, at du kan få tilskud til en række boligforbedringer, der sparer energi.
Du kan f.eks. søge tilskud til nye vinduer, bedre isolering eller en varmepumpe.
Om statslånshuset
Statslånshuset er et resultat af billige lån. Her kan du blive klogere på statslånshusets historie og opbygning.
Historik
Med statslånsordningen tilbød staten billige lån til nye huse. Da statslånshuse ikke er ret store, er mange af dem efterfølgende blevet bygget til – enten ved at forlænge husets stueplan eller ved at bygge en vinkel på.
Hvad var statslånsordningen?
Statslånsordningen "Laan til Boligbyggeri" var en ordning, der skulle løfte byggeriet. Det skete gennem lån, der gav bedre mulighed, for at familier kunne bygge billige enfamiliehuse.
Ordningen blev etableret i 1938 og fungerede frem til 1958.
Huse bygget gennem ordningen blev kaldt statslånshuse. Husene skulle overholde en række krav til bl.a. størrelse, isolering og pris. I begyndelsen måtte husene højst være på 85 m2.
Det var første gang, der blev stillet krav til isoleringen af huse. Der var f.eks. krav om mindst 2 cm isolering på taget.
Her ligger statslånshusene
Statslånshuse ligger typisk i de større byer. De kan ligge i hele kvarterer med statslånshuse – eller enkeltvis i tidligere bebyggede områder, hvor der var enkelte byggegrunde tilbage.
Tegninger over huset
Mange kommuner har deres byggesagsarkiver offentligt tilgængeligt – typisk på siden weblager.dk eller filarkiv.dk. Her kan du bl.a. finde byggetegninger. Ellers prøv kommunens hjemmeside.
Husets opbygning og facon
Statslånshuset er oprindeligt et lille overkommeligt hus på omkring 85 m2. Huset er som regel rektangulært.
Statslånshuset er i 1 plan med kælder eller et indbygget udhus.
Stueetagen indeholdt typisk en ”lejlighed” med køkken med spisekrog, opholdsrum, soveværelser, bad og wc. Sekundære rum som opbevaring befandt sig i kælderen eller udhuset.
Taget på udhuset er normalt lavere end taget på resten af huset.
Klimaskærm
Tag
Taget har som regel lav hældning beklædt med eternit. De findes også med lidt større hældning med tegltag.
Ydervægge
Ydervæggene består af enten murværk i røde eller gule sten eller af letbetonblokke, der er pudsede og/eller malede.
Vinduer
Vinduerne var oprindeligt med 1 lag glas, men de kan også være med en koblet ramme. Der er et enkelt vindue i hvert rum.
Varme og el
Opvarmning
Statslånshuset er født med et varmeanlæg og rør ud til radiatorerne i de enkelte rum.
Varmekilden var oprindeligt kul, koks eller olie. Mange er senere konverteret til gasfyr eller fjernvarme.
El
Elinstallationerne var begrænsede, men der var flere stikkontakter end i tidligere hustyper.
Læs mere om statslånshusets arkitektur, rum og byggestil på Bolius.dk