Energirenovering som forretning
BedreBolig er en helhedsorienteret tilgang til energirenovering. BedreBolig gør det nemmere for boligejeren at komme i gang med at renovere boligen på en energirigtig måde og giver BedreBolig-rådgiveren en række nye forretningsmuligheder.
Du kan læse mere om dine muligheder med BedreBolig nedenfor. Der finder du også, hvad du skal bruge i dit virke som BedreBolig-rådgiver.
Bliv klogere på BedreBolig
Sådan bliver du BedreBolig-rådgiver
Uddannelsen til BedreBolig-rådgiver tages i det almindelige uddannelsessystem. Uddannelsen udbydes på Københavns Erhvervsakademi, på Erhvervsakademi Dania og som akademifag hos Act2learn. Uddannelsesforløbet er brugerbetalt og udbydes i sammenhæng med energikonsulent-uddannelsen.
Du finder informationer om kursusdage, priser og tilmelding her:
For at kunne tilbyde BedreBolig-rådgivning skal du være ansat i en godkendt BedreBolig-virksomhed og opfylde en række krav til erhvervserfaring og uddannelse, som du kan se her:
Krav til uddannelse og erhvervserfaring for BedreBolig-rådgivere
Det er desuden muligt for private aktører at tilbyde uddannelsen. Kontakt evt. Energistyrelsen herom på info@bedrebolig.dk.
Din virksomhed skal bl.a. have et kvalitetssikringssystem, der er tilpasset
BedreBolig, for at blive godkendt som BedreBolig-rådgivervirksomhed.
For at blive godkendt som BedreBolig-rådgivervirksomhed skal din virksomhed:
- Have et kvalitetsstyringssystem til BedreBolig-ordningen, der enten er godkendt af en kontrolinstans eller certificeret af et akkrediteret certificeringsorgan. Det kræver bl.a., at din virksomhed har mindst én medarbejder ansat, der er uddannet BedreBolig-rådgiver.
- Din virksomhed skal kunne levere ”Ydelsespakke 1” (boligens energibesparelser og plan for energirenovering)
- Din virksomhed skal endvidere kunne levere ”Ydelsespakke 2” (tilbudsindhentning og projektstyring) – enten selv eller ved hjælp af en underleverandør eller samarbejdspartner.
Du skal indsende ansøgningen om at blive godkendt BedreBolig-virksomhed til info@bedrebolig.dk. Husk at vedhæfte den nødvendige dokumentation for, at virksomheden har et godkendt eller certificeret kvalitetsstyringssystem.
Ansøgning om godkendelse som BedreBolig-rådgivervirksomhed
Godkendelse og eksempel på kvalitetsstyringssystem
Der er krav om, at alle BedreBolig-rådgivervirksomheder skal have et godkendt kvalitetsstyringssystem tilpasset BedreBolig. Nedenfor kan du se en vejledning til opbygning af et godkendt kvalitetsstyringssystem under BedreBolig. Som dokumentation for, at virksomheden har et godkendt eller certificeret kvalitetsstyringssystem, skal enten en kontrolinstans eller et certificerende organ udfylde et af nedenstående skemaer.
Indberetning om godkendelse af kvalitetsstyringssystem
Når kvalitetsstyringssystemet er dokumenteret og godkendt af en kontrolinstans eller certificeret af et certificerende organ, skal erklæringen fra kontrolinstansen sendes til Energistyrelsen på mail info@bedrebolig.dk.
Se eksempel på kvalitetsstyringssystem inkl. vejledning
Eksempel på kvalitetsstyringssystem (Godkendelse)
Læs mere om krav til kvalitetsstyringssystem i bekendtgørelsen på retsinfo.dk
Se, hvem der er godkendt som kontrolinstanser under BedreBolig
Kom godt i gang med din rådgivning
BedreBolig-rådgiverne er ordningens omdrejningspunkt. Som BedreBolig-rådgiver er du den, der møder husets ejer, gennemgår boligen og præsenterer boligejeren for de forskellige muligheder.
Mange boligejere har svært ved at tage skridtet og træffe beslutning om at gå i gang. Men erfaringen viser, at hvis en BedreBolig-rådgiver følger målrettet op, er det nemmere for en boligejer at træffe beslutning om at komme i gang med energirenoveringen.
1. Skab synlighed
Det er vigtigt, at du bliver synlig i lokalområdet. Første nemme skridt er at skrive en pressemeddelelse til den lokale avis. Vi har udviklet én, du kan tage udgangspunkt i - se materialer længere nede på siden.
Dernæst bør du opdatere din egen hjemmeside med dine nye kompetencer. Du kan sætte en streamer på din bil, hænge en reklame op i det lokale supermarked eller dele foldere ud til boligejerne. Endelig er det en god idé at opdatere din virksomhedsprofil på BedreBolig.dk.
Som BedreBolig-rådgiver har du mange muligheder for at øge fokus på energirenovering. Energistyrelsen og BedreBolig-sekretariatet har udviklet en række markedsføringsværktøjer, som du kan bruge til dine lokale aktiviteter.
Har du brug for trykte foldere til boligejere, kan du bestille dem hos BedreBolig-sekretariatet. Send en mail til info@BedreBolig.dk med oplysning om, hvor mange du ønsker, og hvor vi skal sende dem til.
Længere nede på siden kan du finde de materialer, vi har udviklet til din lokale markedsføring.
2. Vær opsøgende
Det er en god idé at være opsøgende over for boligejerne. Du kan f.eks. uddele flyers til udvalgte boligområder eller kontakte grundejerforeninger og spørge, om du må komme forbi og lave en præsentation af BedreBolig. Du kan også tage kontakt til forsyningsselskaber, byggemarkeder, banker og ejendomsmæglere i dit lokalområde med henblik på at samarbejde.
3. Deltag i netværk
Mange rådgivere har haft god effekt af at indgå i lokale erhvervs- eller håndværkernetværk. Ved at indgå i lokale netværk kan du gå sammen med andres markedsføring og løsning af opgaver. Findes der allerede et lokalt håndværkernetværk, er det et godt sted at starte med samarbejdet om BedreBolig.
Håndbog og værktøjer
Som BedreBolig-rådgiver skal du overholde bestemte retningslinjer og udføre beregninger med det godkendte værktøj. Energistyrelsen stiller vejledninger og værktøjer til din rådighed, der kan hjælpe dig i gang. Se liste med vejledninger og værktøjer nedenfor.
Hvis du har spørgsmål til værktøjerne, kan du rette henvendelse til Energistyrelsen på info@BedreBolig.dk eller til EnergySystems vedrørende beregningsprogrammet Energy10 på support@energysystems.dk.
Værktøjer
Beregningsværktøjet Energy10 på energy10.dk
Standardkontrakt BedreBolig-plan til fase 1
Aftaleskabelon BedreBolig-plan til fase 1
Aftaleskabelon BedreBolig-projekt til fase 2
Bilag til værktøjer
Bilag 1 - Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand-ABR 89
Bilag 2 – Til aftale om fase 2
Tjeklister til énfamiliehuse
Tjeklister til store bygninger
Præsentationer
I oktober 2016 gennemførte Energistyrelsen uddannelsesdage i hhv. Taastrup og i Randers for uddannede BedreBolig-rådgivere. Præsentationer fra dagene findes nedenfor:
BedreBolig-ordningen – nye regler, håndbogen og redskaber (Energistyrelsen)
Nye materialer til markedsføring (BedreBolig-sekretariatet)
SparEnergi.dk – værktøjer til dialogen med boligejeren (Viegand Maagøe)
Sådan kommunikerer og sælger du BedreBolig og varmepumper (Advance)
Analyser
Energistyrelsen har udviklet to analyser, som belyser sammenhængen mellem boligens energistandard og dens værdi samt energirenoverings betydning for komfort og indeklima. Analyserne findes herunder:
Analyse af sammenhæng mellem energistandard og boligens værdi