Opvarmning af bungalowen
Bungalowen blev oprindeligt opvarmet med kul, koks eller olie. I dag har de fleste fjernvarme eller naturgas. Se, hvordan du kan spare penge på varme i din bungalow.
Bliv klogere på bungalowen
Varmekilder i bungalowen
Du kan spare en del på varmeregningen med god drift af varmeanlægget. Det kan også være en god ide at skifte varmekilde, afhængigt af hvad du varmer med i dag.
Her får du gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du har:
Skift varmekilde
Du kan sandsynligvis både spare penge på varme og hjælpe klimaet ved at skrotte gasfyret og få en anden varmekilde. Du har flere muligheder for økonomisk støtte til at skifte varmekilde.
Oversigt: Det kan du få støtte til
Få det bedste ud af gasfyret
Hvis du ikke er klar til at skrotte naturgassen, er det om at holde fyret godt kørende. Så sparer du penge på gasregningen og hjælper klimaet.
Din bungalow kan være opført med oliefyr eller have fået det i 1950’erne eller 60’erne i stedet for den oprindelige koks- eller kulkedel. Det er en god ide at skifte oliefyret ud med en anden varmekilde.
Skift varmekilde
Du kan både spare penge på varme og hjælpe klimaet ved at skrotte oliefyret og få en anden varmekilde. Du har flere muligheder for økonomisk støtte til at skifte varmekilde.
Oversigt: Det kan du få støtte til
Få det bedste ud af oliefyret
Hvis du ikke er klar til at skrotte oliefyret, er det om at holde fyret godt kørende. Så sparer du penge til olie og hjælper klimaet.
Få nyt fjernvarmeanlæg
Mange fjernvarmeanlæg i bungalower er fra før 1990. De er typisk opbygget på stedet og ikke ændret meget siden.
De gamle fjernvarmeinstallationer spilder meget energi, så det er en god ide at skifte dem ud.
Det kan også være en god ide at skifte til en ny fjernvarmeunit, hvis din nuværende ikke har automatisk styring.
Få mest ud af fjernvarmen
Fjernvarme kræver ikke meget vedligeholdelse, men der er alligevel penge at spare ved at følge nogle enkle råd.
Få mest varme for pengene
En varmepumpe kræver som regel ikke meget vedligeholdelse, men der er alligevel penge at spare ved at følge nogle enkle råd.
Bungalowens rør og radiatorer
Din bungalow kan enten have sit oprindelige radiatorsystem med tykke rør eller et nyere rørsystem med tynde rør. Se, hvad der er oplagt at forbedre, afhængigt af dine rør og radiatorer.
Har du uisolerede rør med varmt vand, er det næsten altid en god ide at isolere rørene.
Radiatorer og termostater
Du kan forbedre forskellige ting afhængigt af dine radiatorer:
Få radiator ved alle vinduer
En radiator under hvert vindue giver den bedste komfort og varmeudnyttelse. Men i nogle bungalower er radiatorerne placeret ved væggen inderst i rummet.
De kan også være placeret rigtigt i de fleste rum, men uhensigtsmæssigt i køkken og bad. Endelig kan der være problemer med kuldenedfald ved hjørnevinduer, hvor der ikke var råd til en radiator under hvert vindue.
Spørg en vvs’er, om det kan betale sig at få etableret ekstra radiatorer eller flytte radiatorer ud til vinduerne. Det er særligt oplagt, hvis dine radiatorer er gamle og alligevel snart skal udskiftes.
Spar med bedre termostater
Nogle radiatorer i bungalower har stadig de oprindelige ventiler. Så kan der være meget at spare ved at få dem skiftet ud med nogen, du kan styre.
Du kan vælge almindelige termostater eller intelligente termostater med flere muligheder for styring.
Om bungalowens radiatorer
De oprindelige radiatorer var af støbejern og ret små. De var dimensioneret til en høj fremløbstemperatur på vandet, der oprindeligt blev opvarmet af kedlen i huset.
I starten havde radiatorerne bare åben- og luk-ventiler, men de fleste er med tiden blevet udskiftet til ventiler med termostatstyring.
Jeg har tykke rør
Skift til tynde rør
Hvis du stadig har de oprindelige radiatorrør, kan det være en god ide at skifte til tyndere rør.
De tyndere rør indeholder meget mindre vand og har en mindre overflade, så de spilder langt mindre varme. Til gengæld er der brug for en cirkulationspumpe til anlægget.
Tal med en vvs’er om, om det kan give mening for dig.
Jeg har tynde rør
Skift cirkulationspumpen
Hvis husets oprindelige rørsystem er skiftet ud til nogle mindre rør, vil du også have en cirkulationspumpe til at sikre cirkulationen i rørene.
Din cirkulationspumpe kan være en skjult strømsluger, hvis det er en ældre model. Se i vores guide, hvornår det er en god ide at skifte pumpen ud.
Om bungalowens rørsystem
2-strenget rørsystem
Din bungalows oprindelige radiatorer fik varmen gennem et 2-strenget rørsystem. Der var altså 2 rør med hele vejen rundt:
Fremløbsrøret førte det opvarmede vand til radiatorerne, og returrøret førte det afkølede vand tilbage til varmekilden.
Radiatorrørene var som regel dårligt isoleret. De var også meget tykke, så vandet cirkulerede naturligt rundt til husets radiatorer.
Her løb rørene
Radiatorrørene løb under loftet i kælderen.
Varmt vand i bungalowen
Det varme vand i bungalowen blev oprindeligt oplagret i en stor, vandretliggende varmtvandsbeholder. Det er en god ide at skifte den ud, hvis du stadig har den. Bliv klogere på udskiftning, og få flere råd til at spare penge på varmt vand.
Skift varmtvandsbeholderen
Hvis din bungalow stadig har sin oprindelige vandrette varmtvandsbeholder på mindst 200 liter, er det en god ide at skifte den ud til en ny model, der holder bedre på varmen.
Det kan også være en god ide at udskifte din varmtvandsbeholder, hvis:
- Din varmtvandsbeholder er mere end 10 år gammel
- Returtemperaturen ved almindelig drift er højere end 45 ºC. Det kan indikere, at beholderen er tilkalket. Hvis den ikke kan afkalkes, er det en god ide at udskifte beholderen
- Den er isoleret med mindre end 50 mm isolering
Guide til valg af varmtvandsbeholder
Overvej en brugsvandsvarmepumpe
Hvis du varmer op med olie eller anden dyr varmekilde, kan du overveje at supplere med en brugsvandsvarmepumpe.
Brugsvandsvarmepumpen lufter huset ud og producerer varmt brugsvand vha. den varme luft, der suges ud af køkken, bryggers og badeværelser.
På den måde udnytter du en stor del af den varme, som ellers bare forsvinder.
Se guide til brugsvandsvarmepumpe
Spar vand i hverdagen
Du sparer penge på både vand og opvarmning, når du sparer på det varme vand. Se vores guide:
Solvarme i din bungalow?
Du kan udnytte solens energi med et solvarmeanlæg til at producere gratis varmt vand og evt. holde kælderen fugtfri om sommeren. Det kan være en god ide som supplement, hvis du varmer med gas eller olie, og ikke er klar til at skifte varmekilde.
I bungalower kan solfangerne se voldsomme ud på taget. Det er dog muligt at indbygge solfangerne i taget. Bliv klogere på solvarme her: