Få grøn og billig varme

Du kan både spare penge på varme og hjælpe klimaet ved at skifte fra naturgas til en anden varmetype. 

Billede
Illustration af gult hus med varmepumpe

Sådan får du mest ud af dit gasfyr  

Hvis du ikke er klar til at skrotte gassen, kan du optimere driften, så du får mest varme for pengene. Her er de bedste råd til at holde dit gasfyr godt kørende. 

Tjek alderen  

Find mærkepladen på gaskedlen. Den viser, hvor gammel kedlen er. Er den mere end 15 år gammel, er den sikkert ved at være klar til skrotning. Overvej allerede nu at skifte varmeform. 

Bliv klogere på at skifte varmeform

Tjek trykket  

Tjek trykket i radiatorsystemet på selve gasfyret, og fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. Du kan se i manualen, hvor højt trykket skal være.

Lyt til fyret

Hvis du hører, at fyret starter og stopper mere end normalt, er der måske noget galt. Ofte er det, fordi fyret er indstillet, så det varmer for kraftigt. Kig i manualen, om du selv kan justere det (sænke varmekurven). Kontakt en tekniker, hvis det bliver ved.  

Indstil automatikken

Indstil dit anlæg til automatisk styring efter tidspunkt og efter vejret. Du kan f.eks. indstille det til at sænke temperaturen med 2-3 °C om natten og til at stoppe fyret og cirkulationspumpen, når temperaturen udenfor kommer over et vist niveau. Se i manualen, hvordan du gør.  

Overvej at købe automatik til anlægget, hvis du ikke har det i forvejen, og du ikke er parat til at skifte varmetype. Spørg en vvs’er, om det kan betale sig.

Se mere i din manual om, hvordan du gør, eller tal med en servicetekniker.

Få lavet regelmæssige tjek

Få efterset dit gasfyr hvert eller hvert 2. år for at sikre god drift. Der kan være krav om eftersyn mindst hvert 2. år, for at garantien på din gaskedel holder.  

Skru op og ned efterår og forår  

Hvis du har et kondenserende gasfyr uden automatisk styring: 

Du kan spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved at skrue langsomt op for varmen fra varmeanlægget (fremløbstemperaturen) om efteråret og langsomt ned igen om foråret.

Begynd om efteråret med 35-40 °C og hæv temperaturen gradvist, når det bliver koldere. Som tommelfingerregel kan du skrue 5 °C op for varmeanlægget, hver gang vejret er blevet 5 °C koldere.

Om foråret kan du skrue gradvist ned igen og ende på 35-40 °C, før du sommerlukker varmeanlægget.

Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv. 

Vidste du, at...

I 2022 brugte flere end 400.000 boliger naturgas til opvarmning. 

Naturgas er et fossilt brændstof, og der er stort fokus på at skifte gasfyr ud med f.eks. fjernvarme eller varmepumper. 

Pige med overalls

Sommerluk varmeanlægget  

Du sparer både penge og CO2, hvis du sætter dit anlæg på sommerdrift – bedre kendt som sommerlukning – så det kun producerer varmt brugsvand. Når du har sommerlukket fyret, slukker du cirkulationspumpen - se hvordan i vores guide til sommerlukning:

Guide til sommerlukning

Tjek din cirkulationspumpe

Der kan være mange penge at spare ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig. 

Billede

Forebyg ulykker med kulilte

Naturgasfyr kan i sjældne tilfælde slippe giftig kulilte ud i rummet. Kulilte lugter ikke, og kan derfor ikke advare dig om forgiftning – men du kan mindske risikoen ved at få dit anlæg vedligeholdt af en autoriseret installatør. 

Billede

3 måder du kan spare varme

Her har vi samlet 3 måder at spare varme, som vi synes, du skal kigge på, for at spare penge og CO2 på dit varmeforbrug.