Få grøn og billig varme

Du kan både spare penge på varme og hjælpe klimaet ved at skifte fra oliefyr til en anden varmetype.

Billede
Illustration af gult hus med varmepumpe

Sådan får du mest ud af dit oliefyr

Hvis du ikke er klar til at skrotte oliefyret, kan du optimere driften, så du får mest varme for pengene. Her er de bedste råd til at holde dit oliefyr godt kørende.

Skru op og ned efterår og forår  

Hvis du har et kondenserende oliefyr uden automatisk styring: 

Du kan spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved at skrue langsomt op for varmen fra varmeanlægget (fremløbstemperaturen) om efteråret og langsomt ned igen om foråret.

Begynd om efteråret med 35-40 °C og hæv temperaturen gradvist, når det bliver koldere. Som tommelfingerregel kan du skrue 5 °C op for varmeanlægget, hver gang vejret er blevet 5 °C koldere.

Om foråret kan du skrue gradvist ned igen og ende på 35-40 °C, før du sommerlukker varmeanlægget.

Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv. 

Tjek trykket på anlægget

Du kan se på trykmåleren (manometeret), hvor meget tryk der er på dit varmeanlæg. Måleren sidder normalt i fyrrummet på rørene lige omkring fyret eller på selve fyret. For en almindelig bolig i 1 plan bør der være et tryk på 1,2-1,5 bar. Er der flere etager, bør trykket ligge mellem 1,5-2,0 bar. Hvis trykket er for lavt, skal der fyldes mere vand på anlægget fra vandhanen. Det kan du læse mere om i din manual. Anlægget skal være slukket og nedkølet, inden du fylder vand på.

Hold rent og sørg for lufttilførsel

Hvis fyret tager forbrændingsluften ind fra fyrrummet, er det vigtigt at holde rent omkring oliekedel og oliebrænder, så der ikke bliver suget snavs og støv ind i brænderens luftindtag – det gør fyret mindre effektivt.  

Lyt til fyret

Hvis du hører, at fyret starter og stopper mere end normalt, er der måske noget galt. Ofte er det, fordi fyret er indstillet, så det varmer for kraftigt. Kig i manualen, om du selv kan justere det (sænke varmekurven), og kontakt ellers en tekniker, hvis det bliver ved.  

Indstil automatikken

Indstil dit anlæg til automatisk styring efter tidspunkt og efter vejret. Du kan f.eks. indstille til at sænke temperaturen med 2-3 °C om natten og til at stoppe fyret og cirkulationspumpen, når temperaturen udenfor kommer over et vist niveau. Se i manualen, hvordan du gør.  

Overvej at købe automatik til anlægget, hvis du ikke har det i forvejen, og du ikke er parat til at skifte varmetype. Spørg en vvs’er, om det kan betale sig.  

Få et årligt eftersyn

Få et olieservicefirma til at efterse fyret 1 gang om året for at sikre optimal drift. Vælg en uddannet oliefyrstekniker. Teknikeren renser luftveje, tjekker filtre og måler bl.a. sodtal og røgtab, der kan være tegn på ineffektiv drift. 

Tjek alderen

Find mærkepladen på oliekedlen og tjek, hvor gammel den er. 

Hvis din kedel er over 15 år gammel, er den ikke så effektiv som en ny og holder måske ikke mange år mere. Derfor er det en god ide at overveje en anden varmeform. Olie er nemlig en dyr og klimabelastende varmetype. Det kan også være forbudt at købe nyt oliefyr.

Nye oliefyr er forbudt i mange områder

Det er ikke tilladt at sætte nye oliekedler op, hvis du bor i et område, hvor du kan kobles på fjernvarme eller naturgas. Derfor kan du blive tvunget til at skifte til en anden varmetype, hvis dit oliefyr går i stykker. 

Spørg din kommune, hvis du er i tvivl.

Vidste du, at...

Oliefyr er ved at blive udfaset til fordel for bl.a. fjernvarme og varmepumper. 

Der findes stadig knap 150.000 oliefyr i danske hjem. 

Illustration af rød sparegris

Sommerluk automatisk

Du sparer penge og olie ved at sommerlukke dit fyr, så det ikke producerer varme, du alligevel ikke har brug for. De fleste nyere fyr sommerlukker automatisk. Tjek det i manualen.

Sommerluk manuelt  

Hvis du ikke har automatisk sommerluk, har dit oliefyr typisk ikoner af en radiator og en vandhane. Når det bliver varmt, stiller du fyret på vandhaneikonet, og slukker cirkulationspumpen (se hvordan i oversigten herunder). Så producerer anlægget kun varmt brugsvand. Når det bliver koldt, stiller du det tilbage på radiatorikonet, og tænder cirkulationspumpen. 

Se guide til sommerlukning

Tjek din cirkulationspumpe

Der kan være mange penge at spare ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig. 

Billede

Forebyg kulilteulykker

Oliefyr kan i sjældne tilfælde slippe giftig kulilte ud i rummet. Kulilte lugter ikke, og kan derfor ikke advare dig om forgiftning – men du kan mindske risikoen ved at få dit anlæg vedligeholdt af en autoriseret installatør. 

Billede

3 måder du kan spare varme

Her har vi samlet 3 måder at spare varme, som vi synes, du skal kigge på, for at spare penge og CO2 på dit varmeforbrug.