Gode vaner til varmt vand

Hver dansker bruger i gennemsnit 100 liter vand om dagen. Her giver vi gode råd til at spare på det varme vand. Du kan finde flere råd om at spare koldt vand hos HOFOR:

Se vandspareråd hos HOFOR

Vand
Vand

Tag kortere bade

Hvis I er en familie på 4 personer, og alle korter jeres varme bad ned med 2 min. om dagen, kan I spare omkring 4.200 kr./år.

Vand
Vand

Sænk temperaturen i badet

Du sparer energi til at opvarme badevandet, når du sænker temperaturen på vandet. Særligt i sommerhalvåret kan det være rart med et køligere bad. Hver grad tæller. 

Vand
Vand

Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Der ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Hvis du slukker, når du sæber dig ind og putter shampoo i håret, kan du spare mange liter.

Vand
Vand

Skift til sparebruser

En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Du kan også bare skrue ned for bruseren, så der kommer mindre vand ud.

Vand
Vand

Tag færre bade

Hvis du kan springe badet over en gang imellem og f.eks. bruge en vaskeklud i stedet, er der meget at spare.

Vand
Vand

Brug perlator og vandbegrænser

En perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander luft i vandet, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. Begge dele er billige og tjener sig hurtigt hjem.

Vand
Vand

Vask hænder i koldt vand

Du behøver ikke at vaske hænder i varmt vand, så længe du husker sæbe.

Vand
Vand

Lad være at skylle af

De behøver ikke bruge vand på at skylle service af, inden du fylder det i opvaskemaskinen. Hvis du holder lågen lukket, tørrer madresterne ikke ind, og kan sagtens renses af i vask.

Varme
Varme

Hold det varme vand på 55 °C

Sæt temperaturen i varmtvandsbeholderen til 55 ºC. Det er varmt nok til at vaske op og bade i – og til at holde legionellabakterier nede.

El
El

Brug eco-programmet

Til almindelig opvask kan du vælge opvaskemaskinens eco-program eller et program med lavere temperatur for at spare strøm. Korte programmer kan være et alternativ, hvis servicet kun er lidt beskidt. Se i manualen, hvilke programmer der har lavt energiforbrug. 

El
El

Fyld maskinen helt op

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi pr. kg tøj. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende.

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi pr. kg tøj. Tjek, hvor mange kg tøj de forskellige programmer er beregnet til i brugsvejledningen. Prøv at veje tøjet. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende.

Vand
Vand

Drop karbadet

Et karbad bruger typisk omkring 150 liter vand, mens et 5 minutters brusebad bruger 50-100 liter. Så der er meget vand at spare ved at droppe karbadet. 

Vand
Vand

Tag trykket af vandet

Skru ned for trykket på vandet, når du er i bad eller vasker hænder. Så bruger du færre liter vand pr. minut og sparer på både vand og varme. 

Hvad koster vand? 

Prisen på varmt og koldt vand

Prisen for opvarmning af vand er en del af din varmeregning. Den gennemsnitlige vandregning for koldt vand er ca. 2.800 kr. pr. år pr. person. Du kan finde din egen vandpris på regningen fra dit vandforsyningsselskab.  

  • 1 m3 varmt vand koster typisk 100-150 kr.
  • 1 m3 koldt vand koster ca. 80 kr. (2023). Prisen varierer dog en del i forhold til, hvor i landet du bor. 

Tjek din vand-pris hos DANVA

Det kan du spare i badet

Her er 3 eksempler på, hvor mange penge du kan spare på dit varme bad:

Vand opvarmet med fjernvarme til 0,7 kr./kWh

Stop løbende vand 

Du kan spare meget vand ved at standse løbende haner og toiletter. Selv små dryp fra en utæt vandhane bliver til mange penge på vandregningen. 

Så meget koster løbende vand som minimum

Prisen er udregnet for koldt vand. Den kan være mere end dobbelt så høj for varmt vand, afhængigt af dine energipriser.

Vandhane der løber Antal liter/døgn og kr./år
Langsomt dryp (ca. 1 dråbe pr. sek.) 20 liter/døgn - 7m3/år - ca. 500 kr./år
Hurtigt dryp 80 liter/døgn – 30 m3/år – ca. 2.300 kr./år
Løber med tynd stråle 275 liter/døgn – 100 m3/år – ca. 7.700 kr./år 

Tjek også toilettet. Et løbende toilet kan koste op mod 30.000 kr. om året.

Mål vandforbruget

Aflæs vandmåleren

Hvis du aflæser vandmåleren en gang om måneden, opdager du let, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand, f.eks. på grund af utætte vandrør. Hvis du bor i hus, hæfter du selv for utætheder i vandrørene helt ud til skellet.

Kig også på vandmåleren, mens du ikke bruger vand. Det kan afsløre dryppende vandhaner, en løbende wc-cisterne eller en skjult læk i systemet. Selv et lille hul kan lække meget vand.

Få en vandalarm 

Overvej at få installeret en såkaldt vandalarm. Den giver alarm, hvis der har været vandforbrug i et vist antal timer – typisk 48. Mange nyere vandmålere har funktionen indbygget.  
 

Myte: Du bliver syg af at skrue ned for temperaturen i varmtvandsbeholderen

Nej - så længe du ikke skruer for langt ned.

Skru ned til 55 °C i varmtvandsbeholderen, hvis dit vand er varmere – men skru ikke længere ned!

Du bruger mindre energi og sparer derfor penge, jo lavere temperatur vandet har. Varmtvandsbeholderen kalker heller ikke så hurtigt til ved lavere temperaturer.
Men bliver dit vand for koldt, kan der komme såkaldte legionella-bakterier i det. De kan bl.a. kan give dig en alvorlig lungebetændelse kaldet Legionærsygdom.

Se flere myter

Køb en effektiv vandvarmer og varmtvandsbeholder

Vandvarmere og varmtvandsbeholdere holder som regel i årtier. Vælg en effektiv model for at få mest varmt vand for pengene i hele levetiden.

Gå efter energimærke B eller bedre

Energimærket for vandvarmere og varmtvandsbeholdere går fra A+ til F, hvor A+ er bedst. Vælg en model med energimærke B eller bedre.

Pakkeløsning? Vælg A++ eller bedre

Skal du have vandvarmer i kombination med solvarme, kaldes det en pakkeløsning. Den har et andet energimærke med skala fra A+++ til D.  

Vælg en model med energimærke A+++ eller A++. 

Hvad er vandvarmer og varmtvandsbeholder?

En vandvarmer opvarmer brugsvand til dine vandhaner og dit bad. Varmen kan komme fra et varmelegeme eller en gas- eller oliebrænder, som opvarmer gennemstrømmende vand eller vand til en beholder.  

Vandvarmeren kan enten være indbygget i dit varmeanlæg eller placeret separat i forbindelse med varmeanlægget.

En varmtvandsbeholder lagrer varmt brugsvand. Den er som regel indbygget i dit varmeanlæg. Beholderen bruger ikke selv energi, men den giver dig et større eller mindre energiforbrug til opvarmning af vand afhængigt af, hvor godt den holder på varmen. 

Hvordan skrotter du vandhane, bruser, WC og varmtvandsbeholder? 

Når du skrotter vandhane, bruser eller blandingsbatteri, skal du sortere det efter materiale – ofte er det af metal.  

Et udtjent toilet skal sorteres på genbrugsstationen eller stilles ud til storskrald (afhængigt af kommunen).  

En gammel varmtvandsbeholder skal på genbrugsstationen.