Gode råd til effektiv drift 

Sommerdrift, regelmæssige tjek og vandtryk er med til at sikre, at dit anlæg kører optimalt. 

Tjek, om der er vand nok på anlægget  

Brug manualen til at tjekke trykket i radiatorsystemet på selve varmeenheden, og fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. Du kan se i manualen, hvor højt trykket skal være, og hvordan du fylder vand på.  

Få anlægget tjekket  

Få dit anlæg tjekket af en fagperson hvert eller hvert 2. år. Så er du sikker på, at det kører optimalt. Nogle fjernvarmeselskaber tilbyder det som en del af deres ydelser.

Få bonus for god afkøling  

Når du udnytter varmen godt i dit hjem, vil vandet, der sendes retur til fjernvarmeanlægget være afkølet. Hvis det er for varmt, vil du blive opkrævet et gebyr, som du kan se på din varmeregning. Omvendt kan du få bonus i form af en lavere regning, hvis du er god til afkøling.  

For at udnytte varmen bedst, skal radiatorerne være lunkne eller kolde forneden. Er din radiator varm forneden, kan du prøve at skrue lidt ned for den. Hvis det ikke hjælper, bør du kontakte din VVS’er.

Sommerluk varmeanlægget

Du kan spare penge ved at sætte dit fjernvarmeanlæg til sommerdrift, når du ikke har brug for varme. På de fleste anlæg er der en sommerventil – et rødt eller blåt håndtag på røret – der skal drejes en kvart omgang til højre for at lukke (så håndtaget står på tværs af røret).  

Cirkulationspumpen skal også slukkes, når du sommerlukker dit anlæg – se hvordan i vores guide til sommerlukning.

Guide til sommerlukning

Hvis du har automatisk styring, kan du indstille anlægget til selv at lukke ned om sommeren. Du kan læse mere om, hvordan du gør, i din manual eller tale med en servicetekniker om det.

Skru op og ned efterår og forår  

Du kan spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved at skrue langsomt op for varmen fra varmeanlægget (fremløbstemperaturen) om efteråret og langsomt ned igen om foråret. 

Begynd om efteråret med 35-40 °C og hæv temperaturen gradvist, når det bliver koldere. Som tommelfingerregel kan du skrue 5 °C op for varmeanlægget, hver gang vejret er blevet 5 °C koldere.

Om foråret kan du skrue gradvist ned igen og ende på 35-40 °C, før du sommerlukker varmeanlægget.

Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv. 

Fakta om fjernvarme

Næsten 2 ud af 3 danske husstande opvarmes med fjernvarme. 

Samlet er der omkring 60.000 km fjernvarmenet i Danmark; 30.000 km fremløb og 30.000 kilometer returløb. 

Fjernvarmenettet rummer omkring 1 mia. liter vand. 

Tjek din cirkulationspumpe

Der kan være mange penge at spare ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig. 

Billede

3 ideer til at spare på varmen

Her har vi samlet 3 måder at spare varme på, som kan hjælpe dig til både at spare penge og CO2.