Varme og ventilation på lageret
Analyser viser, at der i gennemsnit kan skæres 30-45 % af varmeregningen i engrosbranchens lagre. Erfaring viser, at investeringer i at mindske varmetab tjener sig ind igen på varmeregningen.
Stop varmetabet
Sluser eller forrum mellem lager og modtagerområder forhindrer et stort varmetab. Men 58 % af alle lagre har dem ikke. Overvej, hvordan I kan holde på varmen og samtidig arbejde uhindret med at modtage og udsende varer. Løsningen kan f.eks. være:
- Hurtig- eller sluseporte, som nemt og hurtigt kan lukkes op og i, så de ikke forstyrrer den daglige drift.
- Lameller, der lapper ind over hinanden og forhindrer gennemtræk.
- Slusehuse, der lukker tæt, giver bedre pladsudnyttelse indendørs.
- Porttætninger, der forbedrer energieffektiviteten og arbejdsforholdene ved at beskytte mod vejr og træk under lastning.
Spørg en montør eller leverandør, hvilken løsning der er bedst for jer.
Et alternativ til traditionel opvarmning
Kun 1 ud af 4 af engrosbranchens lagre bruger strålevarme, selvom der er mange fordele:
-
Mindre varmeforbrug
Fjernvarme og varmen fra egen varmeproduktion, f.eks. oliefyr, gasfyr og biomassefyr, kan anvendes, hvilket reducerer jeres varmeforbrug markant.
-
Lavere rumtemperatur
Strålevarme har den egenskab, at den oplevede temperatur medfører, at I kan sænke rumtemperaturen med typisk 4 grader.
-
Mindre elforbrug
Har jeres lager i dag en varmeflade/caliofere, så vil I oven i varmebesparelserne også kunne spare den el, som fladen bruger til at cirkulere luften.
-
Kan kombineres
Strålevarme fungerer fint i kombination med anden opvarmning, så I kan få en skræddersyet løsning til jeres virksomhed.
Skift fra olie, naturgas og elvarme
Knap 4 ud af 10 lagre har oliefyr, gasfyr eller elvarme. Er I blandt dem, så tal med en rådgiver om at konvertere til mere klimavenlige energikilder, f.eks. en varmepumpe. Hvilken pumpe, I skal vælge, afhænger af behov, varmeforbrug og nuværende opvarmningsform.
Sæt behovsstyring på ventilationsanlægget
3 ud af 4 lagre mangler behovsstyret ventilation – dvs. et ventilationsanlæg, som styres efter behovet i lokalet i stedet for at køre konstant.
Skift til energivinduer eller sæt energiruder i
Er jeres vinduer dårlige til at holde på varmen? Så er det tid til at forbedre eller udskifte dem. Ud over sparede varmeudgifter kan I slippe for træk, kuldenedfald og kondens.
Hvis rammen er i ok stand, behøver I som udgangspunkt ikke udskifte hele vinduet. Så kan I forbedre det ved f.eks. at installere en forsatsrude eller skifte ruderne ud med energiruder.
Køber I nyt, så vælg de kvalitets- og energimæssigt bedste vinduer på markedet. Selvom de ofte er dyrere, tjener I det ind i længden på en mindre varmeregning.
Isoler tag, vægge og gulv
-
Tag
Hvis I skal reparere taget eller tagbeklædning, er det en god idé at efterisolere taget samtidig. Efterisoler til mindst 300 mm – eller 400 mm for at opnå lavenerginiveau. Lavenerginiveau giver den bedste økonomi på lang sigt.
-
Vægge og gulv
Isoler ydervægge og gulve. Husk også at isolere mod uopvarmede rum. Det er bedst at isolere bygningen udvendigt, fordi det giver lavest risiko for fugtproblemer.
Sørg for at tætne lageret indefra. Ud over en større varmeregning fører utætheder til råd og svamp, fordi varm, fugtig luft kan trænge ud i konstruktionerne.
Stort besparelsespotentiale i engrosbranchen
Hvis I sætter varmeforbruget under lup, er der formentlig et stort sparepotentiale. Undersøgelser viser, at der i engrosbranchens lagre samlet set kan spares 460-640 GWh/år. Det svarer til en reduktion på 30-45 %.
Hvor stort et besparelsespotentiale, der er i jeres lager, afhænger af mange ting: Hvilke tiltag I allerede har gjort, om jeres bygning er ny eller gammel, hvilken type varer I har, jeres adfærd og meget mere.
Vil I kigge på jeres varmeforbrug, så få hjælp af en installatør eller en energirådgiver. Vedkommende kan beregne, hvor meget der er at spare, og hvor længe der går, før investeringen er tjent hjem igen.
Energitiltag med effekt
Tiltag | Besparelse for branchen | Tilbagebetalingstid |
---|---|---|
Rulleporte | 40 til 75 GWh/år | Under 2 år |
Lamelgardiner | 15 til 25 GWh/år | Under 2 år |
Strålevarme | 15 til 30 GWh/år | 3 til 7 år |
Udnytte overskudsvarme | 270 til 310 GWh/år | 1 til 4 år |
Indsigter i engros
Hvis du rådgiver engrosbranchen, finder du herunder noget af den viden, som Energistyrelsen har fået gennem deres analyser af lagre. Generelt er engros en branche, der har et stort energiforbrug og samtidig et stort potentiale for besparelser på området.
Hvor er det største potentiale?
Den procentvis fordeling af energiforbruget i engrosbranchen: