Byhusets vinduer og døre
Byhusets vinduer er som regel bondehusvinduer eller dannebrogsvinduer. De oprindelige vinduer er med 1 lag glas, men mange har fået nye. Her får du hjælp til at vedligeholde, forbedre og udskifte byhusets vinduer.
Bliv klogere på byhuset
Nye vinduer eller en ekstra ramme?
Se, hvordan du får bedre vinduer, afhængigt af om dit byhus stadig har de oprindelige vinduer, eller de på et tidspunkt er udskiftet til vinduer med termoruder.
Mange fordele ved forsatsrammer og koblede rammer
Hvis byhusets oprindelige vinduer er i nogenlunde stand og er lavet af kernetræ, kan de holde mange år endnu. Så er det en god løsning at etablere en forsatsramme eller en koblet ramme frem for at udskifte hele vinduet.
Både forsatsrammer og koblede rammer er en slags ekstra vindue på indersiden af dit eksisterende vindue. Det gør, at dit byhus bevarer sit udvendige udseende, samtidig med at du kan få et bedre indeklima uden træk og kulde og spare penge på varmeregningen.
Afhængigt af dit udgangspunkt kan du enten etablere eller forbedre forsatsrammer eller koblede rammer, så du får den bedste løsning.
Se guide til forsatsrammer og koblede rammer
Skift hele vinduet
Det kan være nødvendigt at udskifte hele vinduet, hvis det er i dårlig stand.
Hvis du udskifter byhusets oprindelige vinduer, kan det være en god ide at gå efter nye vinduer med koblede rammer, der bevarer husets udtryk og arkitektur. De fås i dag med energimærke A – ligesom de energimæssigt bedste nye vinduer.
Om byhusets oprindelige vinduer
Type og antal
Byhuset har bondehusvinduer eller dannebrogsvinduer opdelt lodret i 2 fag. Der er som regel mange vinduer mod gården og gaden, og de er symmetrisk placeret.
Materiale
Vinduerne havde ramme- og karmkonstruktioner i fyrretræ i god kvalitet – såkaldt kernetræ. De har mange års levetid, hvis de vedligeholdes korrekt.
Farve
I pudsede huse er vinduerne som regel malet i en mørk farve, hvis huset er malet i en lys farve – og omvendt. I murstenshuse er vinduerne ofte røde, grønne eller blå – eller med mørke rammer og lyse karme.
Nyere vinduer
Skift fra termoruder til energiruder
Hvis du har vinduer med termoruder, og ramme og karm er i god stand, kan du ofte nøjes med at skifte termoruderne ud med energiruder.
Det er billigere end nye vinduer og kan stadig spare mange penge på varmeregningen.
Tjek i vores guide, hvilken type ruder du har – og få hjælp til at skifte.
Se guiden fra termorude til energirude
Skift hele vinduet
Hvis vinduerne er i dårlig stand og skal udskiftes, er det en god ide at vælge nye vinduer, der holder godt på varmen. Du kan overveje at gå tilbage til det oprindelige udseende. Det kan du gøre ved at vælge koblede vinduer udformet som husets oprindelige vinduer eller energivinduer med falske sprosser.
Du kan finde de oprindelige tegninger af huset hos din kommunes tekniske forvaltning eller på weblager.dk.
Byhusene har oprindeligt haft ovenlysvinduer i støbejern med 1 lag glas. Mange har fået nyere ovenlysvinduer med termoruder.
Skift ovenlysvinduer
Hvis dine viser tegn på råd eller anden nedbrydning, er det en god ide at skifte dem ud. Det kan bedst betale sig, når tagbelægningen også udskiftes.
Yderdøre i byhuset
Yderdørene i byhuse er ofte værd at bevare. Se, hvordan du vedligeholder dem – eller får en ny god dør.
Vedligeholdelse
Tjek træet
Hvis den oprindelige hoveddør eller havedør er rådden i bunden, kan en dygtig snedker skifte denne del ud, så døren kan bevares.
Monter isolering
Hvis døren er pladebeklædt på indersiden, kan der måske monteres et tyndt lag isolering under den indvendige beklædning.
Etabler tætningslister
Det kan være en god idé at etablere tætningslister i døren for at undgå træk og varmespild.
Hvornår skal du have ny dør?
Hvis dine yderdøre er utætte og viser tegn på råd eller anden nedbrydning, er det tid til at skifte dem. Du kan godt få fremstillet en ny dør i samme udformning som den eksisterende, men selvfølgelig bedre isoleret og tætnet.
Om byhusets yderdøre
Hoveddørene i byhusene kunne være dekoreret, f.eks. med fyldninger i bunden af døren.
Havedøre ud til terrasser var normalt af samme udformning som vinduespartierne for at virke lette og elegante. Hvis de resterende vinduer havde forsatsrammer, havde havedøren det også.