Giv 1-lagsvinduer en ekstra ramme

Hvis dit hus har oprindelige, bevaringsværdige vinduer med 1 lag glas, kan du tilføje koblede rammer eller forsatsrammer på indersiden. På den måde kan du bevare husets ydre udseende og samtidig få en mindre varmeregning og et bedre indeklima.

Forudsætninger
Vinduerne skal være i god stand
Billede
Hus med vinduer, døre og træer i baggrunden

Hvad er koblede rammer og forsatsrammer?

Koblede rammer og forsatsrammer er begge en slags ekstra ramme med rude på indersiden af dit vindue. Forsatsrammer åbner indad, mens koblede rammer åbner udad og er koblet sammen med vinduet.

Billede

Så meget kan du spare

Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Har du endnu ikke fortalt os, hvor du bor, kan du gøre det i toppen af siden for at få oplyst en mere præcis besparelse. Du kan også selv ændre i felterne herunder.

6.260 kr./år
Derfor er koblede rammer og forsatsrammer en god idé
Spar på varmeregningen

Hvis dit vindue får koblet ramme eller forsatsramme med energiruder, holder det op til 3 gange bedre på varmen end de oprindelige 1-lags glas. Det giver store besparelser på varmeregningen.

Bedre indeklima

Når vinduerne bliver tætte og holder bedre på varmen, kan du få et bedre indeklima i dit hus ved at undgå fugt, træk og kulde.

Behold det æstetiske udtryk

Begge løsninger er indvendige tilføjelser, så du kan spare varme, uden at det går ud over husets udvendige udseende.

Din renovering - punkt for punkt

Du kan enten forbedre eksisterende koblede rammer eller forsatsrammer – eller få nye rammer med energiruder.

Billede

Forbedring af eksisterende koblede rammer eller forsatsrammer

Koblede rammer og forsatsrammer er begge en slags ekstra ramme på indersiden af dit vindue.

Hvis du har koblede rammer eller forsatsrammer i dit hus, der trænger til at blive forbedret, bør du som minimum få sat 1-lags energiglas i rammerne.  Hvis der er plads i rammerne, og hængslerne kan holde til det, kan du spare endnu mere varme ved at sætte energiruder i.

Trænger vinduerne til at blive forbedret?  

Hvis vinduerne er utætte i samlingerne eller ikke lukker ordentligt til, vil de ofte skulle skiftes. Hvis træværket er slidt, og malingen skaller, vil det ofte være nok at forbedre rammer og sætte nye ruder i.

Hvis dine vinduer er fra før 1950

Koblede rammer og forsatsvinduer fra før 1950 er generelt af så høj kvalitet, at de ikke behøver forbedring. De er ofte lige så gode som nutidens lavenergivinduer. Du kan få en fagperson til at tjekke vinduernes stand for dig – eller kigge i husets energimærkerapport.  

Hvad er energiruder og energiglas?

  • Energiglas er 1-lags glas med en belægning, der holder på varmen. Energiglas bliver brugt i energiruder.  
  • Energiruder til koblede rammer og forsatsrammer består af 2 lag glas, hvor det inderste har en belægning, der holder på varmen. Desuden bruges gasarten argon ofte imellem de 2 lag glas til at mindske varmetabet.  

Sådan gør håndværkeren

  • De eksisterende vinduer kontrolleres
    Håndværkeren tjekker maling, tætningslister, hængsler, greb, stormkroge m.m. i dine vinduer og forbedrer efter behov inden monteringen af en koblet ramme.
  • Ruderne udskiftes
    Håndværkeren tager det gamle glas ud og sætter det nye energiglas eller energiruden i.  

Få nye rammer 

Nye rammer med energiruder

Hvis der kun er de originale 1-lags vinduer i dit hus, er det på tide at få sat koblede rammer eller forsatsrammer på indersiden, så du kan slippe for varmetab, træk og kulde. Det kræver, at vinduerne er i god nok stand til at bære de nye rammer.  

Koblede rammer eller forsatsrammer?

Koblede rammer er mest praktisk, fordi de åbner udad sammen med dit eksisterende vindue, så de fungerer som ét. Forsatsrammer åbner indad, så du ikke kan have ting i vindueskarmen og er nødt til at åbne først forsatsrammen indad og så dit gamle vindue udad. Til gengæld koster koblede rammer op til 3 gange så meget som forsatsrammer. 

Sådan gør håndværkeren

Håndværkeren starter med at reparere de nuværende vinduer, hvis de trænger. Derefter bliver der monteret en ny ramme med energiruder.

Værd at vide, inden arbejdet går i gang

Sådan får du mest ud af renoveringen – allerede fra start.

Tjek, om vinduerne er i dårlig stand

Hvis vinduerne viser tegn på råd eller anden nedbrydning, bør du få dem totalrenoveret eller udskiftet. Tjek ved at presse en syl eller lille skruetrækker let imod træet: Går den mere end 3 mm ind, bør træet udskiftes de steder. Hvis vinduerne kun er overfladisk slidte, bør de bare slibes ned og have ny maling.  

Udskift vinduer, der trænger

Som tommelfingerregel bør du udskifte hele vinduet, hvis mere end 50 % af træet er dårligt.

Overvej lydruder

Hvis du er generet af f.eks. trafikstøj, kan du vælge 2-lags støjdæmpende energiruder (lydruder). I lydruder er der forskel på glastykkelserne ind- og udvendigt, og der er større afstand mellem glassene

Brug fagfolk

Koblede rammer og forsatsrammer er ikke gør-det-selv-arbejde, så få en håndværker til at udføre arbejdet efter Glasindustriens vejledning. 

Der kan være behov for stillads

Hvis vinduerne er højt oppe, kan det være nødvendigt at få et stillads op ved dit hus.

Husk at lufte ud bagefter

Forbedringen vil gøre dit hus tættere, så bagefter er det vigtigt at holde friskluftsventiler åbne og lufte ud for at få frisk luft nok. Du kan også overveje mekanisk udluftning.

Vejledning til håndværkeren

Vis vejledningen til håndværkeren for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt. 

Koblede rammer

Fortsatsrammer

Billede

Find en håndværker nær dig

Få hjælp af en professionel med erfaring i netop det, du har brug for.

Se listen over håndværkere i nærheden af dig.

Billede

Mere inspiration