Udskift dine gamle vinduer
Trækker det fra dine gamle vinduer med termoruder eller 1-lags glas, eller er de i dårlig stand? Så udskift dem med nye vinduer med energiruder. Så sparer du penge på varmeregningen, og får et bedre indeklima.
Så meget kan du spare
Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Du kan ændre i felterne herunder, så de passer til din bolig – så får du et mere præcist skøn.
Lovkrav
Når du udskifter vinduer i din helårsbolig, skal du vælge energimærke A for at leve op til kravene i Bygningsreglementet.
Du skal som minimum vælge vinduer med energimærke B i dit sommerhus. Bliver sommerhuset brugt uden for sæsonen, er det en god idé at vælge energimærke A.
Udskiftning af vinduer – trin for trin
1. Tjek standen på vinduerne
Er vinduesrammen i god stand?
Hvis vinduesrammen er tæt og i god stand, er der ingen grund til at skifte den. Så kan du nøjes med at skifte ruderne. Tjek ved at presse en syl eller lille skruetrækker let imod træet: Går den mere end 3 mm ind, bør træet udskiftes de steder. Som tommelfingerregel kan du reparere, hvis mindst 50 % af vinduesrammen er i god stand:
Har du allerede energiruder?
Hvis du er i tvivl, er der 2 måder til at tjekke, om vinduerne i huset har energiruder:
1. Tjek info på rudens kantliste (nyere energiruder)
Nyere ruder har information om rudetypen trykt på kantlisten, indvendigt mellem glassene.
Billedet viser et eksempel, hvor der bl.a. står ”ENERGI: A”. Det betyder, at ruden er i energiklasse A. Normalt er det en energirude, hvis der står ”Energi” efterfulgt af A, B eller C.
"U = 1,14”. Det betyder, at rudens varmetab (U-værdi) er 1,14 W/m2K. Jo lavere tal, jo bedre isolerer det. Nye 2-lags energiruder har en U-værdi ned til 1,0 W/m2K, mens nye 3-lagsruder har U-værdi ned til 0,52 W/m2K.
2. Tjek spejlbilleder i ruden (ældre energiruder)
Ved ældre energiruder kan du holde en tændt lighter eller lys op foran ruden. Kig skråt ind på ruden, og hold flammen sådan, så du kan se 4 spejlbilleder af den. Hvis 1 af de 4 spejlbilleder viser flammen som rødlig eller blågrøn i stedet for gul-orange, er det en energirude.
Hvis du har energiruder
Hvis du både har energiruder, og vinduesrammen er i god stand, er dit vindue måske bare utæt. Se vores gør det selv-guide til at tjekke og tætne vinduer her:
2. Det bør du overveje
Brug fagfolk
Få en håndværker til at udskifte dine vinduer, så du er sikker på, det bliver gjort rigtigt.
Er der krav fra kommunen?
Spørg kommunen, om der er særlige krav til dit nye vindue, f.eks. i lokalplanen eller på grund af fredning.
2- eller 3-lags energiruder?
Vælg energiruder med 2 eller 3 lag glas og varm kant. 3-lagsruder giver den bedste økonomi på lang sigt. Det er bredden af den kile i vinduesrammen, som ruderne skal sidde i (falsen), der afgør, om der er plads til 2 eller 3 lag glas. Spørg din håndværker, hvilken type rude du kan få.
Overvej lydruder
Hvis din bolig er generet af f.eks. trafikstøj, kan du vælge særligt støjdæmpende ruder (lydruder). De har forskellige glastykkelser ind- og udvendigt og en større afstand mellem glassene.
Få kuldebroer fjernet
Ofte er isoleringen dårlig i væggen lige under et vindue. Det giver en såkaldt kuldebro, hvor du mister varme. Vinduesskift er en oplagt lejlighed til at forbedre denne isolering, fordi der er åben adgang til den, når du fjerner det gamle vindue.
Vil du også isolere?
Det kan ofte betale sig også at isolere ydervæggene i forbindelse med, at du får nye vinduer.
3. Hvilken type vinduer skal skiftes?
Vinduer uden sprosser
Skal du udskifte vinduer uden sprosser, så vær opmærksom på:
- Vinduer mod nord/i skygge: Hvis vinduet vender mod nord, eller er i skygge i vinterhalvåret, så gå efter lavest mulig Uw-værdi.
- Vinduer mod øst, syd og vest i sol: Hvis vinduet vender mod øst, syd eller vest og er i sol i vinterhalvåret, bør du vælge højest mulig Eref - så får du mest mulig gratis solvarme, især forår og efterår. I et velisoleret hus kan det være nødvendigt med solafskærmning for at undgå, at der bliver for varmt på solrige dage.
Sprosse- eller dannebrogsvinduer
Ægte sprosser
Et nyt vindue med ægte sprosser og forsatsrammer eller koblede rammer er det tætteste, du kommer på originale vinduer. Den energimæssigt bedste løsning er 2-lags energiruder i de inderste rammer. Hvis de åbner indad og sidder adskilt fra selve vinduet, sparer de mest varme og giver bedre værn mod støj end alle andre vinduestyper.
Sprosser monteret på ruden
Hvis det ikke er vigtigt at bevare vinduets originale udseende præcist, kan du vælge et nyt vindue med 2-lags eller 3-lags energiruder. Her er der kun én rude pr. ramme med falske sprosser fastgjort til.
Den type vinduer er typisk billigere og fås i PVC eller med yderside af aluminium, som kræver mindre vedligeholdelse end vinduer med ægte sprosser af træ
4. Sådan foregår udskiftningen
De gamle vinduer fjernes
Håndværkeren fjerner de gamle vinduer rum for rum, så der ikke er åbent i hele huset på én gang.
Vinduerne tætnes
De gamle vinduer tages ned, karmene tilpasses de nye vinduesrammer, og håndværkeren sikrer mod fugt i samlingerne mellem vinduer og væg.
Isolering lægges
Der stoppes isolering rundt i hullet mellem vinduerne og karmene og fuges ovenpå, både på indersiden og ydersiden.
Vinduerne sættes fast
Til slut sættes de nye vinduer fast i karmen. Der bliver fuget, så de er tætte, og der ikke opstår fugtproblemer.
Se hvordan vinduer og døre udskiftes
En tømrer udskifter gamle, utætte vinduer og døre med nye A-mærkede energivinduer og -døre. Det giver et markant mindre varmetab og bedre indeklima - og huset har opnået et bedre energimærke.
I videoen kan du se, hvordan det foregår.
Se, hvad andre har gjort
Cases
Mere inspiration
Spar på varmen i hjemmet
Der er mange måder at spare på varmen - og det er en god idé at blive fortrolig med dine radiatorer, termostater og varmeanlægget.
Overvejer du at renovere din bolig?
Renover dit hus og hold bedre på varmen. Det giver dig en mindre varmeregning og dit hus bliver tættere. Vores eksperter hjælper dig godt i gang - og videre.
Tid til at skifte varmetype?
Hvis du varmer med olie, gas eller gammeldags elpaneler, er det tid til at skifte varmeform. Få hjælp til at vælge en fremtidssikret løsning med billig, klimavenlig varme.