Spar energi i typehus 1977-84
Typehuse fra 1977-84 er større end parcelhusene og er ofte bedre til at holde på varmen. Her kan du blive klogere på dit typehus – og hvordan du kan spare penge på varmeregningen.
Bliv klogere på typehuset 1977-84
Energiforbrug i typehuse fra 1977-84
Hvis dit typehus er energimærket, kan du se forslag til de forbedringer, der bedst kan betale sig i energimærkningsrapporten for huset.
Typisk har typehuse fra 1977-84 energimærke C eller D.
Byggeår 1977-1984 |
Typisk energimærke C-D |
Mulig forbedring Image
|
Udfør oplagte forbedringer
Hvis du ikke har en energimærkningsrapport, kan du bruge siderne her til at blive klogere på de mest oplagte forbedringer, der sparer strøm og varme i dit typehus.
Boligens klimaskærm er alt det, der skiller ude fra inde – f.eks. tag, ydervægge og vinduer. Varmen kan slippe ud, hvis din klimaskærm er dårligt isoleret eller utæt. Derfor har klimaskærmen stor betydning for din varmeregning.
Her slipper varmen typisk ud af huset:
Anbefalede forbedringer
Her kan du se, hvilke forbedringer energikonsulenter som regel anbefaler i et typehuse fra 1977-84 - sorteret efter, hvad der bliver anbefalet oftest.
Der kan være meget at spare ved at skifte varmeform og forbedre dit varmesystem. Du kan f.eks. skifte fra oliefyr eller naturgas til fjernvarme eller varmepumpe.
Få hjælp til at skifte varmetype
Anbefalede forbedringer
Her kan du se, hvilke forbedringer energikonsulenter som regel anbefaler i typehuse - sorteret efter, hvad der bliver anbefalet oftest.
Husk, at du kan få tilskud til en række boligforbedringer, der sparer energi.
Du kan f.eks. søge tilskud til nye vinduer, bedre isolering eller en varmepumpe.
Om typehuset 1977-84
Typehuset er typisk i 1 plan med enten lette eller tunge ydervægge eller en kombination af de 2. Det kan dog også være i 1½ plan. Husene har typisk toilet, badeværelse, køkken og bryggers og opvarmes med centralvarme.
Historik
Der blev ikke bygget ret mange nye huse i perioden, bl.a. fordi realkreditrenten var høj.
Oliekrisen og de stigende energipriser øgede fokus på boligernes energiforbrug. Nye huse blev bedre isoleret og fik mindre og færre vinduer for at holde på varmen. De første lavenergihuse dukkede op.
Forskellige tilbygninger som carporte og udestuer begyndte at dukke op i 1980’erne. De blev kaldt ”velfærdsknaster”.
Her ligger typehuse 1977-84
Typisk ligger typehusene fra perioden uden om bykernen. Enten i parcelhuskvarterer udstykket i 60’erne og 70’erne eller i nye kvarterer lidt længere ude.
Tegninger over huset
Mange kommuner har deres byggesagsarkiver offentligt tilgængeligt – typisk på siden weblager.dk eller filarkiv.dk. Her kan du bl.a. finde byggetegninger. Ellers prøv kommunens hjemmeside.
Husets opbygning og facon
Husene fra perioden er som regel i 1 plan med en smule hældning på taget. De er ofte rektangulære og kan have en vinkel på.
De findes også i 1½ plan, dvs. med 1. sal med værelser under de skrå vægge. De har sjældent kælder.
Klimaskærm
Tag
Taget er som regel med hældning og opført i eternit eller betonteglsten.
Ydervægge
Typehuset 1977-84 har hovedsageligt tunge ydervægge med en formur af murværk og en bagmur i letbeton. Der kan dog også være lette vægge og træbeklædte gavle.
Vinduer
Vinduerne er oprindeligt med 2-lags termoruder.
Varme og el
Opvarmning
Typehuset 1977-84 er født med centralvarme, dvs. en kedel i bryggerset eller i kælderen og rør ud til radiatorerne i de enkelte rum.
Varmekilden var oprindeligt olie for de fleste. Mange har senere skiftet til gasfyr eller fjernvarme. Nogle har også haft fjernvarme eller elvarme fra starten.
Der er stadig i dag mange forskellige varmekilder i husene.
El
Der var flere elinstallationer end i tidligere tiders huse. Der er en del stikkontakter i alle rum. Dog ikke nok til en moderne families forbrug af elektronik.