BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Belysning

Belysning

Belysning

Indkøb af belysning

Indkøb af belysning

Når I skal effektivisere jeres belysning, kan I enten vælge at skifte enkelte lyskilder eller udskifte hele belysningssystemet. Gå efter LED-lys.

Her på siden får I hjælp til at afdække jeres behov, beregne besparelsen og vælge det rette belysningssystem eller til at udskifte lyskilder.

Brug indkøbsanbefalingerne

Brug Energistyrelsens indkøbsanbefalinger, når I skal købe nye lyskilder, belysningsanlæg eller styring af lys. Anbefalingerne gør det nemmere at købe energieffektive produkter, der sparer penge på energiregningen i hele produktets levetid.

Regn på totalomkostninger ved at skifte lyskilder

Hvis I vil regne på totalomkostningerne ved at skifte lyskilder, kan I bruge Miljøstyrelsens TCO-beregner. Med den får I overblik over omkostningerne i hele brugsperioden.

Indkøb af belysning

Lyskilder

Lyskilder

Gå efter LED-pærer og armaturer med LED. De bruger mindre strøm, holder længere og fås til næsten alle anvendelser.

Valg af lyskilder

  • PærerGå efter LED-pærer. LED-pærer og sparepærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer. Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid. I tilgift til den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer pga. den længere levetid af LED.
  • RørVælg LED-lysrør til nye armaturer og belysningsanlæg. LED-lysrør bruger mindre energi og holder 2-5 gange længere end lysstofrør. Af sikkerhedshensyn bør I ikke erstatte lysstofrør i gamle armaturer med LED-lysrør. Tal med jeres leverandør om mulighederne for at ombygge armaturer til LED.

Bortskaffelse

Smid aldrig en udtjent pære eller lysstofrør i skraldespanden. De indeholder en række stoffer, som er begrænsede eller dyre at udvinde. Helt op til 98 % af disse stoffer kan genanvendes – bl.a. i forbindelse med produktion af nye pærer. 

Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) tilbyder kollektiv ordning, hvor de stiller indsamlingssystemer til rådighed for virksomheder eller institutioner.

Dæmpning og lysstyring

Dæmpning af pærer giver et mindre elforbrug. For halogenpærer er besparelsen i % mindre end dæmpningen – så du sparer altså mindre end 50 %, når du skruer pæren ned til halv styrke. For LED, sparepærer og lysstofrør svarer besparelsen i % nogenlunde til, hvor meget de dæmpes.

Spar mere strøm ved at styre lyset efter bevægelse og dagslys. Bevægelsessensorer, skumringsrelæer, dagslysfølere og tænd-sluk-ure tænder og slukker lyset ved bevægelse, når det bliver mørkt eller på bestemte tidspunkter.

Med dagslysstyring kan man regulere belysningen i forhold til dagslyset. Det er velegnet til lokaler med et godt lysindfald. Det kræver normalt, at lyskilderne kan dæmpes.

Vejbelysning

LED-lys er det bedste valg til vejbelysning, både i nye belysningsanlæg, og hvis eksisterende anlæg renoveres.

  • Vælg LED-lysLED sparer energi og giver de laveste totalomkostninger. LED gør det samtidig nemmere og billigere at styre og overvåge lyset. Armaturer med indbygget styring kan f.eks. dæmpe lyset i de sene nattetimer.
  • Byg om i særlige tilfældeMan skifter som regel hele armaturet i vejbelysningen, fordi det bedst kan betale sig. I særlige tilfælde kan det være en god ide at ombygge, hvis I f.eks. har dyre armaturer med lang resterende levetid. Her vil man ikke bare udskifte lyskilderne men hele indmaden i armaturerne og erstatte den med nye LED-indsatser.
  • Overvej trådløs styring og bevægelsessensorer Trådløs styring gør det muligt at styre og overvåge alle armaturer centralt. Bevægelsessensorer kan sænke energiforbruget yderligere. Søg professionel rådgivning for at høre om mulighederne med ny teknologi til vejbelysning.

 

Lyskilder

Belysning