Belysning

Belysning

Belysning

Indkøb af belysning

Indkøb af belysning

Når I skal effektivisere jeres belysning, kan I enten vælge at skifte enkelte lyskilder eller udskifte hele belysningssystemer.

Her på siden får I hjælp til at afdække jeres behov, beregne besparelsen og vælge det rette belysningssystem eller til at udskifte enkelte belysningskilder.

Brug indkøbsanbefalingerne

Brug Energistyrelsens indkøbsanbefalinger, når I skal købe nye lyskilder, belysningsanlæg eller styring af lys. Anbefalingerne gør det nemmere at købe energieffektive produkter, der sparer penge på energiregningen i hele produktets levetid.

Regn på totalomkostninger ved at skifte lyskilder

Hvis I vil regne på totalomkostningerne ved at skifte lyskilder, kan I bruge Miljøstyrelsens TCO-beregner. Med den får I overblik over omkostningerne i hele brugsperioden.

Indkøb af belysning

Lyskilder

Lyskilder

Gå efter LED og sparepærer – de bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener og holder meget længere. Der kan være stor forskel på kvaliteten af LED’er og sparepærer, men EU’s energimærkning kan lede jer på rette vej.

Valg af lyskilder

LED-pærer og sparepærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid. I tilgift til den årlige besparelse på elforbruget er der også besparelse på indkøb af pærer pga. den længere levetid af LED.

Bortskaffelse

Smid aldrig en udtjent pære eller lysstofrør i skraldespanden. De indeholder en række stoffer, som er begrænsede eller dyre at udvinde. Helt op til 98 % af disse stoffer kan genanvendes – bl.a. i forbindelse med produktion af nye pærer. 

Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF) tilbyder kollektiv ordning, hvor de stiller indsamlingssystemer til rådighed for virksomheder eller institutioner.

Dæmpning og lysstyring

Dæmpning af pærer giver et mindre elforbrug. For halogenpærer er besparelsen i % mindre end dæmpningen – så du sparer altså mindre end 50 %, når du skruer pæren ned til halv styrke. For LED, sparepærer og lysstofrør svarer besparelsen i % nogenlunde til, hvor meget de dæmpes.

Spar mere strøm ved at styre lyset efter bevægelse og dagslys. Bevægelsessensorer, skumringsrelæer, dagslysfølere og tænd-sluk-ure tænder og slukker lyset ved bevægelse, når det bliver mørkt eller på bestemte tidspunkter.

Med dagslysstyring kan man regulere belysningen i forhold til dagslyset. Det er velegnet til lokaler med et godt lysindfald. Det kræver normalt, at lyskilderne kan dæmpes.

Vejbelysning

Højtrykskviksølvlampen har især været brugt til især vejbelysning siden 1960’erne. På grund af skærpede krav til energieffektivitet må de ikke længere markedsføres i EU.

Højtrykskviksølvlamper er billig i anskaffelse og har ikke behov for separat elektrisk starter. Den er dog dyr i drift pga. sit store effektforbrug (50 lm/W) og korte levetid (10.000-16.000 timer).

Erstatningsmuligheder

Mange kommuner og virksomheder har allerede udskiftet belysning med kviksølvlampen til anlæg med LED.

Der er flere løsninger, som alle reducerer driftsomkostningerne og forbedrer lyskvaliteten.

  • Skift belysningsanlægget til et nyt med LEDHer skiftes hele anlægget til LED-belysning.
  • Ombyg armaturet til nye typer pærerI skal have skiftet forkoblingen. Pæren kan være en LED, metalhalogen eller højtryksnatrium. Højtryksnatrium kendes især fra motorveje. Den har ikke den bedste lyskvalitet, men er meget billig i drift.
  • Skift til sparepæreI skal have afmonteret forkoblingen. Bemærk, at produktansvarsforholdet ændres.
    Læs mere i Sikkerhedsstyrelsens Elinstallationer nr. 30/09 (PDF)
  • Skift til højtryksnatrium- eller metalhalogenpære med indbygget starterUdskiftes med kviksølvlampen. Driftsbesparelsen er ikke så stor, og pæren udgår fra markedet i 2015, med mindre teknologien forbedres.

 

Lyskilder

Belysning