It og elektronik

It og elektronik

It og elektronik

Køb af it og elektronik

Køb af it og elektronik

Brug Energistyrelsens indkøbsanbefalinger, når I skal købe ny it og elektronik. Læs mere her på siden om indkøb og brug af it og elektronik.

Indkøbsanbefalinger

Indkøbsanbefalingerne er til jer, der ønsker at købe produkter, der er blandt de mest energieffektive på markedet. De gør det nemmere at købe energieffektive produkter, der sparer penge på energiregningen i hele produktets levetid. I kan bruge anbefalingerne i forbindelse med udbud og indkøb.

Gå til indkøbsanbefalinger for

Gode råd til brug

På siden herunder kan I finde mere generelle råd til køb og brug af it og elektronik.

Køb af it og elektronik

Computere og skærme

Computere og skærme

De mest effektive bærbare computere bruger under halvt så meget strøm som stationære computere og ældre, mindre effektive bærbare.

Overvej tynde klienter

En tynd klient er en simpel computer, der skal være koblet op på en server for at kunne fungere. Tynde klienter giver mange fordele især sammenlignet med stationære computere. De sparer strøm og plads, holder længe, er driftssikre og mere sikre ved tyveri. Besparelsen afhænger dog af, om firmaet i forvejen har servere, som de tynde klienter kan arbejde sammen med.

Brug af computere og skærme

Indstil strømstyringen på computer/skærm. Den bestemmer, hvornår computeren skal gå i sleep eller i dybere dvale, og hvornår skærmen skal slukke.

Tilslut et eksternt tastatur, mus og skærm for at få en god arbejdsstilling.

Computere og skærme

Kopimaskiner og printere

Kopimaskiner og printere

Få gode råd til indkøb og brug af kopimaskiner, printere og skannere.

Gode råd til køb

 • Hurtig opvarmningVælg maskiner, der varmer hurtigt op – det giver også mulighed for, at de hurtigt kan gå i sparetilstand.
 • DuplexGå efter maskiner med duplex – print og/eller kopiering på begge sider af papiret.
 • SkannerVælg en skanner, der har en tænd-sluk-knap.

Gode råd til brug

 • Indstil til dvaleIndstil maskinen til automatisk at gå i dvale, når I ikke bruger den, f.eks. efter 15-20 minutter. Hvis maskinen er hurtig til at varme op, kan tiden være kortere.
 • Sluk efter brugSluk maskinen, når I ikke bruger den, f.eks. efter arbejdstid, eller indstil den til at slukke af sig selv.
 • Slut personlige printere og skannere til en elspareskinneEn elspareskinne slukker det tilsluttede udstyr, når I slukker computerne. Blækprintere og visse kopimaskiner skal ofte slukkes på off-knappen for ikke at skade printhovedet. Tjek manualen, om det gælder jeres apparater.

Kopimaskiner og printere

Servere

Servere

I Danmark bruger vi næsten 1 mia. kr. om året i strøm til at drive serverrum. Med energieffektivt indkøb, korrekt indretning og optimal drift af serverrummet kan I spare op til halvdelen af elforbruget, uden at det forringer drifts- og it-sikkerheden.

Gode råd til køb

 1. Brug Serverrumsvejledningen
 2. Tænk på elforbruget, når I køber it-udstyr og køleanlæg. Elforbruget udgør en stor del af omkostningerne ved at drive et serverrum. Ved at spare 1 kWh på serverudstyret sparer I typisk 1,5 kWh for hele serverrummet, fordi I også sparer strøm til køleanlægget.
 3. Undersøg altid muligheden for at bruge frikøling.
 4. Opdel serverrummet i kolde og varme områder, når I indretter og renoverer serverrum.

Gode råd til brug

 1. Få styr på jeres udstyr og ydelser, og fjern udstyr, I ikke bruger.
 2. Hold temperaturen på luften til serverne på omkring 26 °C.
 3. Kom i gang med at virtualisere og konsolidere serverne.

Flere råd i Servervejledningen

ServerrumsvejledningServerrumsvejledning

Serverrumsvejledning

Serverrumsvejledning

19.09.2018
23.03 MB
52 SIDER
Samlet bruger vi i Danmark for omkring 1 milliard kroner i el til serverrum. Behovet for serverydelser stiger løbende, og elforbruget kan nemt vokse drastisk over de kommende år.


 

 

Servere

Gode råd om interaktive tavler og projektorer

Gode råd om interaktive tavler og projektorer

Interaktive tavler har indtaget klasse- og mødelokaler over hele landet, og med tavlerne er der flyttet et nyt energiforbrug ind. Tavlerne kræver nemlig både en computer og en projektor for at fungere. Slip for nogle af de nye eludgifter ved at vælge energieffektive apparater og energirigtig adfærd.

Gode råd om indkøb

 1. Fokuser på energieffektivitet, når I køber både interaktiv tavle, computer, projektor og højttalere.
 2. Vælg projektorer med ”eco-funktion”, som typisk reducerer lysstrømmen med 20 %.
 3. Vælg højtalere i en passende størrelse. Typisk vil 2 x 5 watt være nok til et klasselokale.
 4. Hvis I skal have et system, hvor projektorer i flere lokaler kobles til et netværk, så vælg projektorer, som I kan sætte i standby via netværket.

Gode råd om drift

 1. Sørg for at slukke alt udstyr, når I ikke bruger det.
 2. Mange projektorer har en indbygget strømstyring, som slukker projektorens lyskilde og sætter projektoren i standby. Men der kan gå lang tid, inden det sker. Undersøg indstillingen, og reducer tiden, hvis den er for lang.
 3. Brug så vidt muligt ”eco-funktionen” på projektoren.
 4. Husk at slukke for computeren efter brug. Hvis den interaktive tavle er tilsluttet computeren via USB, bliver der samtidig slukket for tavlen. Alternativt kan I indstille computerens elsparefunktion til dvale eller sluk.
 5. Brug en elspareskinne, hvis den interaktive tavle får strøm fra elnettet, og/eller der er separate højtalere med egen nettilslutning. Så slukker tavle og/eller højttalere, når I slukker computeren.

Gode råd om interaktive tavler og projektorer

Andet kontorudstyr

Andet kontorudstyr

Hver især bruger småapparater ikke så meget strøm, men hvis der er mange af dem, kan det samlede elforbrug være stort.

Hæve-sænke-borde

Brug elspareskinner til at slukke for hæve-sænke-borde, eksterne strømforsyninger og andet udstyr, der kun skal være tændt, når computeren er tændt. Undlad at tilslutte hæve-sænke-borde til elnettet, hvis højden aldrig eller sjældent justeres.

Ældre apparater

Hvis I har apparater med ældre opladere eller strømforsyninger, er de sandsynligvis ikke energieffektive. Husk derfor at slukke for dem, når I ikke bruger dem.

Yderligere information

Ved kontakt med leverandører, udbud mv. kan I henvise til, at produkterne skal overholde krav i den nævnte EU Code of Conduct for bredbåndsudstyr (kravene i trin gældende for 2013-2014).

Netværks- og bredbåndsudstyr

Andet kontorudstyr

It og elektronik