Isolering mindsker varmeforbrug
Når I efterisolerer jeres bygning, sænker I varmeregningen og får et bedre indeklima.
Fordele ved efterisolering
- Lavere varmeudgifter
- Bedre indeklima
- I kan spare penge, næste gang I skal installere en ny kedel eller anden varmeforsyning. Et mindre forbrug betyder, at nye anlæg også bliver mindre og dermed både billigere og mere effektive.
Nogle gange er efterisolering et krav
Bygningsreglementet har nogle energikrav, du skal overholde, når du udskifter dele af en eksisterende bygning. Du må f.eks. kun montere nye vinduer med energimærke A eller B. Der er også krav til isoleringen under taget, hvis du skifter tagbelægning
Her kan I isolere
Det kan næsten altid betale sig at blæse isolering ind i hule mure. I langt de fleste tilfælde kan I hulmursisolere uden problemer. Uisolerede hulmure findes typisk i bygninger fra ca. 1940 og frem til begyndelsen af 60’erne, hvor det blev lovpligtigt at isolere nye bygninger. Få mere at vide om hulmursisolering hos leverandørerne.
Det giver både lavere energiregning og et bedre indeklima. Det er bedst at isolere bygningen udvendigt, fordi det giver lavest risiko for fugtproblemer. Til gengæld ændrer det bygningens udseende, fordi isoleringen dækker facaden. I nogle tilfælde må man også ændre tag, elmåler og andre installationer.
Når man isolerer indvendigt, kan der være fare for, at ydervæggene ikke kan tåle de ændrede fugtniveauer og temperaturer. Så få en vurdering af forholdene, inden I gør noget. Indvendig isolering ændrer også rummenes størrelse og betyder ofte, at I må flytte radiatorer og elinstallationer.
Husk at isolere på loft og i skunkrum, når I er i gang. Hvis I udskifter tagvinduer, er det en god ide at sætte energieffektive vinduer i.
Det gælder også kældre og krybekældre. I bør samtidig tætne rummene indefra, så I undgår fugtskader.
Det kan næsten altid betale sig at efterisolere tekniske installationer (rør, kedel og beholdere) i uopvarmede rum (garager, parkeringskælder, sikringsrum, krybekældre, loft, skunk osv.), hvis der ikke er isoleret i forvejen.
Undgå spild, og spar penge med rørisolering
Selv nye varmerør er ikke altid ordentligt isolerede. Det kan næsten altid betale sig at efterisolere rør, varmtvandsbeholder og kedel.
Start med uopvarmede rum
Det kan næsten altid betale sig at efterisolere tekniske installationer (rør, kedel og beholdere) i uopvarmede rum (garager, parkeringskælder, sikringsrum, krybekældre, loft, skunk osv.), hvis der ikke er isoleret i forvejen.
-
Rør bør have 40-50 mm isolering
Også rør som allerede har lidt isolering, kan med fordel efterisoleres – især hvis de har mindre end 30 mm isolering.
Hvis I har brug for varme for at undgå fugtproblemer, bør I bruge radiatorer med termostatventiler. På den måde styres varmen efter jeres behov og ikke af et tilfældigt varmetab fra rørene.
Økonomisk set er det ekstra fordelagtigt at efterisolere, når installationerne alligevel renoveres eller udskiftes.
Undgå overophedning og spild
I opvarmede rum kan det også være en fordel at isolere. Det gælder især rum plaget af overophedning, hvilket sker på mange skoler, kontorer og butikker med store vinduesarealer.
Varmen fra uisolerede rør gør en overophedning endnu værre, og dermed bliver kølebehovet også større. I skal så vidt muligt anbringe rør og beholdere til varmt vand, så varmetabet kommer bygningen til gode. Sørg for så korte rør som muligt.
Sådan tjekker I isoleringen
I energimærkningsrapporten for bygningen kan I se, om der er rør, I med fordel kan efterisolere.
Husk, at alle offentlige bygninger over 250 m2 skal energimærkes hvert 10. år.
Pas på med asbestisolering
Asbestisolering findes typisk kun i installationer i store, ældre ejendomme og typisk kun i rørbøjningerne. Er jeres varmeinstallationer fra før midten af 70’erne, kan de være isoleret med asbestholdige materialer.
Asbesten skal fjernes med særlige metoder, undlad derfor at gøre det selv. Det kan give uhelbredelige lungesygdomme at indånde fibre fra asbest.
Gode råd
-
Efterisoler, når I alligevel er i gang
Økonomisk set er det altid mest fordelagtigt at eftersisolere, når installationerne alligevel skal renoveres eller bygges om.
-
Gode isoleringsmaterialer
For at spare mest energi til opvarmning skal isoleringens varmeledningsevne (λ-værdien) være så lav som muligt. Hvis der er ubegrænset plads, kan I dog få lige så god isolering med produkter med en højere varmeledningsevne – der skal bare et tykkere lag til.
Det siger Bygningsreglementet
Hvis I udskifter eller ændrer rør i et varmeanlæg, skal I følge Bygningsreglements krav til isolering. I skal så vidt muligt anbringe rør og beholdere til varmt vand, så varmetabet kommer bygningen til gode. Sørg for så korte rør som muligt.
I skal også overholde krav i Bygningsreglementet, hvis I skifter varmeform, f.eks. fra olie til fjernvarme.