BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Guide: Rørisolering

Guide: Rørisolering

Guide: Rørisolering

Her får du hjælp til at tjekke din rørisolering – og sætte mere isolering på, hvis der ikke er nok. Det kan næsten altid betale sig at efterisolere dine varmerør.

Rørisolering

1Sådan tjekker du
2Sådan isolerer du
3Det kan du bruge

Sådan tjekker du

Hvis dine varmerør i uopvarmede rum som loft, bryggers, skunk og kælder har mindre end 30 mm isolering, bør du efterisolere dem. Så taber du ikke varme gennem systemet.

Tjek isoleringstykkelsen

Hvis der ikke er en uisoleret ende af røret, hvor du kan måle isoleringen, så lav en lille åbning i isoleringen. Stik en tynd pind ind, til den rammer røret. Tag den ud, og mål med en lineal, hvor langt den var inde.

Tjek rørtykkelsen, så du ved, hvilken størrelse isolering du skal købe

Hvis du har en skydelære, kan du måle diameteren med den. Men ellers kan du måle rundt om rørets omkreds med et målebånd, og divider med 3,14 (π), så får du rørets diameter.

Eksempel: Rørets omkreds er 88 mm. Del med 3,14, og du får en diameter på 28 mm.

Så meget kan du spare

Besparelsen kommer an på, hvilke rør og hvor meget du isolerer. Beregn besparelsen på energiløsningerne:

 

Sådan sætter du mere isolering på

Du bør efterisolere, så der ender med at være minimum 40 mm i alt.

Du kan godt isolere uden på den isolering, der allerede sidder på rørene, så du slipper for at pille isolering af først. Så skal du bare vælge rørisolering med en stor indvendig diameter, så den passer rundt om den gamle isolering.

Sørg for, at der også er isolering i bøjningerne. Du kan få særlige formstykker, der er beregnet til ventiler osv.

Det kan du isolere med

Du kan købe rørisolering i forskellige tykkelser i byggemarkedet. Isoler med mineraluld eller skum – der er ikke den store forskel på isoleringsevnen. Det vigtigste er, at isoleringen slutter tæt om røret.

Isoleringens varmeledningsevne (λ-værdien) bør være så lav som muligt. Hvis der er plads nok, kan du dog få lige så god isolering med produkter med højere varmeledningsevne – der skal bare et tykkere lag til.

1 of 3

 

 

Guide: Rørisolering

Siden er opdateret 16.08.2022 Kommentér denne side Til top