Isoler din sokkel
Soklen er den nederste, bærende del af ydervæggen. Hvis soklen ikke er isoleret, er det en god idé at isolere den. Så sparer du penge på varmeregningen, og får et bedre indeklima.
Så meget kan du spare
Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Du kan ændre i felterne herunder, så de passer til din bolig – så får du et mere præcist skøn.
Lovkrav
Hvis du isolerer sokkel og ydervæg samtidig, skal mængden af varme, der siver ud af din bolig i samlingen mellem sokkel og ydervæg, være mindre end 0,12 w/mK. Det kaldes linjetab. Hvis det ikke kan opnås, skal der isoleres så meget, som det kan betale sig ifølge Bygningsreglementet.
Linjetabet er svært at udregne. En god tommelfingerregel er at isolere soklen med mindst 100 mm og gerne 200 mm for at opnå den bedste økonomi på lang sigt.
Din renovering – punkt for punkt
1. Før isoleringen går i gang
Soklen graves fri
Soklen graves fri i mindst 60 centimeters dybde – eller til underkanten – og rengøres. Hvis der er revner, repareres de.
2. Når isoleringen er i gang
Ekstra isolering sættes op
Ny isolering skæres ud i passende stykker og monteres med dyvler og/eller klæbes fast på soklen. Den del af isoleringen, der stikker op over jorden, beklædes eller pudses, så det kan holde til f.eks. at blive trådt på.
3. Efter isoleringen er lagt
Hullet fyldes igen
Hullet ved den frigravede sokkel fyldes op igen. Håndværkeren bruger drænende materialer som f.eks. grus, så vand ledes væk fra huset.
Se hvordan sokkel og kældervæg efterisoleres
Ved en kold og fugtig kælder, isoleres soklen og kældervæggen udefra. Isoleringen giver varmere gulve og ydervægge, fjerner kælderens fugtproblemer og en lavere varmeregning.
I videoen kan du se, hvordan det foregår.
Værd at vide, inden du går i gang
Vælg rigtigt fra start, så du får mest ud af renoveringen.
Isoler, hvis du har mindre end 100 mm
Hvis din sokkel er isoleret med mindre end 100 mm, er det som regel en god idé med ekstra isolering. Se i energimærkningsrapporten eller i de originale tegninger af huset, om der står, hvor meget isolering der er i soklen.
Find din energimærkningsrapport, hvis dit hus er energimærket
Brug fagfolk
Forkert udført isolering kan give råd og svamp. Tag fagfolk med på råd, inden du går i gang med arbejdet.
Når du alligevel isolerer ydervæggen
Det er oplagt at isolere soklen, hvis du alligevel skal isolere din ydervæg udefra. Man vil typisk tage soklen først og derefter væggen. Bed håndværkeren om at få omfangsdræn ved samme lejlighed, hvis der ikke er det i forvejen.
Mere inspiration
Overvejer du at renovere din bolig?
Renover dit hus og hold bedre på varmen. Det giver dig en mindre varmeregning og dit hus bliver tættere. Vores eksperter hjælper dig godt i gang - og videre.
Tid til at skifte varmetype?
Hvis du varmer med olie, gas eller gammeldags elpaneler, er det tid til at skifte varmeform. Få hjælp til at vælge en fremtidssikret løsning med billig, klimavenlig varme.
Få bedre energivaner
Din adfærd kan betyde meget for, om varmeregningen gør ondt eller er til at overskue. Se, hvordan du sparer med gode energivaner.