Gode råd til at spare strøm på it & elektronik

Mange bække små gør en stor å. Det gælder også elforbruget til elektronik på arbejdspladsen. Samlet set gør de små spareråd en stor forskel, når der er mange apparater, der bruger strøm.

El
El

Indstil til dvale

Langt det meste elektroniske udstyr kan indstilles til automatisk at gå i dvale eller på standby efter nogle minutter. Det gælder bl.a. printere og kopimaskiner, computere, kaffemaskiner mv.

El
El

Sluk, når du går hjem

Sluk udstyr, når du ikke bruger det, eller indstil det til at slukke af sig selv. F.eks. efter arbejdstid og i weekender og ferie.

El
El

Sluk alt på en gang

Du kan tilkoble alt elektronisk udstyr ved en arbejdsstation til samme elspareskinne. Så slukker det tilsluttede udstyr, når f.eks. computeren slukkes.

El
El

Den sidste slukker det fælles

Det er god stil at slukke efter dig – også i mødelokaler og andre fællesarealer. Sluk f.eks. computer, lys, skærm og projektor. Aftal, at sidste medarbejder slukker.

El
El

Få dine kollegaer med

Jo flere med gode energivaner, jo bedre. Få dine kollegaer med, så I sammen kan spare endnu mere. Brug f.eks. vores gratis materialer til en adfærdskampagne.

Se kampagnematerialer

El
El

Sluk ældre apparater helt

Apparater og udstyr med opladere og strømforsyninger fra 2010 og før er sandsynligvis ikke energieffektive. Sluk apparaterne, når I ikke bruger dem.

El
El

Brug skyen i stedet for serveren

Servere er noget af det, der bruger allermest strøm på arbejdspladsen. Overvej cloudløsninger og serverhoteller som supplement til eller i stedet for at have jeres egne servere.

Vælg den mindste computer, du er tilfreds med

Når computeren vokser, gør elregningen også. Så køb ikke større, end arbejdet kræver.

En stationær computer bruger typisk strøm for knap 400 kr. om året ved 4 timers daglig brug – det er næsten 6 gange mere end en tablet.

Energivenlig brug og indkøb

Sluk og skru ned er de mest gængse spareråd, når det kommer til it og elektronisk udstyr. Her får du flere gode spareråd om de enkelte apparater.

Billede

Computer og skærme

Behold udstyret, så længe det virker. Gå efter produkter med et lavt elforbrug, hvis du skal købe nyt. Vælg bærbare computere eller tablets frem for stationære.

Se indkøbsanbefalinger for computere

Netværks- og bredbåndsudstyr

Netværksudstyr som routere og bredbånd er aktivt mange timer om dagen. Ofte også efter endt arbejdstid. Med effektivt udstyr og god energistyring kan elforbruget mindskes.

Sådan får du god energistyring

 • Tjek, at energistyringsfunktionen er slået til. Det er et lovkrav, at netværksudstyr skal have indbygget energistyring, der automatisk skifter til netværksstandby efter 20 minutters inaktivitet.  
 • Tjek, om du kan sætte udstyret til hurtigere at gå i netværksstandby.
 • Tjek, om du kan sætte udstyret til at skifte til almindeligt standby, der bruger langt mindre strøm end netværksstandby.
 • Tjek, om noget udstyr kan slukkes helt uden for arbejdstid. Det kunne f.eks. være modems, VoIP- eller videotelefoner og trådløse basisstationer.

Sådan får du effektivt udstyr

Brug vores indkøbsanbefalinger til at købe effektivt netværks- og bredbåndudstyr, der sparer penge på elregningen.

Se indkøbsanbefalinger for netværks- og bredbåndsudstyr

Kopimaskiner og printere

Kopimaskiner, printere og multifunktionsmaskiner er ofte nogle af arbejdspladsens skjulte strømslugere. De står nemlig standby, klar til at printe on-demand i alle døgnets timer, også når arbejdsdagen er slut og i weekender og ferier. 

Du kan spare på strømmen til standby ved at slukke uden for arbejdstid.

Hvis I skal købe nyt

 • Hurtig opvarmning: Vælg maskiner, der varmer hurtigt op – det giver også mulighed for, at de hurtigt kan gå i sparetilstand.
 • Duplex: Gå efter maskiner med duplex – print og/eller kopiering på begge sider af papiret.
 • Scanner: Vælg en scanner, der har en tænd-sluk-knap.

Se flere indkøbsanbefalinger for kopi og print

Interaktive tavler og projektorer

Vælg produkter med lavt elforbrug, når du køber både interaktive tavler og tilhørende computere, projektorer og højttalere. Derudover kan I spare energi i brug ved at:

 • Slukke alt udstyr, når I ikke bruger det.
 • Bruge ”eco-funktionen” på projektoren så vidt muligt, det reducerer typisk lysstyrken med 20 %.
 • Huske at slukke for computeren efter brug, hvis den interaktive tavle er tilsluttet computeren via USB.  
 • Bruge en elspareskinne, hvis den interaktive tavle får strøm fra stikkontakten, og/eller der er separate højttalere, der får strøm fra stikkontakt. Så slukker tavle og/eller højttalere, når I slukker computeren. 

Servere

Mange arbejdspladser har deres eget serverrum, hvor fælles dokumenter og programmer ligger på 1 eller flere servere. Serverrummet er en at de helt store strømslugere, og mange steder er energiforbruget endda stigende.  

På en gennemsnitlig dansk arbejdsplads bruger serverrummet strøm for 100.000–200.000 kr. om året, fordi de fleste kører konstant med fuld kapacitet. Også om natten og i ferier. Der er mange penge at spare med energieffektivt indkøb og optimal drift af serverrummet. For at spare kan I bl.a.:

 • Gennemgå jeres udstyr og ydelser og afkoble det, som I ikke længere bruger.
 • Holde lufttemperaturen omkring serverne på omkring 26 °C, så arbejder de mest effektivt.
 • Digitalisere og udskifte serverne til sikre online services og cloud-tjenester.  

Se indkøbsanbefalinger til serverrum 

Andet kontorudstyr

Hæve-sænke-borde

Brug elspareskinner til at slukke for hæve-sænke-borde, eksterne strømforsyninger, skærme, skrivebordslamper og andet udstyr, der kun skal være tændt, når computeren er tændt. Undlad at tilslutte hæve-sænke-borde til elnettet, hvis højden aldrig eller sjældent justeres.

Kaffemaskiner

Filterkaffemaskiner:
 • Vælg filterkaffemaskiner, der brygger direkte i en termokande.
 • Hvis filterkaffemaskinen ikke brygger direkte i en termokande, så sluk for kaffemaskinen, og hæld kaffen på en termokande umiddelbart efter brygning. Sæt evt. en alarm, så du ikke glemmer kaffen på varmepladen.
Andre kaffemaskiner (espressomaskiner mv.)
 • Spørg leverandøren om, hvor lang tid der går, inden kaffemaskinen skifter til standby, og vælg en maskine med den kortest mulige periode i forhold til dine behov.
 • Sluk kaffemaskinen efter endt brygning.

Se indkøbsanbefalinger for andet kontorudstyr

Har I skjulte strømslugere på arbejdspladsen?

Ved at gå en tur på arbejdspladsen uden for arbejdstid kan du finde apparater og udstyr, der er tændt unødvendigt. Brug vores guide til at spare penge og CO2 ved at stoppe spildet. 

Billede