Isoler dit loft

Det er en god ide at lægge ekstra isolering på dit loft, hvis det har mindre end 175 mm isolering – eller 100 mm, hvis det er et sommerhus til helårsbrug. Med bedre isolering sparer du penge, og får et bedre indeklima.

Forudsætninger
Uudnyttet loftsrum
Billede
Hus med tag og loft

Så meget kan du spare

Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Har du endnu ikke fortalt os, hvor du bor, kan du gøre det i toppen af siden for at få oplyst en mere præcis besparelse. Du kan også selv ændre i felterne herunder.

2.810 kr./år
Derfor er isolering af loftet en god idé
Få et bedre indeklima

Når loftet i dit hus isoleres bedre, bliver de underliggende rum varmere. Så undgår du træk og kuldenedfald, og risikoen for skimmelsvamp bliver mindre.

Spar penge på varmeregningen

Varme stiger opad, så du taber meget varme gennem loftet, hvis det ikke er ordentligt isoleret. Derfor er der også meget at spare ved at isolere bedre.

Den nemme og billige løsning

Du kan isolere dit hus flere steder. Men isolering af et uudnyttet loftsrum er en relativt nem og billig renovering, som du kan gøre, uden at du skal ændre noget mærkbart på huset.

Klimavenligt

Du skåner klimaet, når varmen ikke siver ud til gråspurvene gennem loftet.

Din renovering - punkt for punkt

Billede
Værktøjskasse

1. Før du går i gang

Sådan ser det ud

Billede
Teknisk tegning af energikrav til loftrum

Find ud af, om der skal isoleres

Du kan sagtens selv finde ud af, om loftet i dit hus bør isoleres bedre. Mål tykkelsen/højden på laget af isolering – hvis der er mindre end 175 mm i helårsboligen og 100 mm sommerhuset, er det en god idé med mere isolering. 

Ligger isoleringen ordentligt?

Når du alligevel er på loftet, kan du tjekke, om isoleringspladerne ligger ordentligt – er der mellemrum eller lufthuller, hvor varmen kan sive ud?

Find en håndværker

Hvis du har brug for hjælp til isoleringen af loftet, bør du få fat i en håndværker, der sikrer, at isoleringen lever op til Bygningsreglementets krav. Få gerne tilbud fra flere håndværkere.

2. Når arbejdet er i gang

Gammel isolering tjekkes

Det første, håndværkeren gør, er at tjekke den eksisterende isolering på loftet. Hvis den er i fin stand, kan man lægge ny isolering ovenpå den gamle. Hvis ikke, skal den udskiftes. Det samme gælder dampspærren, som er et vandtæt lag under isoleringen, der sikrer, at der ikke kommer fugt fra indeluften ud i konstruktionen.

Ny isolering lægges

Man kan bruge forskellige typer af isolering. De 2 mest almindelige typer er granulat, som er små stykker isolering, der bliver blæst ud med en maskine, og isoleringsmåtter, der kan skæres til, så de passer i alle hjørner og kroge.

I videon nedenfor kan du se, hvordan et uudnyttet loftsrum i en helårsbolig bliver isoleret. 
 

3. Når den nye isolering er lagt

Der bygges en gangbro

Den nye isolering må ikke trykkes flad – så mister den sin isoleringsevne. Derfor skal der være en gangbro lige over isoleringen, så du kan bevæge dig rundt på loftet.

Loftlemmen tjekkes

Til sidst bliver det sikret, at loftlemmen er isoleret og slutter helt tæt, så du slipper for træk og kulde. Hvis der er behov for det, bliver loftlemmen udskiftet. 

Se hvordan loftet isoleres

En tømrer, der er videreuddannet i energiløsninger, hjælper med at efterisolere loft. Husets dampspærre udskiftes og isoleringen tilpasses.

I videoen kan du se, hvordan det foregår.

 

Accepter venligst markedsføringscookies for at se dette indhold

Det skal du vide

Sådan får du mest ud af renoveringen – allerede fra start

Tjek loftlemmen samtidig

Det kan være en god ide at skifte loftlemmen ud med en isoleret og tæt model i forbindelse med isoleringen af loftet.

Husk ventilationen

Når loftet bliver isoleret bedre, bliver det også tættere. Derfor skal du sørge for, at der er ventilation over isoleringen, så der ikke opstår fugtproblemer. Gør du det selv, kan du finde hjælp i vejledningen til håndværkeren:

Vejledning i loftisolering

Husk at lufte ud

Du får et tættere hus, så det er vigtigt at huske udluftning. Luft ud 2-3 gange dagligt for at undgå fugtproblemer. I sommerhuset skal du holde friskluftventilerne åbne, når huset ikke bliver brugt.

Håndværker eller gør det selv?

Loftsisolering er en relativt enkel forbedring, som du kan udføre selv, hvis du er handy. Men vær opmærksom på, at forkert udført isolering kan give råd og svamp, og så ryger besparelsen ved at gøre det selv hurtigt. Så tag håndværkere med på råd, hvis du er i tvivl om noget.

Er resten af huset isoleret?

Det er altid en god idé at isolere loftet, men hvis væggene er dårligt isoleret, vil en del af varmen sive ud dér i stedet. Se på isoleringen i hele huset for at få det bedste resultat.

Vejledning til håndværkeren

Vis vejledningen til håndværkeren for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Isolering af loft  

Efterisolering af loft i sommerhuset

Billede

Find en håndværker nær dig

Få hjælp af en professionel med erfaring i netop det, du har brug for.

Se listen over håndværkere i nærheden af dig.

Billede

Mere inspiration