Få et ventilationsanlæg

Hvis dit hus er velisoleret og tæt, er det en god ide med et ventilationsanlæg, der genbruger varmen og sikrer frisk luft nok. Men skal det være mekanisk ventilation, hybridventilation eller en boligventilationsvarmepumpe? Vores eksperter har samlet den vigtigste info til dig her.

Forudsætninger
Uudnyttet loftrum med plads til ventilationskanaler
Et tæt 1-planshus
Billede

Så meget kan du spare

Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare ud fra det, vi ved om din bolig

2.000 kr./år
Derfor er et ventilationsanlæg en god idé
Frisk luft uden varmetab

Du får frisk luft i huset uden at åbne et vindue og slipper for træk og kulde. Ventilationsanlægget genbruger varmen fra huset til at opvarme den friske luft, der kommer ind.

Større husværdi og mindre varmeregning

Dit hus kan blive mere værd med et ventilationsanlæg. Når du ikke lukker vinduerne op så tit, holder du også bedre på varmen, så du får en mindre varmeregning.

Farvel til pollen, sod og fugt

Et ventilationsanlæg filtrerer udeluften, der kommer ind, så den er fri for bl.a. pollen og sodpartikler. Anlægget trækker også fugten ud af luften, så du har mindre risiko for kondens, skimmelsvamp og fugt i husets konstruktioner.

Hjælp til klimaet

Du er med til at hjælpe vores klima, for selvom ventilationsanlægget bruger strøm, bliver din samlede klimapåvirkning mindre, fordi du sparer varme.

Men bemærk også
Det kræver et tomt loft

Du skal have et uudnyttet loftsrum, da der skal være god plads til ventilationsrør på loftet. 

Kun i 1-planshuse

Ventilationsanlæg er generelt kun en god ide i 1-planshuse.

Sådan foregår installationen – punkt for punkt

Billede

1. Vælg ventilationstype

Et almindeligt ventilationsanlæg med varmegenvinding er en god ide i et tæt og velisoleret hus. Men der er også andre muligheder – tal med en specialist i ventilation om, hvad du bør vælge:

Hybridventilation

Hybridventilation er en blanding af ventilationsanlæg og naturlig ventilation, hvor ventilationsanlægget kun kører om vinteren. I sommerhalvåret får du frisk luft fra naturlig ventilation gennem automatisk styrede åbninger, som f.eks. vinduer eller lemme i ydervægge. De kobles sammen med en vejrstation, der måler udetemperatur og vindhastighed. 
Automatikken sparer på energien ved at sikre, at den naturlige ventilation kun kører, når varmesystemet og ventilationsanlægget er afbrudt.

Boligventilationsvarmepumpe

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe. Varmepumpen udnytter varmen i udsugningsluften fra dit hus og giver dig varme og varmt brugsvand. 
Det er kun en god idé, hvis du har dyr varme som f.eks. elvarme, ældre gas- eller oliefyr. Hvis du har fjernvarme eller varmepumpe, er du bedre hjulpet med et traditionelt ventilationsanlæg, da det er billigere i drift.

Vælg model

Gå efter en løsning, der sparer energi, så du får en lavere varmeregning og den bedste økonomi på lang sigt. Brug ønskelisten til håndværkeren nedenfor.

2. Anlægget stilles op

Håndværkeren placerer ventilationsanlægget i dit bryggers eller på et fast underlag på dit loft. Ventilationskanaler isoleres med mindst 50 mm.

Hvis varmepumpe er en del af løsningen, monteres den ikke lige over opholdsrum, da den kan støje lidt.

Anlægget forbindes og tilsluttes

Ventilationskanalerne forbindes til udsugningen i køkken, badeværelser og bryggers og til indblæsningen i stuer og værelser. Til sidst tilsluttes strøm. Varmepumpen tilsluttes også, hvis den er en del af løsningen. Emhætten forbindes ikke til systemet, fordi luft fra madlavning fedter kanalerne til.

Hvis der er brændeovn

Det sikres, at der ikke opstår undertryk i huset – f.eks. når emhætten kører – da det vil trække røg fra brændeovnen ind i huset.

3. Eftersyn

Skift filtrene årligt

Filtrene i anlægget skal typisk skiftes 1 gang om året – nogle gange oftere. Få installatøren til at vise, hvordan du gør.

Aftal årligt eftersyn

Aftal et årligt eftersyn med håndværkeren, så du får det bedste ud af dit ventilationsanlæg.

Se hvordan der installeres ventilation med varmegenvinding

En ventilationsmontør og en tømrer, der er uddannet energivejleder, installerer et ventilationsanlæg. Det giver bedre indeklima og genanvender 85 % af varmen.

I videoen kan du se, hvordan det foregår.

Accepter venligst markedsføringscookies for at se dette indhold
Hus

Se, hvad andre har gjort

Sune, der er vokset op i et hus med ventilationsanlæg, savnede følelsen af den friske luft. Derfor installerede han ventilationsanlæg på loftet.

Du kommer ikke hjem til et hus, der lugter indelukket, og det er dejligt, at du slipper for at lufte ud
Sune
Herning

Det, skal du vide

Du har brug for plads på loftet

Du skal have uudnyttet loftrum over hele boligen, så der er plads til ventilationskanalerne. Så vær sikker på, at du ikke vil udnytte loftet til bolig.

Skift filtrene

Filtrene i ventilationsanlæg skal typisk skiftes 1 gang om året – nogle steder hyppigere. De fleste anlæg har indbygget filteralarm, som viser, hvornår det er tid at skifte filtre. Bed din installatør forklare dig, hvordan man gør.

Tæt hus, tak

Dit hus skal være tæt for at få mest ud af løsningen. Ellers forsvinder den varme, som anlægget udnytter.

Vejledning til håndværkeren

Vis vejledningen til håndværkeren for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Hybridventilation

Boligventilationsvarmepumpe

Billede

Find en håndværker nær dig

Få hjælp af en professionel med erfaring i netop det, du har brug for.

Se listen over håndværkere i nærheden af dig.

Billede

Mere inspiration