Tjek din isolering

Her får du hjælp til selv at tjekke isoleringen i dit hus og overblik over, om du trænger til at få efterisoleret.

Tjek isolering i tag og loftTjek isolering i tag og loft

Loft

Tjek, om isoleringen på loftet slutter tæt omkring loftsbjælkerne, og mål isoleringens tykkelse. Hvis isoleringen ikke slutter tæt, eller der er mindre end 250 mm, bør du overveje at få efterisoleret.

Skunk og skråvægge

Tjek, om skunken er isoleret mod taget, og tjek isoleringen i skråvæggen – den kan du se fra skunken eller loftrummet. Hvis der er mindre end 150 mm, bør du få efterisoleret, hvis der er plads til det.

Fladt tag

Tjek isoleringen ved at fjerne 1 eller 2 udhængs- eller sternbrædder – de lodrette brædder, som afslutter spærene. Mål tykkelsen med en tommestok. Er der mindre end 200 mm, bør du efterisolere til mindst 300 mm.

Lemme i loft og skunk

Tjek, om dine lemme til loft og skunk lukker tæt og er isolerede. En tynd lem er normalt uisoleret. Du kan tjekke, om en lem er tæt, ved at føre et tændt stearinlys rundt langs kanten af den lukkede lem og se, om flammen blafrer – helst en dag, hvor det blæser. Få lemmen gjort tæt med nye tætningslister, og isoler den på bagsiden. Eller køb en ny, isoleret lem, der lukker tæt.

Tjek isolering i ydervæggeTjek isolering i ydervægge

Hulmur

Tjek, om din hulmur er isoleret. Mange murstenshuse fra 1930-1960 er bygget med uisoleret hulmur. Hvis den er isoleret siden, kan du ofte se en ny fuge de steder, hvor der er taget mursten ud af facaden. Ellers kan du bore et 12-13 cm dybt hul i en fuge og føre en pind ind i hullet. Hvis du kan få pinden mindst 15 cm ind, er hulmuren ikke isoleret. Hvis pinden stopper før, er hulmuren isoleret, eller muren er massiv og altså ikke en hulmur.

Andre typer ydervæg

Tjek isoleringen i dine ydervægge, det gør du nemmest ved at kigge i din energimærkningsrapport, hvis dit hus er energimærket, eller i de originale tegninger af huset.

Tjek isolering i gulvetTjek isolering i gulvet

Gulv over uopvarmet kælder

Isoleringen over en uopvarmet kælder er som regel skjult, men hvis dit hus er energimærket, kan du måske se, hvor meget gulvet er isoleret i energimærkningen eller i tegninger af huset.

Ellers kan du fjerne et lille stykke loftbeklædning i kælderen og måle isoleringen med en tommestok. Er der mindre end 50 mm, kan det nok betale sig at efterisolere.

Gulv over krybekælder

Du kan som regel tjekke isoleringen fra krybekælderen. Mål den med en tommestok – er der mindre end 100 mm, bør du efterisolere.

Energitjenesten

Hvis du har spørgsmål om f.eks. energiforbedring af din bolig, kan du ringe til Energitjenesten.

De giver dig gratis rådgivning om energibesparelser mandag til torsdag kl. 10-16 og fredag kl. 10-14.

Ring på tlf.: 70 33 37 77.

Energitjenesten

 

Siden er opdateret 18.02.2015 Kommentér denne side Til top