Varmt vand

Spar på det varme vand

Du kan spare meget, hvis du reducerer mængden af varmt vand. Du sparer nemlig penge både på vandet og på opvarmningen.

Spar både vand og varme

Prisen for 1 m3 koldt vand er ca. 63 kr., mens prisen for varmt vand kan være 60 % højere. Her skal du nemlig oveni betale 30-50 kr. for opvarmning af vandet. Hvis du sparer på det varme vand, sparer du altså både på vandregningen og varmeregningen.

30-50 kr. for at varme 1 m3 vand

1 m3 vand koster ca. 63 kr. – varmt vand koster ca. 60 % mere.

vandhane.png

Kig efter mærkningen

Kig efter vandforbruget på energimærket, når du udskifter din vaskemaske og opvaskemaskine. Tjek også, hvor meget vand toilettet bruger pr. skyl, når du skal købe nyt.

Begræns forbruget

Du kan også begrænse dit vandforbrug ved at installere en perlator. Den blander vandet med luft, så strålen bliver kraftigere.

Overvej også at købe vandbegrænsere, som kan monteres på vandhaner og brusere. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 900 kr. pr. år på dit vandforbrug. Det er også en god idé at tjekke, om der er vandhaner, der drypper, eller toiletter, der løber, og få det repareret.

Mål for vandforbruget

Hver dansker bruger i gennemsnit 107 liter vand om dagen. Vi anser et forbrug maks. 110 liter om dagen som fornuftigt, hvis du bor alene, og 82 liter om dagen, hvis der er flere i husstanden. Det svarer til hhv. 40 og 30 m3 om året.

Hvis du aflæser vandmåleren en gang om måneden, opdager du hurtigt, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand, f.eks. på grund af utætte vandrør. Hvis du bor i hus, hæfter du selv for utætheder i vandrørene helt ud til skellet.

Kig også på vandmåleren, mens du ikke bruger vand. Det kan afsløre dryppende vandhaner, en løbende wc-cisterne eller en skjult lækage i systemet. Et hul på rørledningen på størrelse med en synål kan lække op til 70 liter pr. dag.

Sådan sparer du varmt vand

 • Bland luft i vandet med en perlatorEn perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator koster under 100 kr. og tjener sig hurtigt hjem.
 • Sæt en vandbegrænser i hanenVandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 900 kr. pr. år på dit vandforbrug.
 • Skift til sparebruser, og tag kortere badeEn vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Ved karbad bruges der 80-100 liter vand. Du kan spare meget ved at tage korte bade og droppe karbadet til hverdag.
 • Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt opFyld både din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Vælg korte programmer med lav temperatur. Hold opvaskemaskinen lukket. Så tørrer madresterne ikke ind, og du behøver ikke skylle servicet af.
 • Udskift vaskemaskine/opvaskemaskine, hvis de er gamleÆldre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand end nye maskiner med de bedste energimærker.
 • Stands det løbende vandDu kan spare meget vand ved at standse spild fra løbende vandhane eller toilet.
  • Vandhane
   • Langsomt dryp (ca. 1 dråbe pr. sek.): 20 liter/døgn – 7 m3/år - ca. 500 kr./år
   • Hurtigt dryp: 80 liter/døgn – 30 m3/år - ca. 1.800 kr./år
   • Løber med tynd stråle: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 6.300 kr./år
  • Toilet
   • Løber, så det er svært at se: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 6.300 kr./år
   • Løber, så det ses: 550 liter/døgn – 200 m3/år - ca. 12.700 kr./år
   • Løber, med uro på overfladen: 1.100 liter/døgn – 400 m3/år - ca. 25.400 kr./år

  Hvis du får installeret en såkaldt vandalarm med automatisk vandstop, slukker den automatisk for vandet, hvis der sker vandspil.

Læs mere

Vandtemperatur

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Ved den temperatur er vandet varmt nok til at slå legionella-bakterier ihjel og til at vaske op i. I mange beholdere er temperaturen dog langt højere. Så udskiller varmtvandsbeholderen kalk.

Hold temperaturen på 55 ºC

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Det svarer typisk til, at vandet er ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne. Mange steder er temperaturen højere, og man bruger unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid.

Det varme vand må dog aldrig være lavere end 50 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser i beholderen.

Tjek temperaturen

 1. Vælg en vandhane, som sidder et godt stykke væk fra varmtvandsbeholderen.
 2. Lad vandet løbe, indtil det er varmt.
 3. Fyld en kop med varmt vand, så koppen bliver varmet op. Tøm koppen igen.
 4. Sæt et termometer i den varme kop, og fyld den igen med varmt vand fra hanen.
 5. Temperaturen skal være mindst 50 °C.
Læs mere
Guide

Guide: Tjek din varmtvandsbeholder

I denne guide får du hjælp til tjekke din varmtvandsbeholder alder og temperatur – så du kan skære det overflødige forbrug væk.

1Tjek alder
2Tjek temperatur

Tjek varmtvandsbeholderens alder

Hvis din varmtvandsbeholder er over 10 år gammel, bør du overveje, om det er tid til at skifte den ud. Du kan se alderen på et mærkat med årgang på selve beholderen. Gamle varmtvandsbeholdere er ineffektive og typisk dårligt isolerede.

Tjek vandets temperatur

Sådan tjekker du temperaturen i varmtvandsbeholderen
 

1.    Vælg en vandhane, som sidder et godt stykke væk fra varmtvandsbeholderen.

2.    Lad vandet løbe, indtil det er så varmt som muligt.

3.    Fyld en kop med varmt vand, så koppen bliver varmet op. Tøm koppen igen.

4.    Sæt et termometer i den varme kop, og fyld den igen med varmt vand fra hanen.

5.    Hvis vandet er over eller under 50 °C, skal du justere temperaturen i varmtvandsbeholderen. Kig i anlæggets manual, hvordan du gør.

6.    Vent et par timer, før du måler igen.

Derfor bør vandet i varmtvandsbeholderen være 55 °C

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 ºC. Så er vandet ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne.

Hvis temperaturen er højere, bruger du unødigt meget energi, og beholderen udskiller kalk, der kan gå ud over beholderens levetid. Hvis det er koldere, kan det give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser.

1 of 2

 

 

Læs mere

Skift af varmtvandsbeholder

Vælg den rigtige størrelse beholder fra start.

Når du skal skifte varmtvandsbeholder

Risikoen for bakterievækst mindskes, hvis din varmtvandsbeholders størrelse passer til dit behov, så der ikke står vand i den i længere tid. En varmtvandsbeholder på 60-110 liter er nok til en almindelig husholdning. Beholderen bør være isoleret med mindst 50 mm isolering.

Det er en fordel, at vandvarmeren står i et opvarmet rum og ikke f.eks. i garagen, hvor varmetab fra beholderen vil gå til spilde.

Se efter EU's energimærke

Fra den 26. september 2015 er der kommet energimærkning på varmtvandsbeholdere, ligesom man kender det fra f.eks. køleskabe og vaskemaskiner. Skalaen går fra A til G, hvor A er bedst. Gå efter en varmtvandsbeholder med energimærke C eller bedre.

Fakta

Fakta om vandforbrug

Du betaler omkring 63 kr. for en m3 vand og op mod 70 % mere for varmt vand. Vi danskere bruger i gennemsnit 106 liter vand om dagen pr. person.

Vandpriser

 • En m3 koldt vand koster ca. 63 kr. (2014).
 • En m3 varmt vand koster typisk 90-110 kr. – ca. 30-50 kr. til opvarmning afhængig af din varmetype/-pris og 63 kr. for vandet.
 • Den årlige gennemsnitlige vandregning er ca. 2.450 kr. pr. år pr. person. Du kan finde din egen vandpris på regningen fra dit vandforsyningsselskab. På din kommunes hjemmeside finder du information og kontaktoplysninger på vandværker. Nogle kommuner informerer også om vandværkernes vandkvalitet og priser.

Vandforbrug

Hver dansker bruger i gennemsnit 106 liter vand hver dag. Det svarer til 39 m3 pr. person pr. år.

De seneste 10 år er vandforbruget i husholdninger faldet med 15 %. Til gengæld er forbruget af varmt vand steget, bl.a. fordi vi går mere i bad.

Gå efter et vandforbrug på maks. 40 m3 pr. år pr. person, hvis du bor alene og 30 m3 pr. år pr. person, hvis I er flere i husstanden.

Varmt vand

Lidt over 1/3 af det samlede energiforbrug til opvarmning går til at opvarme varmt vand. Så når du sparer på det varme vand sparer du både på vandregning og varmeregning.

Kilder: DANVA: Vand i tal 2015 

Læs mere