Landbrug

Landbrug

Landbrug

Energihøsten - bedre bundlinje gennem energioptimering

Energihøsten - bedre bundlinje gennem energioptimering

Bliv klogere på alle fordelene ved LED eller energieffektiv ventilation i moderne landbrug.

Ansøg om at blive et af de 8 landbrug, der får mulighed for at få en energiscreening.

Vind en gratis energiscreening af din stald

Vind en gratis energiscreening af din stald

Tilmeld din svine- eller kvægstald, og få udarbejdet en deltaljeret energiscreening. Frist: 15. oktober 2017.

Vind en gratis energiscreening af din stald

Vind en gratis energiscreening af din stald

Vind en gratis energiscreening af din stald

Energiscreeningen giver dig et nøjagtigt svar på, hvordan du med så få penge som muligt får det optimale ud af din produktion og driftsøkonomi i fremtiden.

Vi udvælger 8 testlandbrug, der får besked 18. oktober 2017.

Bliver dit landbrug ikke udvalgt, modtager du en række andre tilbud, som kan lede dig hen mod en bedre bundlinje gennem energioptimering.

Ventilation
LED-belysning
Investeringer
Vælg det udsagn, som passer bedst til dig
Om besætningen
Om dig
Billed-CAPTCHA

Vind en gratis energiscreening af din stald

Læs mere

Derfor er LED-belysning en god idé

Derfor er LED-belysning en god idé

Udskiftning af lysstofrør i svine- og kvægstalde med LED-belysning har mange fordele. Du sparer typisk mellem 40-50 % på energiforbruget. Og da et LED-rør har en levetid, der er ca. fem gange længere end et lysstofrør, skal du heller ikke skifte rør nær så ofte.

Det skal du have styr på, når du skifter til LED

Når du skifter til LED, er der en række forhold, du skal overveje:

 • FarvegengivelseHvor godt er LED-røret til at gengive farver korrekt? Denne evne måles i Ra, og du skal vælge en Ra på mindst 80. Hvis du oplever, at farvegengivelsen ikke er god nok, så gå efter en højere Ra på 90 eller mere.
 • EnergimærkeGå efter LED med A+ eller bedre.
 • Koldt eller varmt lysLysets farvetemperatur måles i kelvin. Varmt lys på 2.700-3.300 K minder om glødepærens lys. 3.300-5.000 K giver et neutralt lys, mens over 5.000 giver et køligt lys, der svarer til dagslys midt på dagen. Lysets farvetemperatur kan have indflydelse på dyrenes trivsel, og det er derfor værd at undersøge.
 • LysstyrkenLysets styrke skal matche de lysstofrør, der bliver udskiftet og i øvrigt overholde arbejdsmiljølovgivningens regler for lys i arbejdsområder i stalde. Lysstyrken måles i lumen.
 • LysspredningLED-rør har ofte en anden og mere snæver lysspredning end alm. lysstofrør.
 • DæmpningIkke alle LED-rør kan dæmpes.
 • KvalitetPåvirkningen fra ammoniak og fugt kan være en udfordring for LED-rør/armature.

Hvad koster det at skifte?

Prisen for at skifte lysstofrør ud med LED-belysning er afhængig af en række faktorer:

 • Skifter du kun selve røret?
 • Skifter du hele armaturet?
 • Kan du selv foretage udskiftningen, eller skal du bruge en installatør?
Skift Spar
Udskiftning af 36 W T8 lysstofrør til LED-rør med samme lysstyrke Ca. 200 kr. inkl. arbejdsløn
Udskiftning til nyt armatur inkl. LED-rør Ca. 750 kr. inkl. arbejdsløn

Energistyrelsen anbefaler, at udskiftning til LED-rør foretages af en professionel installatør. Installatøren kan vurdere, om det kun er røret, der skal skiftes – eller om der skal et nyt armatur op. Han kan også rådgive om lysbehovet og kvaliteten af LED- belysningen. En installatør sikrer, at alting monteres korrekt, og at regler og love overholdes.

Det kan du spare

eksempler

Husk energitilskuddet

Når du skifter til LED-rør, har du mulighed for at få energitilskud. Det er ofte installatøren, der formidler kontakten til energiselskaberne med henblik på salg af energibesparelsen. Men du kan også gøre det selv. Husk altid at søge om tilskuddet, inden du går i gang med arbejdet – ellers er det for sent at få tilskuddet.

Husk energitilskud

Sådan kommer du i gang

Energirådgiver

Det er en god ide at drøfte udskiftningen med en energikonsulent fra din landboforening eller en anden energirådgiver. Her kan du få gennemgået din nuværende staldbelysning og samtidigt få et realistisk bud på, hvor meget energi du kan spare ved at skifte til LED. Det er også her, I kan vurdere, om den nuværende staldbelysning er placeret optimalt, eller om der bør foretages ændringer.

Installatør

Få et tilbud på udskiftningen af en installatør. Hvis installatøren har særlig viden om LED og staldbelysning, kan han også rådgive om placering af lyskilder og LED-rørenes egenskaber og kvaliteter.

Vil du vide mere?

Energihøsten - LED-belysningEnergihøsten - LED-belysning

Energihøsten - LED-belysning

07.09.2017
572.07 KB
8 SIDER
Brochure om udskiftning af lysstofrør i svine- og kvægstalde. LED-belysning har mange fordele, og du sparer typisk mellem 40-50 % på energiforbruget ved at skifte til LED.


LED belysning og dyrevelfærdLED belysning og dyrevelfærd

LED belysning og dyrevelfærd

13.09.2017
376.14 KB
19 SIDER
Kortlægning fra 2016 om udbredelsen af teknologier og tekniske løsninger i landbrugsbedrifter med dyrehold - slagte- og malkekvæg samt svinebedrifter.


 

Læs mere

Kend de store besparelser på ventilation

Kend de store besparelser på ventilation

Energiforbruget til ventilation i svine- og kvægstalde udgør en mærkbar del af det samlede energiforbrug i et landbrug.

I slagtesvinestalde er elforbruget til ventilation på omkring 50 % af det samlede elforbrug. Der er derfor et stort potentiale for energibesparelser ved at skifte til mere energieffektive ventilationsanlæg. Undersøgelser fra SEGES viser, at der er et særligt stort besparelsespotentiale for ældre ventilationsanlæg. Ved at udskifte af et anlæg, der er 10 år gammelt eller ældre, kan reducere energiforbruget til ventilation med op til 70 %.

Det skal du have styr på, når du skifter ventilationsanlæg

 • VentilationsbehovGrise skal have ventilation hele året. Ventilationen er præcist styret og tilpasset efter deres alder. Det er fornuftigt at bruge en svinerådgiver til at fastlægge, om der ventileres for meget eller for lidt i stalden. Det samme gælder for kvæg, når de går i lukkede staldtyper.
 • Opbygning af ventilationsanlæggetI forbindelse med udskiftning af ventilationsanlæg eller hvis stalden ændrer anvendelse eller indretning, skal du se på, om den fysiske opbygning er optimal. Har stalden det rigtige antal friskluftsindtag i facaden? Og sidder de korrekt i forhold til luftudskiftningen og muligheder for trækgener?
 • Hel eller delvis udskiftningDet er ikke altid nødvendigt at udskifte hele ventilationsanlægget i en stald for at opnå en energibesparelse. Det er også muligt at lave en kombination. F.eks. hvor ældre ventilatorer kører konstant med et jævnt flow, mens nye energibesparende ventilatorer styrer op- og nedregulering af luft og temperatur.
 • StyringKorrekt op- og nedregulering har stor betydning for et lavt energiforbrug.

Hvad koster det at skifte ventilationsanlæg

Prisen for at udskifte et ældre ventilationsanlæg med et nyere og mere energieffektivt anlæg afhænger af forskellige faktorer, f.eks.:

 • Skal al ventilation i stalden skiftes, eller er det mere rentabelt kun at skifte dele af ventilationsanlægget?
 • Er det nok at skifte det ældre ventilationsanlæg ud med et nyere? Eller skal der også implementeres et nyt styringssystem til anlægget?
 • Er der behov for at dimensionere anlægget anderledes eller foretage bygningsmæssige ændringer for at opnå et bedre klima i stalden?

Eksempler på priser

 • Udskiftning af en Ø900 tagventilator koster ca. 9-12.000 kr. inkl. installation (energieffektiv model med jævnstrømsmotor med permanent magnet).
 • Nyt styrringssystem til en gruppe ventilatorer kan koste ca. 50.000 kr.

Udskiftning af ventilationsanlæg skal foretages af en professionel installatør. Installatøren kan vurdere størrelse og dimensioner på anlægget og rådgive om styring og drift.

Det kan du spare

Eksempler ventilation

Værd at vide

Vinge

Vingen på ventilatoren kan påvirke energiforbruget. De fleste producenter udvikler løbende vinger, der er mere effektive.

Motor

Motoren har størst betydning for energiforbruget. De mest energieffektive motorer har en jævnstrømsmotor med permanent magnet. Disse motorer har ofte betegnelsen EC/PM.

Styring

Styringen af det samlede ventilationsanlæg har stor betydning for både dyrevelfærden og energiforbruget. Du kan reducere energiforbruget betydeligt ved op- og nedregulering af luftskiftet, når du har en god styring.

Anlæg

Ventilationsanlæg skal dimensioneres korrekt for at give den optimale udnyttelse af energien. F.eks. kan opsætning af en ekstra ventilator i visse tilfælde give et lavere totalforbrug af el.

Vil du vide mere?

Energihøsten - VentilationEnergihøsten - Ventilation

Energihøsten - Ventilation

07.09.2017
707.94 KB
8 SIDER
Brochure om etablering af ventilation i svine- og kvægstalde. Energiforbruget til ventilation i svine- og kvægstalde udgør en mærkbar del af det samlede energiforbrug i et landbrug.


Læs mere

Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du i gang

4 trin til at komme i gang med at energiforbedre.
 • Skab overblikFå et overblik over, hvad du har installeret i stalden i dag. Her skal du se efter mærke, model og årgang.
 • Få styr på staldens behovKontakt landboforeningens uvildige rådgivere. De står klar til at vejlede dig, når du ønsker at skifte til en energirigtig og pengebesparende løsning, der kan øge både dyrevelfærden og produktiviteten i dit landbrug.
 • Indhent tilbudNår du ved hvilken løsning, der passer til din stald, kan du indhente et tilbud fra en installatør eller producent. De kan også rådgive dig om fordele og ulemper ved de tekniske løsninger.
 • Ansøg om et energitilskudNår du skifter til energirigtige løsninger i din stald, er der mulighed for at få energitilskud fra energiselskaberne. Husk at ansøge om tilskuddet, inden arbejdet går i gang. Som oftest er det leverandøren eller installatøren, der formidler kontakten til energiselskaberne.

Landbrug