Tid til varmeskift?

At opvarme sit hjem med træpiller kan være bøvlet og forurener luften med sundhedsskadelige partikler. Du vil som regel også få en lavere varmeregning med varmepumpe eller fjernvarme. 

Det kan derfor være en god ide at overveje en anden varmetype. 

Image

Få tilskud til at skrotte træpillefyret

Du kan måske få tilskud til at købe en varmepumpe eller få varmepumpe på abonnement, hvis du skrotter dit gamle træpillefyr. Se dine muligheder her:

Image

Gode råd til optimal drift 

Rens fyret ofte

Husk at rense fyret, hvis det ikke har selvrensning. Gerne hver uge og mindst hver 14. dag – jo oftere du gør det, jo mere varme får du ud af træpillerne.  

Tjek, om der er nok vand på anlægget  

Tjek trykket i radiatorsystemet på selve varmeenheden, og fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. Du kan se i manualen, hvor højt trykket skal være, og hvordan du fylder vand på.  

Eftersyn 1 gang om året

Alle fyr bør efterses af en VVS’er 1 gang om året. Håndværkeren optimerer driften ud fra ting, du ikke selv skal rode med – f.eks. måling af røggastemperatur, der kan afsløre dårlig forbrænding. Du kan også benytte lejligheden til at spørge ind til, om dit fyr bør skiftes helt ud.  

Få en buffertank

En buffertank – også kendt som en akkumuleringsbeholder eller varmebuffer – giver en mere effektiv drift af særligt ældre træpillefyr. Der findes forskellige typer, så spørg din VVS’er, hvad der giver bedst mening for dig.

Skru op og ned efterår og forår  

Du kan spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved at skrue langsomt op for varmen fra varmeanlægget (fremløbstemperaturen) om efteråret og langsomt ned igen om foråret.

Begynd om efteråret med 35-40 °C og hæv temperaturen gradvist, når det bliver koldere. Som tommelfingerregel kan du skrue 5 °C op for varmeanlægget, hver gang vejret er blevet 5 °C koldere.

Om foråret kan du skrue gradvist ned igen og ende på 35-40 °C, før du sommerlukker varmeanlægget.

Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv. 

Husk sommerlukning

Du kan spare penge ved at sætte dit fyr på sommerdrift – også kendt som sommerlukning – om sommeren. Så producerer du ikke varme, når du ikke har brug for det. Når fyret er indstillet til sommerdrift, skal du også slukke cirkulationspumpen – se hvordan nedenfor.

Hvis du har automatisk styring

De fleste nyere fyr sommerlukker automatisk. Tjek dine indstillinger - hvis det er indstillet, behøver du kun at slukke cirkulationspumpen.

Hvis du ikke har automatisk styring 

Sluk for gamle fyr, der kører pausefyring. Ellers brænder fyret unødigt hele sommeren. Tænd i stedet for den elektriske varmtvandsbeholder. Husk at lukke for vandkredsen til fyret, når du skifter over til el. Se i manualen, eller kontakt forhandleren eller en VVS’er, hvis du er i tvivl. 
OBS: Det kan ikke betale sig, hvis du bruger meget varmt vand – f.eks. i en husstand på 4, der alle bader 1-2 gange om dagen. 

Se guide til sommerlukning

Overvej supplerende varme

Supplerende varme er en ekstra kilde til varme i din bolig, som kan dække en del af varmeforbruget. Det kan både spare penge på træpiller og skåne klimaet.

Overvej f.eks. at installere solvarme. Solvarmen og pillefyret kan deles om den store varmtvandsbeholder (akkumuleringstanken).

Se guide til supplerende varme

Fyr ikke med andre brændsler

Selvom det kan friste at fyre med billigere brændsel end træpiller i perioder med stigende priser og efterspørgsel, så er det en rigtig dårlig idé. Det kan både udgøre en stor brandfare, skade dit fyr, og udsætte hjemmets beboere for øgede mængder kulilte. 

Image

Sådan fungerer dit træpillefyr

Et træpillefyr skaber varme ved at brænde små, pressede træpiller. Træpillerne bliver automatisk ført fra en beholder til et brændkammer ved hjælp af en skrue- eller sneglemekanisme. I brændkammeret bliver de antændt og skaber den varme, der bliver brugt til at opvarme vandet, som løber i husets radiatorer eller gulvvarmesystem. 

Der skal jævnligt fyldes nye træpiller på træpillefyr, asken fra de brændte træpiller skal fjernes, og forbrændingskammeret skal rengøres.

Kend dit træpillefyr

Image

Vigtige dele i dit træpillefyr

Her får du korte forklaringer på dele af dit træpillefyr, der er gode at kende. Men husk, at der er mange typer af træpillefyr, og dit fyr kan afvige fra illustrationen. Hvis du er i tvivl om noget, så kontakt en fagperson.

Fremløbstemperatur

Viser temperaturen på vandet til radiatorer og til brugsvandet i vandhanerne. Styres på nyere anlæg oftest på et digitalt display.

Varmtvandsbeholder

Indeholder det varme vand til vandhaner og brusere. Den er isoleret, så den holder vandet varmt, til det skal bruges.

Cirkulationspumpe

Mange boliger har 2 cirkulationspumper. Den ene, som alle har, pumper vand ud i radiatorerne og gulvvarmen. Den anden pumper vand ud til vandhaner og brusere.

Pillebeholder

Den beholder, hvor træpillerne opbevares og føres ind fyret. Det er vigtigt at tjekke regelmæssigt, hvor mange piller der er tilbage, og fylde op efter behov.

Akkumuleringstank (varmebuffer, buffertank)

Sikrer, at træpillefyret kører stabilt og effektivt. Varme fra pillebrænderen bruges til at opvarme vandet i akkumuleringstankens lukkede system. Varmen derfra bruges til at opvarme vand til radiatorer og brugsvand.

Tjek din cirkulationspumpe

Der kan være mange penge at spare ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig.

Image

Isoler dine rør nu!

Har du uisolerede rør med varmt vand? Så er det en god ide at isolere dem. Det tjener sig hurtigt hjem i sparet varme. Rørisolering er både billigt og så nemt, at du sagtens kan gøre det selv. Se hvordan i vores guide.

Image

3 måder du kan spare varme

Her har vi samlet 3 måder at spare varme, som vi synes, du skal kigge på, for at spare penge og CO2 på dit varmeforbrug.