Gode råd om drift af dit gasfyr
Se, hvordan du holder gasfyret optimalt kørende. Så sparer du penge på gasregningen og hjælper klimaet.
Sådan får du mest ud af dit gasfyr
Hvis du ikke er klar til at skrotte gassen, kan du optimere driften, så du får mest varme for pengene. Her er de bedste råd til at holde dit gasfyr godt kørende.
Tjek alderen
Find mærkepladen på gaskedlen. Den viser, hvor gammel kedlen er. Er den mere end 15 år gammel, er den sikkert ved at være klar til skrotning. Overvej allerede nu at skifte varmeform.
Bliv klogere på at skifte varmeform
Tjek trykket
Tjek trykket i radiatorsystemet på selve gasfyret, og fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. Du kan se i manualen, hvor højt trykket skal være.
Lyt til fyret
Hvis du hører, at fyret starter og stopper mere end normalt, er der måske noget galt. Ofte er det, fordi fyret er indstillet, så det varmer for kraftigt. Kig i manualen, om du selv kan justere det (sænke varmekurven). Kontakt en tekniker, hvis det bliver ved.
Indstil automatikken
Indstil dit anlæg til automatisk styring efter tidspunkt og efter vejret. Du kan f.eks. indstille det til at sænke temperaturen med 2-3 °C om natten og til at stoppe fyret og cirkulationspumpen, når temperaturen udenfor kommer over et vist niveau. Se i manualen, hvordan du gør.
Overvej at købe automatik til anlægget, hvis du ikke har det i forvejen, og du ikke er parat til at skifte varmetype. Spørg en vvs’er, om det kan betale sig.
Se mere i din manual om, hvordan du gør, eller tal med en servicetekniker.
Få lavet regelmæssige tjek
Få efterset dit gasfyr hvert eller hvert 2. år for at sikre god drift. Der kan være krav om eftersyn mindst hvert 2. år, for at garantien på din gaskedel holder.
Skru op og ned efterår og forår
Hvis du har et kondenserende gasfyr uden automatisk styring:
Du kan spare op til 5 % af varmeforbruget til rumopvarmning ved at skrue langsomt op for varmen fra varmeanlægget (fremløbstemperaturen) om efteråret og langsomt ned igen om foråret.
Begynd om efteråret med 35-40 °C og hæv temperaturen gradvist, når det bliver koldere. Som tommelfingerregel kan du skrue 5 °C op for varmeanlægget, hver gang vejret er blevet 5 °C koldere.
Om foråret kan du skrue gradvist ned igen og ende på 35-40 °C, før du sommerlukker varmeanlægget.
Hvis du har automatisk styring, klarer anlægget det selv.
Vidste du, at...
Naturgas forventes helt udfaset i 2035.
Naturgas er et fossilt brændstof, og der er stort fokus på at skifte gasfyr ud med f.eks. fjernvarme eller varmepumper.
I 2022 brugte flere end 400.000 boliger naturgas til opvarmning.
Sommerluk varmeanlægget
Du sparer både penge og CO2, hvis du sætter dit anlæg på sommerdrift – bedre kendt som sommerlukning – så det kun producerer varmt brugsvand. Når du har sommerlukket fyret, slukker du cirkulationspumpen - se hvordan i vores guide til sommerlukning:
Sådan fungerer dit gasfyr
I et naturgasfyr brænder en gasflamme, der varmer vand op. Det varme vand bliver sendt rundt i huset til radiatorer og gulvvarme. Derefter løber vandet tilbage til fyret for at blive opvarmet igen.
Røg og gas bliver ført væk gennem skorstenen.
Fyret opvarmer også dit vand. Det sker enten direkte, eller ved at vandet passerer en varmeveksler og dér bliver opvarmet af den varme, som gasflammen skaber.
Vigtige dele på dit anlæg
Her får du korte forklaringer på vigtige dele i dit anlæg. Men vær opmærksom på, at gasfyr kan være forskellige, og at dit anlæg kan afvige fra illustrationen. Hvis du er i tvivl, så kontakt en fagperson.
Cirkulationspumper
Mange boliger har 2 cirkulationspumper. Den ene, som alle har, pumper vand ud i radiatorerne og gulvvarmen. Den anden pumper vand ud til vandhaner og brusere.
Fremløbstemperatur
Viser temperaturen på vandet til radiatorer og til brugsvandet i vandhanerne. Styres på nyere anlæg oftest på et digitalt display.
Trykmåler (manometer)
Viser vandtrykket i systemet. Er det for lavt eller for højt, kan det skabe problemer. Ved usikkerhed eller problemer med trykket er det en god idé at kontakte en fagperson.
Påfyldningshane
Til vand - ikke gas. Bruges, når vandtrykket er for lavt i rørene, og der skal fyldes vand på. Hvis du er usikker, eller hvis du oplever hyppige trykfald, bør du kontakte en fagperson.
Varmtvandsbeholder
Indeholder det varme vand til vandhaner og brusere. Den er isoleret, så den holder det varmt. Så behøver gasfyret ikke tænde, hver gang du skal bruge varmt vand.
Se, hvad andre har gjort
Cases
3 måder du kan spare varme
Her har vi samlet 3 måder at spare varme, som vi synes, du skal kigge på, for at spare penge og CO2 på dit varmeforbrug.
Skru på den varme hane
Noget af det nemmeste, du kan gøre, er at spare på varmen til vand. Vi har samlet de bedste adfærdsråd til at spare i badet.
Tjek radiatorerne
Du kan skrue ned for varmen i huset og sørge for, at radiatorerne kører godt. Her finde du de bedste råd til at spare på varmen.
Isoler huset
Selv små renoveringer som rørisolering og tætning af loftsrem og brevsprække kan spare varme og give dig et mere behageligt indeklima. Her har vi samlet en oversigt over renoveringer, der sparer varme.