2 måder at udnytte de varierende priser

Du betaler en afgift for transport af strøm, som skifter over døgnet. Alle kan derfor spare penge ved at flytte elforbruget. Men der er mest at spare, hvis du også har variabel timepris, hvor elprisen skifter fra time til time.

Brug el når afgiften er lav

Afgiften for transport af strøm svinger i 3 niveauer over døgnet og er højest fra kl. 17-21:

  • Billigst: Kl. 24-06 (lavlast)
  • Mellem: Kl. 06-17 og 21-24 (højlast)
  • Dyrest: Kl. 17-21 (spidslast)

Afgiften skifter også mellem sommer og vinter, hvor vinterhalvåret er dyrest. 

De 3 forskellige priser for transport af strøm er indført fra 1. januar 2023, men for nogle sker det først senere på året. Har du endnu ikke 3 forskellige priser, vil du betale ekstra fra kl. 17-20 og ellers det samme i resten af døgnet. Spørg dit netselskab, hvis du er i tvivl.

Find dit netselskab via Green Power Denmark

Skift til variabel elpris

Med variabel elpris kan du udnytte, at den såkaldte rå elpris (elprisen uden afgifter) svinger fra time til time og bruge strømmen, når den er billigst. Det er tit på de samme tidspunkter, som afgiften for transport af strøm er lav.

Den rå elpris kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest.  

Du har variabel elpris, hvis der står flexpris, spotpris eller lignende på din elregning. Men det er ikke altid tydeligt. Er du i tvivl, så spørg dit elselskab.

Elpriser de kommende timer

Hvis du har en aftale med variabel timepris, vil din pris for strøm skifte fra time til time. Strømmen er typisk billigst og grønnest, når der produceres vind- og solenergi, og dyrest når vi alle sammen bruger strøm.

Region Sjælland og Hovedstaden

Fredag 2. juni 2023

Der er i øjeblikket timepriser for mindre end 1 døgn. Priser for det kommende døgn tilføjes midt på dagen.

Prisen er inkl. moms, men uden transport og afgifter. OBS - prisen for transport af strøm svinger også og er højest fra kl. 17-21.

Datakilde: Energinet

Sådan flytter du strømforbruget 

Der er flere måder at flytte elforbrug til de billige timer.  

F.eks. kan mange hårde hvidevarer indstilles til ’udskudt start’ og dermed køre markant billigere.

Du kan også lave mad til flere dage eller tidligere på dagen, så du undgår de dyre timer fra kl. 17-21. Her kan du også spare penge ved at slukke for varmen, hvis du har elvarme eller varmepumpe.

Overvej f.eks. hvornår du:   

  • Kører opvaskemaskinen
  • Laver mad
  • Vasker og tørrer tøj  
  • Starter (robot)støvsuger
  • Lader elbil og elcykel op
  • Har varmepumpen kørende  
  • Ser TV 

Myte: Udsat start af vask og opvask kan ikke betale sig 

Jo det kan.

Din vaske- eller opvaskemaskine har godt nok et lille elforbrug i tiden, fra du sætter den til udsat start, og indtil vasken begynder. Men du kan roligt vælge udsat start alligevel.  

Elforbruget ved udsat start er nemlig så lille (højst 4 watt), at du samlet vil spare penge ved at vaske, når strømmen er billig

Se flere myter 

Kvinde der undrer sig med ikoner af korrekt og forkert

Hvad betyder prisen på transport for din elregning?

Transporten udgør kun en del af din samlede elpris, men den del er steget, og forskellen på billige og dyre tidspunkter er vokset markant. For mange er prisen for transport af strøm næsten 10 gange så høj fra kl. 17-21 som fra kl. 24-06 i vinterhalvåret, hvor forskellen er størst.

Konkret svarer det til, at du kan spare ca. 1,80 kr. alene i transport af strøm pr. kWh om natten i stedet for kl. 17-21. En opvaskemaskine bruger f.eks. typisk omkring 1 kWh pr. gang.

Dine konkrete priser for transport af strøm afhænger dit netselskab – det er dem, der ejer elnettet i dit lokalområde.

Hvorfor koster det ekstra på nogle tidspunkter? 

De 3 prisniveauer for transport af strøm skal få os til at fordele strømforbruget mere jævnt over døgnet, så vi i fællesskab udnytter elnettet bedre og hjælper klima og miljø.

Fra kl. 17-21 er danskernes samlede elforbrug nemlig så højt, at der let bliver mangel på den klimavenlige strøm fra sol og vind, så vi må producere el med f.eks. gas for at få nok til alle.

Bliv klogere på din elpris

Sådan er din elpris sat sammen

Den pris, du betaler for 1 kWh strøm, er summen af den rå elpris og forskellige afgifter.
Figuren her viser, hvad en samlet elpris på 1,76 kr./kWh gennemsnitligt er sammensat af. Her kan du bl.a. se, hvor meget afgiften for transport af strøm fylder i det samlede regnskab. 

Figur: Gennemsnitlig sammensætning ved et årligt forbrug på 4.000 kWh. Den rå elpris svinger time for time, og afgifter justeres med mellemrum. Din elpris vil derfor ikke være præcis som i figuren.

60 % har flyttet deres strømforbrug til tidspunkter, hvor prisen var lavest

Har du også overvejet, om du kan spare penge - og hvor meget - ved at flytte elforbrug til andre tidspunkter af døgnet? Så er du ikke alene.

Billede
Illustration af stregtegnet hus og familie på tre der smilende står udenfor huset
Spar energi i hverdagen

Gode råd og vejledninger til hustandens forskellige apparater