Skift til luft til vand - varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe er en billig, klimavenlig og driftssikker måde at opvarme dit hus og dit vand. Varmepumpe er særligt oplagt, hvis du bor i et område uden fjernvarme. 

Du kan få tilskud til varmepumpe – eller få den på abonnement, hvis du vil slippe for bekymringer og en større investering.

Forudsætninger
Vandbårne radiatorer eller gulvvarme
Plads til en udedel, der overholder støjgrænser mod naboer
Billede
Derfor er luft til vand-varmepumpen en god idé
Brug minimalt strøm

For 1 kWh får du helt op til 3-5 kWh varme igen. Det er et godt bytte! 

Skån klimaet

Du får en klimavenlig energiform, når du vælger vedvarende energi. Så udleder du mindre CO2, og du er med til at skabe en grøn og sikker fremtid. 

Få minimal vedligeholdelse

Du skal kun bestille det årlige eftersyn af varmepumpen. 

Mulighed for abonnement

En luft til vand-varmepumpe kan fås på abonnement, hvor du slipper for investeringsudgiften, og du skal ikke  bekymre dig om drift og eftersyn. 

Men bemærk også
Udedelen kan støje

Udedelen kan støje, og det kan være nødvendigt med støjafskærmning.

Sådan foregår installationen – punkt for punkt

Billede

1. Før du får den 

Vælg varmepumpe 

 

Vælg en varmepumpe i samarbejde med håndværkeren. Gå efter en frekvensreguleret model med energimærke A++ eller bedre, der duer i dansk vintervejr.

2. Når du får den 

Sig farvel til dit gamle varmeanlæg

Lav en aftale med håndværkeren, så du kan komme miljørigtigt af med dit gamle varmeanlæg.   

Din varmepumpe installeres

Håndværkeren stiller varmepumpens udedel og indedel op, forbinder dem med rør gennem væggen, og kobler varmepumpen til dit varmesystem – og det er det. Det tager typisk 1-2 dage hvor du er uden varme 1 dag. Hvis du har elradiatorer, skal der dog også etableres vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og så er det en større operation.   

Får du brug for en ekstra radiator?

Flere oplever, at fyrrummet bliver køligere, når der ikke længere står et gammelt fyr og taber varme ud i rummet. Tal med leverandøren, om du evt. skal have en radiator i fyrrummet.

3. Når du har den 

Søg reduceret elafgift 

Du kan typisk spare omkring 5.000 kr. om året ved at få reduceret elafgift, når du varmer med varmepumpe. Du behøver kun at søge om det 1 gang:

Når varmepumpen er sat op og registreret i BBR-registeret, kan du søge om reduceret elafgift hos dit elselskab - hvis altså varmepumpen er din primære varmekilde.

Den nedsatte elafgift gælder dit elforbrug ud over 4.000 kWh om året.

Ret BBR-oplysninger
 

Aftal årligt eftersyn 

Aftal det årlige lovpligtige eftersyn med håndværkeren, så du får det bedste ud af din varmepumpe.

Sådan får du varmepumpe på abonnement

Med varmepumpe på abonnement skal du ikke bekymre dig om valg af model, installation, drift og vedligeholdelse – leverandøren står for næsten alt. Konceptet kaldes også ofte nærvarme. 

Billede
Værktøjskasse

1. Abonnement vs. køb 

Købe eller leje 

Hvis du får en varmepumpe på abonnement, betaler du et engangsbeløb for oprettelse, et månedligt abonnement og for dit forbrug. Du har ikke selv ansvaret for varmepumpen, og du slipper for investeringen ved selv at købe en varmepumpe.  

Hvis du køber din egen varmepumpe, sparer du til gengæld penge på de løbende udgifter til varme, og det vil typisk være billigst i længden. Du skal sørge for eftersyn af varmepumpen og evt. anden vedligeholdelse.

2. Vælg leverandør 

Indhent flere tilbud 

Leverandøren står for næsten alt, men du skal stadig vælge en leverandør. Få tilbud fra flere, så du har noget at vælge imellem. Leverandøren giver tilbud ud fra oplysninger om din bolig og din nuværende varmeform. 

Du kan frit vælge leverandør. Vil du have tilskud fra Skrotningsordningen (se nedenfor), skal du vælge en af disse leverandører:

Tilskud - eller reduceret elafgift 

Du kan få op til 25.000 kr. i tilskud til at skifte til varmepumpe på abonnement, hvis du samtidig skrotter dit olie-, gas- eller træpillefyr. Det er leverandøren, der søger tilskud fra den såkaldte Skrotningsordning på dine vegne. 

Du får ikke tilskuddet udbetalt, da det er medregnet i det tilbud, du får fra leverandøren. 

Hvis tilskud fra Skrotningsordningen er en del af dit skift til varmepumpe på abonnement, kan du ikke få reduceret elafgift på dit elforbrug over 4.000 kWh om året. 

Tal med leverandøren om, hvilken løsning der er bedst for dig.

3. Installation og drift 

Sådan foregår det 

Leverandøren kommer med din nye varmepumpe, stiller udedelen og indedelen op, forbinder dem med et rør gennem væggen og kobler varmepumpen til dit varmesystem. Det tager 1-2 dage, og leverandøren sørger typisk også for at skrotte dit gamle fyr. 

Hvis du har elvarme 

Leverandøren etablerer et vandbårent varmesystem i form af radiatorer eller gulvvarme og tilslutter varmepumpen til varmesystemet. Det kan tage en uge. 

Efter installationen 

Nu skal du bare betale dit faste abonnement og for dit varmeforbrug. Installatøren sørger for, at varmepumpen kører optimalt. 

Hvis varmepumpen går i stykker 

Er der problemer, ringer du til leverandøren, som ordner det. Både løbende service og eftersyn af varmepumpen er inkluderet i abonnementet.

Få hjælp til at vælge varmepumpe

En varmepumpe skal passe til dit hus, din grund og dit varmebehov. Her får du et overblik over, hvad du skal gå efter for at få den helt rigtige løsning.

Billede
Illustration af gult hus med varmepumpe

Vejledning til håndværkeren

Vis vejledningen til håndværkeren for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Billede

Find VE-godkendte virksomheder

Find en installatør fra en VE-godkendt virksomhed tæt på dig, der har forstand på netop den varmepumpe, du skal have.

Billede

Din ønskeliste til håndværkeren

Giv listen til håndværkeren for at få en god løsning, der sparer energi.

Energimærke A++ eller A+++

Vælg en varmepumpe med energimærke A++ eller bedre.

Varmepumpe fra Varmepumpelisten

Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.

Varmepumpelisten

Frekvensreguleret model

Det giver større effektivitet og forlænger varmepumpens levetid.

Varmepumpe til vinterdrift

Varmepumpen skal kunne klare lange, kolde vinterperioder ved f.eks. -10 °C.

Hårdfør udedel i kystnære områder

Vælg en model med udedel i rustfrit stål eller anden vejrbestandig coating, hvis boligen ligger i kystnære områder med salt og havgus i luften. Placer gerne udedelen væk fra havet, særligt ved vestvendte kyster. 

Mere inspiration