Skift til luft til vand-varmepumpe

Skift til luft til vand-varmepumpe

Skift til luft til vand-varmepumpe

Luft til vand-varmepumpen giver billig, klimavenlig varme. Overvej denne varmepumpe, hvis du varmer op med elvarme, olie eller naturgas og bor i et område uden fjernvarme.
skift til luft til vand varmepumpe
Større uafhængighed af fossile brændsler

Klimavenlig opvarmning

Når du vælger vedvarende energi, får du en CO2-venlig energiform. Det gavner klimaet og gør dig mere uafhængig af fossil energi.
Forøgelse af husets værdi

Forøgelse af husets værdi

Din bolig kan stige i pris, når du foretager forbedringen – bl.a. fordi du måske opnår et bedre energimærke.
Mindre vedligeholdelse

Mindre vedligeholdelse

Din bolig bliver nemmere og billigere at vedligeholde, fordi du udskifter til nye materialer eller ny teknologi.

Så meget kan du spare

18.000kr./år

I et 130 m2 hus, der bruger 2.000 liter olie pr. år, skiftes til en luft til vand-varmepumpe. Oliekedlens virkningsgrad er 90 %. Den nye varmepumpe er på 8 kW og har en årsvirkningsgrad på 3,15. Huset har radiatorer og gulvvarme.

Det bør du vælge

 • Søg tilskudDu kan søge tilskud til konvertering til varmepumpe. Husk at søge tilskud, FØR du køber materialer eller indgår aftale med en håndværker.
 • Se efter energimærketGå efter A++ eller A+++ for varmepumpen. Hvis du skal have en pakkeløsning, skal du gå efter A++ eller A+++ for pakken.
 • Varmepumpe fra VarmepumpelistenVarmepumperne på Varmepumpelisten overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.
 • Frekvensreguleret modelFrekvensregulering betyder, at varmepumpen kan køre i dellast med længere driftsperioder for at få størst effektivitet og længst levetid.
 • Gulvvarme eller store radiatorerVarmepumpeanlæggets lave driftstemperatur betyder, at det fungerer bedst med gulvvarme eller store radiatorer.
 • VE-godkendt virksomhedVælg en VE-godkendt virksomhed. Så du er sikker på, at virksomheden kan installere anlægget korrekt.
 • EftersynsordningHvis anlægget indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal det efterses mindst en gang om året af en montør med den nødvendige uddannelse. Hvis det indeholder mere end 2,5 kg kølemiddel, skal det årlige eftersyn udføres af en certificeret montør fra et kølefirma.
 • Varmepumpe til vinterdriftVarmepumpen skal kunne klare lange, kolde vinterperioder ved f.eks. -10 °C. Se efter varmepumpens nedre temperaturgrænse.

Husk også

 • Undgå støjproblemer med korrekt placeringFor at undgå støjproblemer bør du undgå at montere varmepumpen lige uden for soveværelsesvinduet eller tæt på terrassen eller naboens skel, da udedelen kan støje lidt. 
 • Husk at ændre i BBRHusk at oplyse din nye opvarmningsform til BBR-registret. Så får du også mulighed for at få reduceret elafgifterne. Læs mere om reduceret elafgift i afsnittet Elvarme og varmepumper her

Sådan virker det

En ventilator trækker udeluften ind i varmepumpen hvor varmeenergi trækkes ud af luften. Varmen bliver ledt fra varmepumpen ind i huset, hvor den opvarmer både hus og brugsvand. Luft til vand-varmepumper fungerer også i de koldeste måneder af året.

Anlægget består af 2 dele, en ude- og en indedel. Selve varmepumpen står oftest uden for huset.  Hvis du har begrænset plads indendørs, kan du få et såkaldt mono-blok anlæg, hvor al teknikken er samlet i ude-delen.

Sådan foregår det

 • Vurdering af dit behovDin håndværker hjælper dig med at finde en passende størrelse varmepumpe. Størrelsen afhænger at både varmeforbrug og forbrug af varmt vand.
 • Ude- og indedel stilles opUdedelen bliver stillet op på et fast underlag tæt på indedelen. Indedelen bliver typisk placeret i et bryggers eller lignende.
 • MonteringUde- og indedel bliver forbundet med rør gennem væggen.

  Hvis du har en olie- eller gaskedel
  Håndværkeren afmonterer din kedel og slutter varmepumpen til varmesystemet.

  Hvis du har elvarme
  Gulvvarme: Håndværkeren lægger gulvvarmeslanger i gulvet og tilslutter dem varmeanlægget. 

  Radiatoranlæg: Håndværkeren sætter rør og radiatorer op, så han kan slutte varmepumpen til varmesystemet.

Giv energiløsningen til håndværkeren

Energiløsningen findes også som en detaljeret vejledning til håndværkeren. Vis håndværkeren energiløsningen for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Sådan ser det ud

Skift til luft til vand-varmepumpe

Find en VE-godkendt virksomhed

Installatørerne på listen har dokumenterede kompetencer til at installere din luft til vand-varmepumpe korrekt, så du får det største udbytte af anlægget.

1251 virksomheder fundet   VE-godkendte virksomheder, er installatører og montører, der har dokumenterede kompetencer til at installere dit VE-anlæg korrekt, så du får det største udbytte af anlægget.

Skift til luft til vand-varmepumpe