Skift til luft til vand - varmepumpe
En luft til vand-varmepumpe er en billig, klimavenlig og driftssikker måde at opvarme dit hus og dit vand. Varmepumpe er særligt oplagt, hvis du bor i et område uden fjernvarme.
Du kan få tilskud til varmepumpe – eller få den på abonnement, hvis du vil slippe for bekymringer og en større investering.
Se, hvad andre har gjort
Cases
Lovkrav
Så mange kWh varme skal din luft til vand-varmepumpe mindst producere ud af 1 kWh el (det hedder SCOP-værdi på fagsprog) for at leve op til EU's ECOdesignkrav:
-
Radiatorer: 2,88
-
Gulvvarme: 3,2
Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal den efterses mindst 1 gang om året. Hvis der er mere end 2,5 kg kølemiddel, skal det årlige eftersyn udføres af en certificeret montør fra et kølefirma.
Din varmepumpe må højst støje med 35 dB i skel. Få installatøren til at regne på det, inden varmepumpen bliver sat op.
Sådan foregår installationen – punkt for punkt
1. Før du får den
Vælg varmepumpe
Vælg en varmepumpe i samarbejde med håndværkeren. Gå efter en frekvensreguleret model med energimærke A++ eller bedre, der duer i dansk vintervejr.
Søg tilskud
Du kan søge tilskud til varmepumpen, hvis du ikke kan få fjernvarme.
2. Når du får den
Sig farvel til dit gamle varmeanlæg
Lav en aftale med håndværkeren, så du kan komme miljørigtigt af med dit gamle varmeanlæg.
Din varmepumpe installeres
Håndværkeren stiller varmepumpens udedel og indedel op, forbinder dem med rør gennem væggen, og kobler varmepumpen til dit varmesystem – og det er det. Det tager typisk 1-2 dage, hvor du er uden varme 1 dag.
Hvis du har elvarme
Så skal der etableres vandbårne radiatorer eller gulvvarme, som varmepumpen kan tilsluttes. Det kan tage en uge.
Får du brug for en ekstra radiator?
Flere oplever, at fyrrummet bliver køligere, når der ikke længere står et gammelt fyr og taber varme ud i rummet. Tal med leverandøren, om du evt. skal have en radiator i fyrrummet.
3. Når du har den
Søg reduceret elafgift
Du kan typisk spare omkring 5.000 kr. om året ved at få reduceret elafgift, når du varmer med varmepumpe. Du behøver kun at søge om det 1 gang:
Når varmepumpen er sat op og registreret i BBR-registeret, kan du søge om reduceret elafgift hos dit elselskab - hvis altså varmepumpen er din primære varmekilde.
Den nedsatte elafgift gælder dit elforbrug ud over 4.000 kWh om året.
Aftal årligt eftersyn
Aftal det årlige lovpligtige eftersyn med håndværkeren, så du får det bedste ud af din varmepumpe.
Sådan får du varmepumpe på abonnement
Med varmepumpe på abonnement skal du ikke bekymre dig om valg af model, installation, drift og vedligeholdelse – leverandøren står for næsten alt. Konceptet kaldes også ofte nærvarme.
1. Abonnement vs. køb
Fordele ved at leje og købe varmepumpe
Leje
Hvis du får en varmepumpe på abonnement, betaler du et engangsbeløb for oprettelse, et månedligt abonnement og for dit forbrug. Du har ikke selv ansvaret for varmepumpen, og du behøver ikke investere i at købe din egen varmepumpe.
Det slipper du for
Sætte dig ind i forskellige varmepumper for at vælge den rigtige model
Følge med i drift og justere indstillinger
Bestille og betale for eftersyn
Betale for reperation, hvis varmepumpen går i stykker
Købe
Hvis du køber din egen varmepumpe, sparer du penge på de løbende udgifter til varme, og som regel vil det i længden være billigere end varmepumpe på abonnement. Du skal selv sørge for eftersyn af varmepumpen og evt. anden vedligeholdelse.
Indhent flere tilbud
Uanset om du køber eller lejer en varmepumpe, er det en god ide at få tilbud fra flere, så du har noget at vælge imellem. Leverandøren giver tilbud ud fra oplysninger om din bolig og din nuværende varmeform.
2. Tilskud
Få tilskud til at skrotte fyret
Der er tilskud på op til 25.000 kr. gennem Skrotningsordningen, hvis du skrotter dit gas-, olie-, eller træpillefyr og skifter til en varmepumpe på abonnement.
For at få tilskuddet skal du bruge en godkendt leverandør og bo i et område, hvor der hverken er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.
Du skal ikke selv søge tilskuddet fra Skrotningsordningen. Tilskuddet søges af – og udbetales til – leverandøren af din varmepumpe på abonnement. Leverandøren bruger tilskuddet til at give dig en bedre pris.
Hvilken varmepumpe kan du få?
Skrotningsordningen giver mulighed for tilskud til luft til vand-varmepumpe eller jordvarme (væske til vand-varmepumpe).
Pt. tilbyder leverandørerne dog kun luft til vand-varmepumpe med tilskud fra Skrotningsordningen.
Læs mere om Skrotningsordningen i Ansøgervejledningen
Din ønskeliste til håndværkeren
Giv listen til håndværkeren for at få en god løsning, der sparer energi.
Mere inspiration
Overvejer du at renovere din bolig?
Renover dit hus og hold bedre på varmen. Det giver dig en mindre varmeregning og dit hus bliver tættere. Vores eksperter hjælper dig godt i gang - og videre.
Brug strømmen, når den er billigst
Strøm er billigere på nogle tidspunkter af døgnet - uanset om du har fast eller variabel elpris. Bliv klogere på din elpris, og hvordan du kan bruges trømmen, når den er billigst.
Spar energi i hverdagen
Med små ændringer i hverdagen kan du spare penge på strøm og varme og samtidig hjælpe klimaet. Vores eksperter har samlet de bedste og mest aktuelle spareråd her på siden.