Gode varmevaner i hjemmet

Dine vaner kan betyde meget for størrelsen på varmeregningen. Her har vores eksperter samlet de bedste råd til at spare energi, penge, og CO2 med gode varmevaner. 

Varme
Varme

Hold 18-20 °C

Hvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Spar endnu mere ved at sænke temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme. Du bør dog holde mindst 18 °C for at undgå skimmelsvamp.

Varme
Varme

Skru lige højt op på radiatorer

Sæt termostater ens på dine radiatorer. Så fordeler du varmen bedre og får et lavere varmeforbrug. Hvis du vil have en lavere temperatur i ét rum, så skru ned dér, hold døren lukket til rummet og husk at lufte ud for at undgå fugtproblemer.

Varme
Varme

Sluk, når du lufter ud

Luft ud med gennemtræk hver dag. Men husk at slukke for varmen imens, så dine radiatorer ikke varmer for fuld kraft. Lad ikke vinduer stå på klem i mange timer. Det køler overflader ned, som kræver meget energi at varme op igen.

Varme
Varme

Træk for om aftenen

Selv når det er mørkt udenfor, er det en god ide at trække gardiner og persienner for om aftenen. Det holder på varmen og mindsker kuldeindfald. Træk fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

Varme
Varme

Hold radiatorer fri

Tjek, at dine radiatorer står fri fra f.eks. møbler og gardiner, så varmen kan komme ud i rummet. Tjek også, at temperaturføleren ikke er tildækket, for så kan den ikke måle rummets temperatur. Føleren sidder typisk i termostaten eller hænger i en metaltråd ud fra radiatoren.

Varme
Varme

Mærk på radiatoren

Hvis du har fjernvarme, bør radiatorerne være lunkne eller kolde forneden og varme foroven – så udnytter de varmen bedst. Er din radiator varm forneden, kan du prøve at skrue lidt ned for den. Hvis det ikke hjælper, bør du kontakte din VVS’er.

Varme
Varme

Hold øje med dit varmeforbrug

Aflæs varmeforbruget f.eks. en gang om måneden, hvis det er muligt. En uventet stigning kan skyldes en fejl i varmesystemet.

Spar varme med de rigtige termostater

Termostaten er det håndtag på radiatoren, hvor du skruer op og ned for varmen. De rigtige termostater kan spare meget på varmeregningen.

Få termostater, du kan styre

Du kan spare penge på varmeregningen med termostater, der automatisk skruer op og ned for varmen efter dine behov. De kaldes intelligente termostater.
Du kan bl.a. styre varmen ved at vælge, hvornår på døgnet du har brug for varme og i hvilke rum. Eller sætte termostaterne til at skrue ned for varmen, når du ikke er hjemme, og op igen, når du nærmer dig hjemmet. 

Hvis du ikke har termostater

Langt de fleste radiatorer har termostater. Men nogle huse fra før 1970 kan have gamle, manuelle radiatorventiler, der konstant varmer for fuld udblæsning, hvis de er tændt. Skift dem ud med termostater, så bliver det lettere at styre varmeforbruget, så det ikke bliver højere end nødvendig.

Spar 10-15 % med intelligente termostater

Besparelsen ved at bruge intelligente termostater afhænger af din opvarmningsform, din bolig og dine vaner, men ligger normalt på 10-15 % i forhold til traditionelle radiatortermostater. 

Termostater til 5 radiatorer kan fås for 1.500 – 4.000 kr. afhængigt af mærke, så pengene er hurtigt tjent hjem i besparelser. 

Bo og Lisbet sparer med intelligente termostater

Familien har skåret 12 % af de deres energiforbrug i huset i Randers – uden at gå på kompromis med komforten.

Alt tæller – også de små ting – det skal man slet ikke tage fejl af.
Lisbeth
Randers

Hvad er et normalt varmeforbrug 

I skemaet kan du se, hvor meget energi til opvarmning og varmt brugsvand du kan forvente at bruge pr. år i et standardhus på 130 m2

  Typisk hus Energirenoveret hus** Nyt hus
Fjernvarme 18,1 MWh 12 MWh 5,2 MWh
Naturgas 1.650 m2 1.100 m2 500 m2
Olie* 2.000 liter 1.200 liter -
Elvarme* 18.100 kWh 12.000 kWh -
Varmepumpe 5.800 kWh 3.600 kWh 1.500 kWh

* Hvis du energirenoverer, bør du overveje at erstatte elvarme eller olie med en anden opvarmningsform. Af samme grund er der ingen tal under Nyt hus, da man
ikke vil opføre et nyt hus med disse opvarmningsformer. Det er ikke længere tilladt at etablere oliefyr i nye boliger.
** Efter Bygningsreglementets Renoveringsklasse 2
 

Myte: Du kan spare penge ved at varme med et stearinlys under en urtepotte

Det bør du IKKE gøre.

”Lerpottemetoden” har fået en del omtale, selvom vi ikke har set beregninger på, om det kan spare penge. Men uanset hvad bør du lade være, fordi metoden er sundhedsskadelig.

Metoden går ud på, at man placerer et tændt stearinlys mellem to mursten, hvorefter man sætter en urtepotte ovenpå. Det giver ifølge indeklimaeksperter flere sundhedsskadelige partikler, der forværrer lungeproblemer som astma og KOL.
 

Få mest ud af dit varmeanlæg med eftersyn og automatik

Få et eftersyn

Det er godt at få efterset varmeanlægget i dit hus af en fagperson ca. 1 gang om året, så det kører optimalt, og du får mest varme for pengene.

Udnyt automatisk styring

Du kan selv indstille automatikken, eller få en håndværker til det, f.eks. i forbindelse med et eftersyn.

Natsænkning

Hvis du kan, er det en god idé at indstille anlægget til at sænke rumtemperaturen 2-3 °C om natten, og når du er på ferie. Kig i manualen til anlægget.

Klimastyring

Tjek på dit anlægs betjeningspanel, om du har klimastyring, dvs. om dit anlæg tilpasser sig temperaturen udenfor. Se i manualen, hvordan du indstiller klimastyringen eller spørg teknikeren, når du får service på dit anlæg.

Sommerluk for varmen

Ved at lukke ned for varmeanlægget over sommeren, kan du spare 3-5 % af årets varmeregning.

Læs mere om sommerdrift her

Hvis dit varmeanlæg ikke har automatik

Den automatiske styring på varmeanlæg kan gøre noget af det samme som intelligente termostater. Så hvis du har det ene, behøver du måske ikke det andet.

Det kan være en god ide at investere i automatik til varmeanlægget, hvis du har en dyr varmetype som olie eller naturgas og ikke er klar til at skifte til en anden varmetype.

Ellers er det mest oplagt at få automatik, når du alligevel skifter varmeanlægget ud, og så behøver du ikke huske på det. Nye varmeanlæg har nemlig automatik som standard.

Hvis du har gulvvarme

Gulvvarme behøver ikke lige så varmt vand som radiatorer. Har du gulvvarme i hele boligen, kan du spare ved at sænke fremløbstemperaturen i varmeanlægget.

Prøv med en fremløbstemperatur på 35 °C og se, om det er nok til at varme boligen. Du kan i visse tilfælde skrue helt ned til 28 °C. Til sammenligning kræver almindelige radiatorer en fremløbstemperatur på ca. 55 °C.

Skru op med tålmodighed

Gulvvarme reagerer langsomt. Hvis du skruer op for varmen, kan der gå flere timer, før du kan mærke det på gulvet. 

Vær tålmodig. Hvis du hurtigt skruer endnu mere op, kan du ende med at få det for varmt og få en unødvendigt høj varmeregning.

Se gode råd til DIN varmetype

Klik på din varmetype, og få gode råd til at få mest varme for pengene:

Fjernvarme Varmepumper Naturgas
Oliefyr Træpillefyr Vedvarende energianlæg

Køl hjemmet ned i varmen

I Danmark er det som regel overflødigt at bruge penge på at køle med f.eks. en luft til luft-varmepumpe eller et køleanlæg. Se her, hvordan du bevarer komforten uden at bruge strøm unødvendigt.  

El
El

Køl ned uden strøm

Du kan køle hjemmet uden at overophede elregningen ved at lufte ud med gennemtræk morgen og aften og skærme for solen med gardinerne. Du kan også sætte markiser, skodder eller en parasol op udenfor, så du standser varmen, før den når ind i huset.  

El
El

Vælg blæser over køleanlæg

En bordblæser bruger langt mindre strøm end et køleanlæg eller en varmepumpe, der køler. Sæt blæseren, så den står med bagsiden mod et åbent, nordvendt vindue, så den kølige luft spredes i rummet.

El
El

Maks 5 °C forskel mellem ude og inde

Hvis du vil bruge elektrisk køling, så hold maks. 5 °C forskel i temperaturen ude og inde. Ellers føles det for koldt at komme indenfor. Hvis du ændrer temperaturforskellen mellem inde og ude fra 5 °C til 4 °C, kan du spare 20 % af strømmen til køling.  

El
El

Lad være at lufte ud, mens du køler

Hvis du køler med varmepumpe eller køleanlæg, så lad være med at lufte ud imens. Strømforbruget stiger nemlig, når du lukker varm luft ind i boligen. Luft ud om aftenen og tidlig morgen, når det er køligere udenfor – og sluk for den elektriske køling imens.