LED har vundet 

LED-pærer blev udbredt som almindelig belysning fra omkring 2010.

I begyndelsen var der stor forskel på kvaliteten, og nogle oplevede LED som ”koldt lys”. Men nye LED-pærer har høj kvalitet og fås med både varm og kold lysfarve.

LED-pærens mange fordele har gjort den så populær, at den nu er langt den mest udbredte pæretype og anbefalet af både myndigheder og forhandlere:

  • Bedste økonomi
  • Laveste elforbrug
  • Længste holdbarhed
  • Flest muligheder for f.eks. farver og lysstyring
  • Fri for kviksølv

Vælg et godt energimærke

Se, hvilket energimærke du kan gå efter til forskellige typer LED-pærer og lysrør.

Lyskilde Det kan du gå efter
Stor fatning (E27) Energimærke C eller bedre
Lille fatning (E14) Energimærke D eller bedre
Andre pærer til almen belysning (G4 eller G9) Energimærke E eller bedre
LED-spot (GU4 eller GU 5,3) Energimærke F eller bedre
LED-spot (GU10) Energimærke E eller bedre
LED-rør (T5 og T8) Energimærke D eller bedre
LED-kompaktrør Energimærke E eller bedre.

Forstå skalaen for energimærkning

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv en elpære er på en skala fra A til G, hvor A er bedst. Tidligere var A++ det bedste energimærke for lys, men i 2021 blev skalaen forenklet.

Du kan ikke rigtig sammenligne den gamle skala med den nye. F.eks. kan man ikke sige, at et A++-mærke svarer til et A-mærke i den nye skala.

Image

Sammenligning af elpærer

Se, hvordan LED-pærer, halogenpærer, glødepærer og lysstofrør klarer sig, når det kommer til elforbrug, levetid, lysfarve og farvegengivelse. Du finder fakta om den enkelte pære på energimærket på pakken.

Image

Levetid

Der er stor forskel på, hvor længe de forskellige lyskilder lever. Her kan du se den typiske levetid, hvis du bruger pæren lidt under 3 timer om dagen (1.000 timer pr. år):

Image
Levetid_for_elpærertyper

Effektivitet

Pærens energieffektivitet viser, om du får lidt eller meget lys ud af den strøm, pæren bruger. Det står på pakken som lumen pr. watt. 

Lumen er lysmængde, og watt er pærens elforbrug, så jo flere lumen pr. watt, jo mindre koster pæren dig på elregningen:

Image
Lumen_elforbrug_elpære

Lysfarve / Farvetemperatur 

Farvetemperaturen fortæller, om lyset virker varmt eller koldt (lysfarve). Farvetemperatur angives i kelvin (K), og skalaen går fra 0 til 10.000 K. Jo lavere farvetemperatur, jo varmere lys.

Varme farver ligger på 2.700-3.300 K, neutrale farver på 3.300-5.000 K, mens kolde farver som ved dagslys ligger på over 5.000 Kelvin.

Farvetemperaturen for de forskellige pærer:

Image
Light colour temperature

Farvegengivelse / Ra-indeks 

Farvegengivelse kaldes også Ra-indeks eller CRI-indeks og viser pærens evne til at gengive farver naturtro. Et Ra-indeks på 100 svarer til dagslys. Ra 80 er et EU-krav. Hvis farvegengivelsen er særlig vigtig for dig, så gå efter pærer med Ra- eller CRI-værdi på 90 eller derover.

Image
Farvegengivelse_Ra-indeks_elpære

 

Lumen eller watt?

En LED-pæres lysstyrke måles i lumen, hvor man tidligere har brugt watt til halogen- og glødepærer. Nogle gange kan du se på indpakningen, hvor mange watt lumen svarer til. Hvis ikke kan du få hjælp her til almindelige pærer med lille sokkel (E14) og stor sokkel (E27):

LED Halogen- og glødepærer
125 - 140 lumen 15 watt
230 - 250 lumen 25 watt
430 - 470 lumen 40 watt
740 - 810 lumen 60 watt
970 - 1060 lumen 75 watt
1400 - 1520 lumen 100 watt

Hvorfor skal pæren på genbrugsstationen?

Alle elpærer indeholder stoffer, som er begrænsede eller dyre at udvinde. Op til 98 % af stofferne kan genanvendes – bl.a. til produktion af nye pærer. Sparepærer og lysstofrør indeholder desuden kviksølv, der er sundhedsskadeligt.

Image