Gode energivaner til køl og frys

Du kan spare penge på elregningen ved at bruge køleskab og fryser rigtigt. Se de bedste råd her.  

El
El

Hold 5 °C i køleskabet

For hver grad, temperaturen kommer under 5 °C, stiger forbruget med 5 %. For lav temperatur i køl og frys bruger unødigt meget strøm og varerne holder ikke længere.

Baggrund for beregning
For hver grad, temperaturen kommer under 5 °C, stiger forbruget med 5 %. Der er taget udgangspunkt i et køleskab på 200 l med energimærke A++, eller F på den nye skala.

El
El

Hold -18 i fryseren

For hver grad, temperaturen kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %. For lav temperatur i køl og frys bruger unødigt meget strøm og varerne holder ikke længere.

Baggrund for beregning
For hver grad temperaturen er under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %. Der er taget udgangspunkt i en fryser på 100 l med energimærke A++, eller F på den nye skala.

El
El

Hold døren lukket

Hold køleskab og fryser åbne i kortest mulig tid ad gangen.

El
El

Optø i køleskabet

Optø mad fra fryseren i køleskabet fremfor på køkkenbordet. Så sparer køleskabet strøm.

El
El

Køl varme madvarer af

Lad madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren. Når du putter varm mad på køl, skal der bruges ekstra meget strøm for at køle det ned.

El
El

Afrim jævnligt

Afrim fryseren, hvis der er mere end 5 mm rim. Rimen får nemlig elforbruget til at stige. Har du en no-frost-fryser, behøver du ikke at afrime, da de afrimer sig selv med jævne mellemrum.

El
El

Tjek tætningslisten

Skift tætningslisten, når den bliver slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.

El
El

Placer fryseren køligt

Du kan spare penge på elregningen ved at stille fryseren i et køligt rum som f.eks. en kælder eller garage. Vær opmærksom på, at ikke alle køleskabe og frysere fungerer under 18 °C – spørg forhandleren, inden du køber.

El
El

Giv plads til ventilation

Køleskab og fryser og indbyggede køleskabe skal kunne afgive varme fra kondensatoren – de snoede rør, der ofte sidder på bagsiden. Følg vejledningen i manualen. Kummefrysere skal kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges.

El
El

Støv af

Sørg for, at der ikke er for meget støv på kondensator-rørene. Ellers kan kondensatoren ikke komme af med varmen, og så stiger elforbruget fra køle-/fryseskabet.

Gode råd hvis dine hvidevarer er i stykker 

Kan det betale sig at reparere? 

Ved at forlænge levetiden af dine produkter, kan du skåne klima og miljø for en del af belastningen fra produktionen af nye produkter. 
 

Heldigvis er det blevet lettere at skaffe reservedele. Du kan endda spare penge ved at udføre de mest simple reparationer selv. For mange nyere produkter er reservedelene tilgængelige i minimum 10 år, efter at modellen er markedsført.

 

Reservedele du ofte selv kan udskifte
 

 • Dørhåndtag
 • Dørhængsler
 • Bakker
 • Kurve
 • Dørpakninger
 • Udskiftelige lyskilder

Reservedele, der kan udskiftes af en reparatør

 • Termostater
 • Temperaturfølere
 • Printkort

Gode råd hvis du skal købe nyt

Det er som regel bedst for både klimaet og din økonomi at beholde køle- og fryseapparater i op mod 20 år, hvis de ellers fungerer. Økonomien afhænger selvfølgelig af prisen på både el og dit nye køleskab. Men her er hvad, du bør gå efter, hvis du skal købe nyt. 

Gå efter det bedste energimærke
 • Køleskab og fryseskab: Gå efter D eller bedre.
 • Køle-/fryseskab: Gå efter C eller bedre.
 • Kummefryser: Gå efter E eller bedre.

Ny skala for energimærkning 

Energimærket viser dig, hvor energieffektive dine hvidevarer er, på en skala, der i dag går fra A til G. De mest energieffektive modeller er mærket med A. Tidligere var A+++ det bedste energimærke, men siden 1. marts 2021 er skalaen ændret for mange typer af apparater – men endnu ikke for alle.

Det er ikke muligt helt at sammenligne det gamle energimærke med det nye. F.eks. vil et A+++-energimærke ikke svare til A på den nye skala, men i mange tilfælde nærmere til C eller D. For nogle typer af apparater er der endnu ikke modeller på markedet, som har nået A på den nye skala. 
 

Vælg separat køleskab og fryser

Det mest energirigtige valg er separat køleskab og fryser. Hvis frysebehovet ikke er så stort, kan det være en god idé at vælge en lille skabsfryser i stedet for en stor kummefryser.

Vælg den rigtige størrelse

Overvej, hvor stort meget køleplads du har behov for. For køleskabe kan man som tommelfingerregel sige, at køleskabet skal være på 100 liter for 1 person, og derefter 50 liter oveni pr. ekstra person. En familie på 4 personer har altså behov for et køleskab på omkring 250 liter, hvis de køber ind jævnt i løbet af ugen.

Køleskab med svaleafdeling

Opbevarer du mange grøntsager, halvkonserves, brød og lignende, kan du med fordel vælge et køleskab med svaleafdeling. Det sparer strøm, da en svaleafdeling er varmere (6-12 °C), og ikke bruger så meget el til køling.

Kig efter stjernerne på indbyggede frysebokse

På frostrum/frysebokse, der er indbygget i køleskabe, er det angivet med stjerner, hvor kold fryseboksen er. I frostrum med 1 eller 2 stjerner holder madvarerne kortere tid end i frostrum med 3 stjerner – til gengæld bruger de mindre el på nedkøling.

 • * betyder -6 °C eller lavere
 • ** betyder -12 °C eller lavere
 • *** betyder -18 °C eller lavere
Køb med digital termostat og display

Køb køleskab og fryser, der har mulighed for at indstille temperaturen med en digital termostat, og som kan vise temperaturen på et display. Hvis du køber et kombineret køle-/fryseskab, bør både køleskab og fryser have en termostat. Så bliver temperaturen mere præcis, og du kan nemmere kontrollere den.

Regn på hele prisen

Du kan sammenligne totaløkonomien for et køleskab/fryser med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.

Prøv 'Hele prisen' 

Myte: Spar energi ved at slukke fryseren kl. 19-21

Det bør du IKKE. Heller ikke selvom du muligvis i nogle tilfælde kan spare et par kroner på elregningen.

At slukke fryseren er en dårlig ide af 2 grunde: Det går ud over holdbarheden på dine madvarer. Og du bruger mere strøm, fordi fryseren skal arbejde hårdere for at komme ned til -18 °C igen, efter den har været slukket.

Se flere myter

Hvis du skal skrotte dine hvidevarer

Aflever udtjente køleskabe eller frysere på genbrugsstationen eller til storskrald. De indeholder miljøfarlige stoffer, og hvis de skrottes korrekt, bliver en del af materialerne genbrugt, og du undgår at forurene unødigt.