Gode energivaner til tørring og tørretumbling

Du kan spare strøm ved at tørre dit tøj rigtigt. Se vores råd her. 

El
El

Brug tørrestativet

Det koster næsten 8,5 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en tørretumbler med energimærke C og 2,2 kr. i en A+++-mærket tørretumbler. Der er altså meget at spare ved at bruge tørresnoren.

Udregning tager udgangspunkt i tørretumblere med en kapacitet på op til 8 kg.

El
El

Tør helst udendørs

Hvis du kan, er det bedst, at tørre tøj udendørs. Eller skal du huske at lufte ud, hvis du tørrer indenfor. En typisk vask fordamper nemlig over 2 liter vand, og det kan gå ud over dit indeklima, bl.a. ved at øge risikoen for skimmel.

El
El

Centrifuger grundigt

Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug.

El
El

Overfyld ikke tumbleren

For meget tøj tørrer langsommere, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Maskinens kapacitet er beregnet ud fra tøjets vægt, når det er tørt. Hvis du vil være sikker på, at du ikke overfylder tumbleren, kan du veje tøjet, før du vasker.

El
El

Rens fnugfilteret hver gang

Rens fnugfiltrene før eller efter hver tørretumbling. Hvis filteret er dækket med fnug, er tøjet længere om at tørre, og energiforbruget kan stige med 10 % eller mere. Det forkorter også tørretumblerens levetid.

El
El

Undgå foldet eller tætpakket tøj

Vær sikker på, at tøj og sengetøj ikke er foldet eller krøllet hårdt sammen i tumbleren. Det forlænger nemlig tørretiden.

El
El

Sorter tøjet

Sorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. F.eks. skal tøj lavet af akryl tørres ved meget lavere temperatur end bomuld. Så forkorter du tørretiden og forlænger dit tøjs levetid.

El
El

Tør når strømmen er billigst

Du kan spare penge og skåne klimaet ved at tørretumble, når strømmen er billig. F.eks. ved at undgå at timerne mellem kl. 17 og 21, hvor du som regel betaler mest for strøm.

Gode råd hvis dine hvidevarer er i stykker 

Kan det betale sig at reparere? 

Som regel er det godt for både klimaet og din økonomi at forlænge levetiden af dine produkter. 
Mange reservedele er tilgængelige for tørretumblere, så undersøg muligheden for at reparere, før du køber nyt. 

Reservedele du selv kan udskifte
 • Døre
 • Hængsler til dør
 • Tætningslister
 • Dørlåse
 • Fnug og luftfiltre
 • Løsdele af plastik
 • Beholder til vandopsamling (kondensattank)
Reservedele, der som regel kan udskiftes af en reparatør
 • Pakninger og tætninger
 • Kontakter og drejeknapper
 • Kondensatpumpe
 • Motorer og motorbørster
 • Ventilator og ventilatorhjul
 • Tromler og lejer
 • Vandrør, slanger, ventiler og filtre
 • Kabler og stik og elektroniske dele og funktioner
 • Printplader
 • Termostater og temperaturfølere samt varmeelementer
 • Fjedre
 • Spændingsremskive
 • Støtterulle

 

Gode råd hvis du skal købe nyt

Vælg det rigtige energimærke og find ud af, hvilken type tørretumbler, du skal gå efter. 

Hvad er dit behov?

Overvej, om du egentlig har brug for en tørretumbler, da den har et stort elforbrug.

Gå efter det bedste energimærke

 • Tørretumblere: Gå efter energimærke A+++
 • Kombinerede vaske-/tørremaskiner: Kombimaskiner har 2 energimærker: 1 for den samlede proces (vask + tørring) og 1 for vask alene. Gå efter energimærke D eller bedre for den samlede proces, hvis du både skal bruge den til både vask og tørring, eller gå efter energimærke B eller bedre for vask, hvis du primært skal bruge maskinen til vask uden tørring.

Ny skala for energimærkning 

Energimærket viser dig, hvor energieffektive dine hvidevarer er på en skala, der i dag går fra A+++ til D. De mest energieffektive modeller er mærket med A+++. 
For nogle hvidevarekategorier, er skalaen forenklet, så den nu går fra A til G. Det gælder dog ikke for tørretumblere endnu.  
 

Illustration af energimærke med blade i baggrunden

Kig også på elforbruget

Se efter det årlige elforbrug på energimærket. Så kan du sammenligne elforbruget for tørretumblere i den størrelse, du har brug for, og vælge den med det laveste forbrug.

Regn på hele prisen

Du kan sammenligne totaløkonomien for en tørretumbler med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.

Prøv 'Hele prisen'

Kondenstumbler eller aftrækstumbler? 

Kondenstumblere samler fugten i tøjet til vand i en beholder eller leder det til et afløb. Aftrækstumblere leder fugtig luft gennem et aftræk til det fri.
Du får det laveste elforbrug med en kondenstumbler med indbygget varmepumpe. Aftrækstumblere har et markant højere elforbrug. Til gengæld afgiver kondenstumblere mere fugtig luft til rummet, så du skal huske at lufte ud.

Undgå kombimaskiner

Vælg kun kombineret vaske-/tørremaskine, hvis du har brug for at tørretumble og ikke har plads til separat tørretumbler. Kombimaskiner har et højere forbrug af både el og vand. De kan desuden ikke tørre lige så meget tøj, som de kan vaske, så hvis du vasker en fuld maskine, er du nødt til at tørretumble tøjet af 2 omgange, og det bruger ekstra strøm.

Myte: Der går ild i dine hvidevarer, hvis du sætter dem til at køre om natten 

Nej.

Risikoen for brand i hvidevarer er minimal, og ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan du godt køre f.eks. vaskemaskinen om natten.

MEN – selv meget usandsynlige uheld sker fra tid til anden, så det er altid en god ide med en røgalarm for en sikkerheds skyld – især hvis du har en tørretumbler af ældre dato.

Læs om tørretumblere hos Sikkerhedsstyrelsen

Kvinde der undrer sig med ikoner af korrekt og forkert

Hvis du skal skrotte din tørretumbler

Vaskemaskine og tørretumbler skal skrottes som stort elektronikaffald. Det betyder, at den skal på genbrugspladsen eller stilles ud til storskrald.