Gode energivaner til tøjvask

Du kan spare både el og vand ved at tænke energirigtigt, når du vasker tøj. Her får du vores gode råd.

El
El

Spring en vask over

Smider du altid dit tøj til vask, når du har haft det på? Tænk på, om det egentlig trænger – og luft tøjet en gang imellem i stedet for at vaske det. Så sparer du en vask og slider ikke på tøjet.

El
El

Vask ved lavere temperaturer

Det sparer energi at vaske ved lavere temperatur, og det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C eller 30 °C. Husk at bruge et vaskepulver, der vasker effektivt ved lavere temperaturer – det kan du se på pakken.

El
El

Fyld maskinen helt op

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi pr. kg tøj. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende.

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi pr. kg tøj. Tjek, hvor mange kg tøj de forskellige programmer er beregnet til i brugsvejledningen. Prøv at veje tøjet. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende.

El
El

Spar med det rigtige vaskeprogram

Vælg eco-programmet, når du vasker fulde maskiner, og tøjet er snavset. Ellers kan korte programmer være et alternativ. Se el- og vandforbrug for programmerne i manualen.

El
El

Drop forvasken

Vælg et program uden forvask, hvis tøjet ikke er meget snavset.

El
El

Drop kogevasken

Kogevask bruger meget strøm og er kun meget sjældent nødvendigt.

El
El

Vask, når strømmen er billigst

Du kan spare penge og skåne klimaet ved at vaske, når strømmen er billig. F.eks. ved at undgå at vask mellem kl. 17 og 21, hvor du som regel betaler mest for strøm.

Gode råd hvis dine hvidevarer er i stykker 

Kan det betale sig at reparere? 

Som regel er det godt for både klimaet og din økonomi at forlænge levetiden af dine produkter. 
Heldigvis er det blevet lettere at skaffe reservedele. Du kan endda spare penge ved at udføre de mest simple reparationer selv. For mange produkter er reservedelene tilgængelige i minimum 10 år, efter at modellen er markedsført.

Reservedele du selv kan skifte
Døre

 • Hængsler til dør
 • Dør
 • Tætningslister
 • Dørlåssamlinger
 • Visse plastdele som f.eks. vaskemiddelbeholder

Reservedele, der kan udskiftes af en reparatør

 • Motor, motorbørster, transmissionen mellem motor og tromle
 • Pumper
 • Støddæmpere og fjedre
 • Vasketromle
 • Tromlekryds og kuglelejer hertil
 • Varmelegemer, varmeelementer, varmepumper
 • Rørsystem, slanger, ventiler, filtre og aquastop
 • Trykte kredsløbskort, elektroniske skærme, trykafbrydere
 • Termostater og sensorer
 • Software og firmware, herunder nul-stillingssoftware

Gode råd hvis du skal købe nyt

Se efter energimærke, årligt vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine - og køb ikke en større maskine, end at du kan fylde den op hver gang. Vi har samlet gode råd til at købe nyt her.

Gå efter det bedste energimærke

 • Vaskemaskiner: Gå efter energimærke A
 • Kombinerede vaske-/tørremaskiner: Kombimaskiner har 2 energimærker: 1 for den samlede proces (vask + tørring) og 1 for vask alene. Gå efter energimærke D eller bedre for den samlede proces, hvis du både skal bruge den til både vask og tørring, eller gå efter energimærke A for vask, hvis du primært skal bruge maskinen til vask uden tørring.

Ny skala for energimærkning

EU’s Energimærket viser dig, hvor energieffektive dine hvidevarer er, på en skala, der i dag går fra A til G. De mest energieffektive modeller er mærket med A. Tidligere var A+++ det bedste energimærke, men 1. marts 2021 blev skalaen forenklet.

Det er ikke muligt helt at sammenligne det gamle energimærke med det nye. F.eks. vil et A+++-energimærke ikke svare til A på den nye skala, men i mange tilfælde nærmere til C eller D. For nogle typer produkter findes der endnu ikke modeller, som er gode nok til at få A på den nye skala.

 

Sammenlign vandforbrug

Se efter vandforbruget på energimærket, og sammenlign de vaskemaskiner, du overvejer at købe. Du kan også finde vandforbruget for hvert vaskeprogram i manualen for en vaskemaskine. Det giver et mere nuanceret billede end energimærket, der kun har 1 tal for vandforbrug.

Sammenlign elforbrug

Energimærket viser maskinens energiforbrug for 100 vaske. På den måde kan du sammenligne de modeller, du overvejer at købe, og finde den med det laveste forbrug.

Køb ikke for stort

Overvej, hvor stor en vaskemaskine du har behov for. Hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den helt op, når du vasker. Det giver et større el- og vandforbrug pr. kg tøj, du vasker.

Undgå kombimaskiner

Vælg kun kombineret vaske-/tørremaskine, hvis du har brug for at tørretumble og ikke har plads til separat tørretumbler. Kombimaskiner har et højere forbrug af både el og vand. De kan desuden ikke tørre lige så meget tøj, som de kan vaske, så hvis du vasker en fuld maskine, er du nødt til at tørretumble tøjet af 2 omgange, og det bruger ekstra strøm.

Regn på hele prisen

Du kan sammenligne totaløkonomien for vaskemaskiner med onlineværktøjet ’Hele prisen’. Totaløkonomien er de samlede udgifter til både indkøb og brug i hele apparatets levetid.

Prøv 'Hele prisen'

Myte: Udsat start af vask kan ikke betale sig pga. standbyforbrug 

Jo det kan. 
Din vaskemaskine har ganske rigtigt et elforbrug, fra du sætter den til udsat start, og indtil vasken begynder. Men du kan roligt vælge udsat start alligevel. Forbruget i denne tilstand er nemlig så lille (højst 4 watt), at du samlet vil spare penge ved at vaske, når strømmen er billig. Det gælder endda, selvom du har fast pris på kWh, fordi prisen for transport af strøm er lavere om natten, uanset om du har fast eller variabel timepris.

Og så vil du samtidig hjælpe klimaet, da strømmen som regel er billigst, når den også er klimavenlig.

Se flere myter

Standbyforbrug og smart styring

Det er muligt at få smarte vaskemaskiner, der kan fjernstyres via en app, så du bl.a. kan sætte en vask på pause eller få at vide, når vasken er færdig.

Apparater med smart styring kan have et højere elforbrug til standby end almindelige apparater, fordi de er forbundet til netværk døgnet rundt. Vælg derfor kun smarte apparater, hvis du er sikker på, at du vil bruge de smarte funktioner.

Hvis du skal skrotte dine maskiner

Vaskemaskine og tørretumbler skal skrottes som stort elektronikaffald. De skal enten på genbrugspladsen eller stilles ud til storskrald.

Når der går sport i at spare

Det er slut med at sætte en halvtom vask over. Bo og Lisbets energivaner engagerer hele familien.

Det er blevet gode vaner, som er lette at holde.
Lisbet
Randers