Gode råd til brug af computere

El
El

Indstil strømstyringen

Indstil computeren til sleep efter f.eks. 5 minutter uden brug, og når du lukker skærmen i. Indstil skærmen til at slukke efter f.eks. 3 minutter uden brug.

El
El

Sluk computeren helt

Computeren bruger stadig strøm, når den slumrer/er på vågeblus. Spar strøm ved at slukke helt for computeren, når du ikke skal bruge den i længere tid – f.eks. når du går i seng eller tager på arbejde.

El
El

Ryd op i skyen

Slet filer fra tjenester som dropbox, iCloud og OneDrive, når du ikke har brug for dem mere. Særligt videofiler fylder meget. Du kan spare penge på dit cloudabonnement og skåne klimaet ved at bruge mindre plads.

Vælg den mindste computer, du er tilfreds med

Når computeren vokser, gør elregningen også. Så køb ikke større, end du har behov for.  

En stationær gamer computer bruger typisk strøm for over 1.500 kr. om året ved 4 timers daglig brug – det er næsten 25 gange mere end en tablet.  

Gode råd om køb af eksterne skærme 

Spar penge ved at vælge et godt energimærke og den mindste skærm, du er tilfreds med. 

Vælg skærm med energimærke D eller bedre

Eksterne computerskærme er energimærkede. Gå efter energimærke E eller bedre og et lavt årligt elforbrug. På energimærket kan du se skærmens elforbrug ved 1.000 timers brug per år, så det er nemt at sammenligne. Jo større en skærm er, jo mere strøm bruger den.  

Se på hele prisen for skærme

En dyrere skærm kan godt være billigst i længden, hvis den har et lavere elforbrug. Du kan sammenligne hele prisen for indkøb og brug med værktøjet 'Hele prisen'.  

Prøv 'Hele prisen' 

Gode råd hvis din skærm går i stykker 

Kan det betale sig at reparere?  

Det kan som regel godt betale sig for både klimaet og pengepungen at reparere en skærm i stedet for at købe en ny. Det gælder både eksterne skærme og skærme på telefoner, tablets og bærbare. 

Du kan også overveje at købe en brugt ekstern skærm i stedet for en ny, hvis den gamle ikke kan repareres. For tv-skærme, computerskærme og informationsskærme over 100 cm2 er reservedele tilgængelige minimum 7 år, efter at nye skærme markedsføres: 

Reservedele du selv kan skifte 

  • Ekstern strømforsyning 

  • Fjernbetjening

Reservedele, der kan laves af en reparatør 

  • Intern strømforsyning 

  • Konnektorer til eksternt udstyr eller kabler 

  • Kondensatorer 

  • Batterier og akkumulatorer 

  • Moduler til DVD/Blueray eller HD/SSD 

  • Software og firmware inkl. sikkerhedsopdateringer 

Gode råd om anden elektronik

Sådan sparer du strøm på printere, projektorer og trådløse opladere.

El
El

Vælg print på begge sider

Gå efter en printer med duplex – print og/eller kopiering på begge sider af papiret.

El
El

Sæt projektoren på eco-mode

En projektor bruger typisk lige så meget strøm som et 80-90"tv. Spar strøm ved at sætte din projektor på eco-mode eller skrue ned for lysstyrken. Gør rummet mørkt, så får du en bedre oplevelse. Dit tv kan evt. forhindre projektoren i at slukke. Løs det ved at justere tv'ets autosluk-funktion.

El
El

Vælg opladere med ledning

Trådløse opladere bruger op til 50 % mere strøm end traditionelle opladere, så vælg kun trådløs opladning, hvis det virkelig gør hverdagen lettere for dig.

El
El

Brug trådløse opladere effektivt

Tjek, hvordan telefonen/produktet skal ligge på opladerpladen for at oplade mest effektivt. Hvis det ikke står i brugsanvisningen, så flyt på telefonen og se, hvor du får den korteste tid til fuld opladning. Flyt produktet straks efter opladning for at slippe for et stort elforbrug til standby.

Tjek, hvordan telefonen/produktet skal ligge på opladerpladen for at oplade mest effektivt. Hvis det ikke står i brugsanvisningen, så flyt på telefonen og se, hvor du får den korteste tid til fuld opladning. Flyt produktet straks efter opladning for at slippe for et stort elforbrug til standby.

El
El

Sluk alt med én knap

Gør det nemt for dig selv at slukke mange apparater på én gang ved at bruge strømskinner, evt. med en timer. Så undgår du standbyforbrug.

Så meget koster din elektronik i strøm

Underholdning er ikke altid gratis, se her hvad det koster i elforbrug: 

Anvendt elpris: 2,2 kr/kWh

Aflever gammel elektronik til genbrug

Får du nogensinde brugt din gamle computer/telefon osv., der samler støv i skuffen?  

Sælg dem, giv dem videre eller aflever udtjent elektronik til genbrug på genbrugsstationen eller i din elektronikcontainer. Så bliver en del af materialerne genbrugt, og du undgår at forurene med miljøfarlige stoffer.  

Myte: Opladere bruger kun strøm, når de oplader

Nej, de bruger altid strøm, hvis de sidder i en tændt stikkontakt.

De bruger dog kun meget lidt strøm, når de ikke oplader - typisk under 1,5 kWh om året, hvilket svarer til ca. 3 kr. på elregningen.  

Se flere myter