Byg et energivenligt hus
Byg et energivenligt hus
Bygningsreglementet
I Bygningsreglementet kan du finde de mindstekrav til energieffektivitet, som du, din entreprenør eller typehusfirma skal følge, når I bygger dit nye hus. Inden I går i gang, skal I søge om byggetilladelse hos kommunen på bygogmiljoe.dk.
Det er dit ansvar som boligejer at sikre, at dit hus er lovligt og lever op til Bygningsreglementets krav og kommunens regler. Vær derfor sikker på, at håndværkere, arkitekt og/eller bygningsingeniør kender og lever op til dem.
Du skal bygge sådan, at du opfylder BR18’s minimumskrav til energirammen for at overholde Bygningsreglementets krav. Den frivillige lavenergiklasse er endnu mere energivenlig.
Centrale energikrav til nybyggeri
Anbefalinger og minimumskrav i Bygningsreglementet. Byggeriet skal ud over minimumskravene for de enkelte bygningsdele overholde en samlet energiramme for nybyggeri, dvs. at der er et samlet maksimalt tilladt energibehov til opvarmning, ventilation, køling, varmt vand og belysning.
Samlet energiramme:
30,0 + (1.000/opvarmet etageareal) = Samlet energiramme i kWh/m2 pr. år
Eksempel: 30,0 + (1.000/150 m2) = maksimalt energibehov 36,6 kWh/m2 pr. år = 5.500 kWh i alt pr. år
Minimumskrav til bygningsdele:
![]() |
Ovenlysvinduer Anbefaling: Eref-værdi > 10 kWh/m2/år |
![]() |
Loft, tag og skunk Anbefaling: ca. 350-400 mm isolering |
![]() |
Ydervæg Anbefaling: ca. 300 mm isolering |
![]() |
Døre Anbefaling: U-værdi på 1,4 W/m2k |
![]() |
Gulv Anbefaling: ca. 300 mm isolering |
![]() |
Vinduer Anbefaling: Energimærke A |
Energimærkning af nybyggeri
En nybygget bolig skal altid være energimærket. Energimærkningen viser husets energimæssige tilstand og skal bekræfte, at huset lever op til energikravene i Bygningsreglementet. Når et nybygget hus er færdigbygget, skal det færdigmeldes til kommunen, før du må flytte ind i det.
Energiforbrug gennem tiden
Siden det første Bygningsreglement blev udgivet i 1961 og begyndte at stille krav til, hvor meget energi nybyggeri må bruge, er energiforbruget i nybyggeri faldet drastisk. I figuren nedenfor kan du se, hvordan udviklingen har været.
Sådan sikrer du et energivenligt hus
Hvis dit nye hus skal have et lavt energiforbrug, bør du være særligt opmærksom på disse ting undervejs i processen:
Inden
- Tilgængelig installationerBed entreprenøren om at gøre alle installationer tilgængelige, så de kan blive vedligeholdt. Det gælder f.eks. udskiftning af filtre i ventilationsanlæg med varmegenvinding og justering af varmeinstallationer.
Undervejs
- TæthedsprøvningFå dit nye hus tæthedsprøvet, mens dampspærren er tilgængelig. Så kan dampspærren nemlig nå at blive udbedret, hvis den er utæt.
- ServiceordningerEfterhånden som du køber de tekniske installationer, bør du indgå serviceordninger, så du jævnligt får tjekket dem fremover. Du kan tegne serviceordninger med f.eks. dit forsyningsselskab, leverandøren eller producenten.
Efter
- BrugerinstruktionFå instruktion i energirigtig drift af de tekniske installationer.