Luft til luft-varmepumpe

Luft til luft-varmepumpe

Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe kan typisk dække op til 70 % af dit varmeforbrug. Overvej den type varmepumpe, hvis du har et mindre helårshus eller sommerhus med elvarme og bor uden for et område med fjernvarme eller naturgas.
Luft til luft-varmepumpe

Derfor skal du skifte

 • Lavere varmeregningHvis du opvarmer med el og bor i et område uden fjernvarme eller naturgas, kan du overveje en luft til luft-varmepumpe som supplement. Luft til luft-varmepumpen kan som regel dække 70 % af dit opvarmningsbehov.

Det bør du vælge

 • Energimærke A+ eller bedreVælg en varmepumpe med energimærke A+ eller bedre fra Varmepumpelisten. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.
 • Varmepumpe til vinterdriftVarmepumpen skal kunne klare lange, kolde vinterperioder ved f.eks. -10 °C. Se efter varmepumpens nedre temperaturgrænse.
 • Varmepumpe til at holde sommerhuset frostfritVarmepumpen skal have en nedre temperaturgrænse på 8-12 °C.
 • VE-installatørVælg en VE-godkendt installatør, så du ved, at virksomheden er i stand til at installere anlægget korrekt. Spørg også din installatør, hvilken pumpe der bedst opfylder dit behov. Find en VE-godkendt installatør på Håndværkerlisten længere nede på siden.
 • Overvej alternativerOvervej at skifte til jordvarme eller luft til vand-varmepumpe, hvis huset er opvarmet i hele fyringssæsonen. Prøv beregneren Ny Varme og få et overslag over de økonomiske konsekvenser af de forskellige varmepumper.

Husk også

 • Undgå støjproblemer med korrekt placeringMonter ikke udedelen af varmepumpen lige uden for soveværelsesvinduet eller tæt på naboens skel, da den kan støje lidt.
 • Aftal årligt eftersynFå mindst 1 gang årligt tjekket udedelen og renset varmeveksleren for blade og støv. Brug en VE-installatør. Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal kølekredsen efterses mindst 1 gang årligt af en VE-installatør.
 • Tjek filteren jævnligtTjek jævnligt indedelens filter, og støvsug det, når det er nødvendigt.

Sådan virker det

En luft til luft-varmepumpe trækker varme ud af udeluften og bruger den til at opvarme med indenfor. Varmepumpen kan ikke opvarme dit varme brugsvand.

Anlægget består af 2 dele: en ude- og en indedel. Indedelen sidder som regel i stuen eller køkken-alrummet. Derfor kan du have brug for stadig at varme andre rum op med elradiatorer eller brændeovn – f.eks. soveværelse og badeværelse.

Fordele

Større uafhængighed af fossile brændsler

Når du vælger vedvarende energi, får du en CO2-venlig energiform. Det gavner klimaet og gør dig mere uafhængig af fossil energi.

Sådan foregår det

 • Udedel monteresHåndværkeren monterer udedelen på et fast underlag og hævet over jorden, så sne og blade ikke forringer driften.
 • Indedel monteresIndedelen placeres i det rum, der skal opvarmes – ofte højt på en væg. Da indedelen kan afgive en svag hvislen, skal den helst ikke sidde for tæt på spiseborde, sofaer og lign.
 • Rørene føresHåndværkeren borer hul i ydervæggen og fører kølerør og evt. el og kondensafløb gennem hullet. Rørene er isolerede, og hullerne tætnes efterfølgende. Udedelen skal sidde så tæt på indedelen som muligt, så rørene skal trækkes kortest muligt.
 • Varmepumpen sættes i driftTil sidst hældes kølemiddel på rørene, strøm sluttes til varmepumpen, betjeningspanet indstilles og pumpen kan nu startes.

Se energiløsningen, håndværkeren bruger

I energiløsningen kan du se den detaljerede beskrivelse, som håndværkeren følger, når han udfører forbedringen. Du kan bl.a. se beregninger af, hvad du kan spare, tegninger af løsningen og en tjekliste over, hvad din håndværker skal undersøge, inden han går i gang.

Sådan ser det ud

Luft til luft-varmepumpe

Find en håndværker

Her kan du se de håndværkere i dit område, der kan installere en luft til luft-varmepumpe.

144 håndværkere

Luft til luft-varmepumpe